galéria megtekintése

Andrássy kucsmája

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Hauszmann előtt a királyi palota a Várhegy déli csücskétől odáig tartott, ahol ma a Nemzeti Galéria Dunára néző főbejárata van. Ami innentől északra látható, mind a múlt századforduló terméke. Ami pedig délre, az régebbi ugyan, de külsejét és belsejét a millenniumkor ízléséhez és ambícióihoz simította hozzá az építész korlátozást nem ismerő fantáziája. Ahol pár lépcsőfokon ma a múzeum előcsarnokát közelíthetjük meg, a hauszmanni koncepció szerint kiszolgáló terek nyíltak. A valódi csodák egy emelettel följebb voltak láthatók, ott, ahová innen a kétkarú, robusztus márványtömbökből faragott, dúsan díszített és kúttal is hangsúlyossá tett Habsburg-lépcső vezetett.

A Habsburg-lépcső a háború után
A Habsburg-lépcső a háború után
Fotó: fortepan.hu

A lépcső a régi és az új szárny határán lévő, de már újonnan megformált Habsburg-teremhez érkezett. Az építész maga ezt így írta le: „A leg előkelőbb helyet foglalja el a Habsburgok terme, a dunai front közepén, a nagy kupola alatt (…). A terem színes márványburkolattal készült Erlachi Fischer Bernát használta barokk stílusban. A falfülkékben a Habsburg-házbeli királyok, köztük Mária Terézia márványszobrai állanak, a mennyezetre pedig Lotz Károly festette apostoli királyunk és a királyné Ő felségeik apotheozisát”.

 

A Habsburg-teremtől jobbra kisebb szalonok során át lehetett eljutni az óriási bálteremig és büfégalériáig. Itt volt a málnaszínű Gobelin-terem és feltehetően ezek egyike volt az a helyiség is, amelyben a két világháború között a palotához köthető páratlan műtárgyakat, köztük néhány eredeti Corvinát láthatott a belépti díjat megfizető látogató. A Habsburg-terem túloldalán viszont a régi szárnyba nyílt az út. Ez még a Mária Terézia-féle palota fogadó- és díszteremsora volt, a főúri térelrendezés szabálya szerint közvetlen kapcsolatban az uralkodó és hitvese különálló lakosztályával.

Az úgynevezett tróntermet még 1892-ben, a millenniumi ünnepségre készülve építették át – s akkor derült ki az is, hogy még így sem elég nagy, ezért döntöttek a szimmetriapárjaként feltűnő új bálterem kialakítása mellett. „A régi trónterem alapszíne is fehér s sárga márvány és tükör falaival, díszes árkádjaival nagyszerűen hat. Az árkádokon túl oszlopos erkély nyílik a belső udvarra. Újra kis átjáró visz a Váróterembe. Itt van az 1867-i koronázás képe Engelbert tanártól. Az előtérben kucsmáját magasra tartva gr. Andrássy Gyula miniszterelnök. A koronázási képpel díszített terem átjárójából Őfelsége tíz fogadótermébe jutunk, amelyeknek falait gazdagon hímzett selyem szövetek fedik, hasonló szövetű függönyökkel és bútorzattal” – írta le a frissen felújított régi palotaszárnyat Vigand Rezső 1909-ben.

Habsburg-terem még teljes pompájában
Habsburg-terem még teljes pompájában
Fotó: fortepan.hu

Értékes műtárgyakkal zsúfolt lila és rózsaszín terem, fehér és kék szalon, valamint több más fogadótér ölelte át nyugatról a tróntermet, mígnem elért az út a palota déli végéig, ahol egy önálló épületszárnyban az uralkodópár látogatók előtt soha meg nem nyitott lakosztályai kaptak helyet. Hauszmann ezeket felcserélte (a császárnőét kapta a király), és olyan fényűző berendezéssel látta el, hogy a harminc évvel később intimpistáskodó Megyery Ella szerint is mikor az olasz királyi párnak 1937-ben „Ferenc József és Erzsébet királyné lakosztályait juttatta a magyar vendégszeretet, nem is volt más újításra szükség, mint hogy felszereltek bennük egy halványrózsaszín s egy elefántcsontszínű hipermodern fürdőszobát”.

A királyi lakosztályok helyén ma a Budapest Történeti Múzeum működik. A trónteremben csodálhatjuk meg a Nemzeti Galéria gótikus szárnyas oltárait, a Habsburg-terem pedig az új kupola alatt kialakított átrium tér része lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.