galéria megtekintése

Feltámadás Almádiban

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

A Szent Zsigmondról elnevezett kápolna eredetileg északról zárta el a Mária Terézia számára épült palotát, Hauszmann víziójának megvalósulásakor azonban az észak és nyugat felé megduplázott tömb kellős közepére került. Ott volt, ahol ma az átjáró nyílik a Hunyadi-udvarból az Oroszlános udvarba: északi falára került Stróbl Alajos romantikus kompozíciója, a Szép Ilonka-legendát megformázó Mátyás-kút.

A palota temploma a Róth Miksa-féle ablakokkal és a Mátyás-kúttal, illetve a helyreállított Szent Jobb-kápolna
A palota temploma a Róth Miksa-féle ablakokkal és a Mátyás-kúttal, illetve a helyreállított Szent Jobb-kápolna
Forrás:fortepan.hu

Ellenoldali bejáratát angyalfejes kapu mutatta, August la Vigne munkája. Ez a ’49-es ostrom után szükségessé vált, 1856–57-ben sorra került renoválás idején készült el. A kápolna alatt pedig ott volt a Habsburg nádori kripta, ahol 1847 óta nyugodott József nádor, és ahová számos családtagját is eltemették.

 

A hauszmanni átalakítás után, 1900-as újraszentelését követően Szent István-kápolnának nevezett templomról Hauszmann azt írta: a „négyszögudvarban épült Mária Terézia alatt a Szent Zsigmond-kápolnához egy oldalkápolna a Szent Jobb őrzésére. Ez az oldalkápolna útját állotta a kocsiközlekedésnek (…), szükséges volt ezt az oldalkápolnát eltávolítani és a Szent Jobb őrzésére a Zsigmond-templom belsejében megfelelő helyet teremteni. E célra a szentély mögötti folyosó egy részét elfalaztattuk és ajtót nyitottunk a szentélyből. E kis kápolna igen nemesen és szent ereklyéhez méltó dísszel van kiképezve. Kupolája arany mozaikból, falai márványból készültek. Ez alkalomból maga a palotai templom is új és gazdag átalakításon ment keresztül. A régi ablakokat eltávolítottuk és helyükre nagyméretű, üvegfestésű templomablakokat tettünk. A falak márványozása és aranyozása, az új oltárok és orgona, valamint a művészi alkotások és a teljesen új, stílszerű felszerelés következtében a templom is méltó kiegészítő része lett a magyar királyi fejedelmi laknak.”

Az üvegablakokat természetesen Róth Miksa készítette, Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent László és Szent Imre kapott rajtuk helyet. A mozaik Lotz Károly munkája volt, és kicserélték a mellékoltárok képeit is. Megmaradtak viszont a kápolna barokk mennyezetfreskói, Hauzinger József munkái 1769-ből. Ellenben a főoltárképet 1931-ben végül lecserélték: Roskovics Ignác és Spányik Kornél új alkotásán Szent István volt látható, amint Imre fiának átadja az Intelmeket.

1960-ban még készült olyan fotó, amelyen a kápolna háborútól és tizenöt éves magárahagyottságtól rongált, de jól felismerhető enteriőrje látható. A bontás ezután kezdődött meg. A helyreállítás során födémmel osztották ketté a templomteret – a Galéria kiállítótermeműködik itt is –, amit a nyugatra néző főfalon megfigyelhető kettős ablaksor is jelez. A kápolnára nem emlékeztet tulajdonképpen más, mint a Mátyás kútja: igaz, az ostromban szétlőtt egyik vadászebet meglehetősen bumfordi jószággal sikerült pótolni, és a póráz sem került vissza a kutyák nyakába.

A belső egyik részlete
A belső egyik részlete
Forrás: ertektar.hu

Az igazi csoda azonban az, hogy a Szent Jobb-kápolna is fennmaradt. Igaz, nem Budán, hanem Balatonalmádiban, a Medgyaszay István tervezte Szent Imre-plébániatemplom mellett. Történt ugyanis, hogy a Várban dolgozó Bicskei Karle János festőművész az ötvenes évek végén Almádiban is megbízást kapott – ő mesélte el Pintér Sándor plébánosnak, hogy Budán, a beomlott a romok alatt ott pihen a teljes Szent Jobb-kápolna. A pap pedig nem nyugodott, míg a mozaikok, márványlapok, kovácsoltvas kapuk, berendezési tárgyak útnak nem indultak a Balaton-parti városban nekik épített új kápolna felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.