galéria megtekintése

Már senki nem ad esélyt ennek a népszavazásnak

232 komment

NOL

Fél hatig a részvételi arány csupán 39,88 százalék volt, 2008-ban a szociális népszavazáson 46,34. Biztosnak tűnik, hogy érvénytelen lesz a népszavazás, már csak az a kérdés, hogyan fogja ezt győzelemként értékelni a kormány. Ezt a tudósításunkat már lezártuk, ide kattintva azonban továbbra is percről percre követheti a népszavazással kapcsolatos fejleményeket.  

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 331 szavazókörében az országos népszavazáson, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. A népszavazás érvényességéhez a külhoni magyar állampolgárok szavazataival együtt 4 136 440 érvényes szavazat kell.

A népszavazásra feltett kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Összeszedtük a tudnivalókat a népszavazásról, a legfontosabb kérdéseket és válaszokat itt olvashatja el.

 

18.25 A legtöbben Vas megyében szavaztak, fél hatkor 47,6 százalékos volt a részvétel, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 46,5 százalékos. Budapesten viszont csak a jogosultak 34,9 százaléka szavazott, Baranyában pedig 37,1 százaléka. Alacsony, 37,8 százalékos a részvétel Borsod megyében is.

A fél hatos adatok alapján Budapesten a legalacsonyabb a részvétel a VIII. kerületben: alig több mint 27,4 százalékos. A VII. kerületben is alacsony, 28,94 százalékos, a XIII. kerületben 28,96 százalék. A blegaktívabban a választók a XVI. kerületben, ahol a jogosultak 41 százaléka ment el. 40 százalék fölött van még a részvétel a XII. és az I. kerületben is.

18.19 Most már szinte biztos: a Fidesz túltolta a bringát. Bármennyit is költött a kvótareferendumra – állítólag több mint tízmilliárd ment el a kampányra –, nagy valószínűséggel nem sikerül a választók több mint ötven százalékát az urnákhoz szólítani. Az este fél hatos 39,88 százalék csaknem hét százalékkal alacsonyabb, mint a 2008-as szociálisnak nevezett népszavazáson a hasonló időszakban regisztrált 46,34 százalékos adat. A végeredmény akkor 50,51 százalék volt. Ez most szinte bizonyosan nem jön össze, mert az eddigi tapasztalatok szerint a választás utolsó másfél órájában a részvétel nem szokott látványosan megugrani.

Amúgy a kormányoldal a saját csapdájába esett, hiszen a korábbi szabályok szerint a népszavazás érvényes volt akkor, ha a választásra jogosultak legalább negyede azonos módon voksolt. Ezt változatta meg a Fidesz úgy, hogy az érvényességi küszöböt ötven százalékra emelte. Hát most így jártak. 

18:10 Az NVB elnöke szerint várhatóan érvénytelen lesz a népszavazás. Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel – jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület vasárnapi ülésén.

18:03 A részvételi arány 17.30-kor 39,88 százalék volt. 2008-ban 46,34. A legtöbben, 47,6 százaléknyian Vas megyében szavaztak, a legkevesebben, 34,9 százaléknyian Budapesten adták le a voksukat.

17:47  A migránsellenes népszavazás napján migránsok mozognak a Keleti pályaudvar előtt. Vasárnap délután is zajlott Mundruczó Kornél új filmjének forgatása. A Keleti előtti téren több száz statiszta játszotta az egy évvel ezelőtti menekült hullám résztvevőit.

17:44 Elképeszztő, hogy eközben mit művel a közmédia. „Megindulnak Magyarország felé a migránsok, ha számukra kedvező döntés születik” – üvölti az egyik szalagcím.

17:26 Úgy tűnik, a kormány hiába számított a határon túliak szavazatára. Szeptember 14. és október 1. között, szombat éjfélig 64 283 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, és további 26 638-at a külképviseletekről szállítottak ide. Összesítve tehát 90 921 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez a vasárnapi szavazás megkezdése előtt. Ezek közül 89 405 szavazási iratot ellenőriztek vasárnap reggelig, és ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék).

17.13 Kudarc minden fronton. Hiába tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) büntetőfeljelentést a Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonokra gyártott programja miatt, a budapesti döntésnek semmilyen hatása nem volt a nagy amerikai technológiai óriások kínálatára. Vagyis a határozat után két nappal, a népszavazás alatt is le lehetett tölteni az Apple és a Google által üzemeltetett áruházakból az alkalmazást.

16.56 Újlipótvárosban találkoztunk olyan választóval, akinek gyereke mozdonyt rajzolt az érvénytelenül leadott szavazólapra, a Józsefvárosban pedig olyannal, aki még nem látott híradást a Szíriában zajló háborúról. Riportunkat ide kattintva érhetik el.

16.47  A Fidesz már ki is találta, hogyan magyarázza meg, ha érvénytelen lesz a népszavazás. Gulyás Gergely az El País spanyol napilapnak azt nyilatkozta, politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot. „Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal” - fogalmazott a politikus.

16:40  Iborfia az ország legpedánsabb települése: a községben már délután 3-ig a falu összes lakója szavazott. Mind a tizen. A tornakápolnaiak sem lustálkodtak, a 19 választópolgárból 18-an elmentek a népszavazásra. 

16.37  Baranya megyei körképünk tanúsága szerint egyetértés csak egyvalamiben van. A Fidesz lop.

16.28 Brüsszel jól teljesít. Délután 4 órakor a regisztrált választópolgároknak több mint a fele leadta szavazatát a brüsszeli magyar nagykövetségen - írja brüsszeli tudósítónk. A 714 nyilvántartásba vett választópolgár közül 446 élt eddig szavazati jogával. A hagyományos brüsszeli maraton és az esôs idô ellenére folyamatosan érkeznek a szavazók a külképviseletre, de sorbanállás nincs.

15.51 Szegeden gyönyörű az idő. A szavazók többsége nemmel voksolt. – Nem mintha annyira elégedettek lennénk a kormány munkájával, de ebben igazuk van – nyilatkozta lapunk tudósítójának egy asszony.

15.34 A részvételi arány a kvótareferendumon délután háromkor elérte a 30,66 százalékot. Ez nagyjából egyenlő a buktával: öt százalékkal kevesebben adták le a voksukat most, mint a Fidesz által ellenzékben kezdeményezett 2008-as népszavazáson. Akkor a választásra jogosultak 50,51 százaléka voksolt. Ebből nemigen jön ki az érvényességhez szükséges ötven százalék plusz egy szavazat. Már csak azért sem, mert egyelőre nem tudni, mennyien voksoltak tudatosan érvénytelenül.

15.28  Az állami televízió vasárnap folyamatosan azt üzeni, hogy ha a népszavazáson számukta kedvező döntés születik, megindulhatnak a Szerbiában várakozó migránsok – a számukat Belgrádban ezerre, az országban összességében pedig akár tízezerre teszik –, mert megnyitják számukra a magyar határt, és akkor korlátozás nélkül utazhatnak tovább Nyugat-Európa felé. Erről az M1 tudósítása szerint Magyarországról érkező személyek tájékoztatták őket. A részletekkel a csatorna adós maradt, miként arról sem számolt be, mi lehet a menekülők számára kedvező döntés. Azt viszont jelezték, az érintettek körében szombat óta terjed ez a hír.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15.12 Ez a választás a Fideszről szól – állította kérdésünkre Wiener György választási szakértő, jogász-politológus, az MSZP volt parlamenti képviselője. Álláspontja szerint az egy órakor nyilvánosságra hozott számok – addig a választásra jogosultak 23,56 százaléka szavazott – egyértelműen azt mutatják, hogy a referendum nem a menekültekről szól, mert kifejezetten azt jelzik: ahol a Fidesz hagyományosan nagyobb támogatottsággal rendelkezik, ott a részvétel is magasabb az átlagosnál.

Ezzel kapcsolatban Wiener felhívta a figyelmet arra, hogy az sem meghatározó, az emberek találkoztak-e menekültekkel. Például Bács megyében és Nógrádban a választói aktivitás hasonló, miközben ez utóbbi térségben a helyi lakosság valószínűleg egyetlen migránst sem látott.

15.07 A magyarországi népszavazás annak az illusztrációja, hogy Európa túl gyorsan bővült – Theo Francken menekültügyért felelős belga szövetségi államtitkárnak felemás érzései vannak a referendummal kapcsolatban. Szerinte könnyű Magyarországra lőni.

14.55 Bocsánat, ha későn szólunk, de ezen a népszavazáson a kérdés sincs rendben, hiszen az Európai Unió egyetlen tagállamot sem kötelezhet menekültek betelepítésére. Erről ebben a cikkünkben olvashat többet.

14.41 A közmédia mintha szégyellné magát, hogy kevesen mentek el szavazni, igyekszik hát túlteljesíteni.

14.39 A finn és a norvég sajtó Budán figyeli, mi történik a népszavazáson.

14.08 Közben elérhetetlenné vált a Fidesz honlapja.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

14.05 Nincs érvényes személyi igazolványa vagy lakcímkártyája, és emiatt nem szavazhatott? Még nem késett le semmiről. A kormányablakok vasárnap este hatig ügyeletet tartanak, ahol ideiglenes személyit, illetve lakcímkártyát is lehet igényelni. A kért iratokat azonnal kiadják, tehát aki voksolni szeretne, még hozzájuthat a szükséges iratokhoz. 

13.47 A legfrissebb adatok alapján azt lehet prognosztizálni, hogy nem lesz érvényes a népszavazás. A 2008-as (a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetéséről döntő) referendumon 13 óráig 26,92 %, azaz a mostaninál több mint három százalékkal magasabb volt a részvételi arány, és akkor végül alig fél százalékkal sikerült átlépni az érvényességi küszöböt. A kormány mostani vereségére utal az is, hogy délután egyre eddig minden szavazáson leadták a voksok több mint felét. 

13.36 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka (1 881 856 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A fővárosban a választópolgárok 21,31 százaléka (azaz 286 468 ember) szavazott eddig. A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 25,91 százalék, ami 93 356 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 21,61 százalék, 117 051 szavazó.  

12.53 A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye - közölte Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután vasárnap Debrecenben leadta szavazatát. Kósa nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek, vagy igenek lesznek-e többségben. Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy "illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon" - közölte. Ez lehet Alaptörvény-módosítás, törvénymódosítás, sarkalatos törvény, sima feles törvény, országgyűlés határozat, vagy kötelező mandátum adása a kormánynak. "Ha az igenek lesznek többségben, akkor pedig lemond a kormány és a Fidesz-frakció" - tette hozzá.

12.10 Jogsértő a szavazólapot lefényképezni vagy hazavinni, szelfit sem lehet készíteni a szavazófülkében.

11.50 Így szavazott Áder János és felesége, Herczegh Anita a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában.

Koszticsák Szilárd / MTI

11.41 A 11 órás adatok szerint a részvételi arány 16,37 százalékos volt. Ez már több mint két százalékkal kevesebb, mint az úgynevezett szociális népszavazás idején.

11.35 Két asszony, akik úgy gondolják, hogy ma a polgármesterre is szavaznak, egy fiatal pár Győrből, ők a nagymama kedvéért és a Brexit miatt tértek haza Budapestről. Kisalföldi helyzetképünket itt olvashatják.

11.30 Sokan nem jelentkeztek a szavazólapot is tartalmazó boríték átvételére azok közül, akik Magyarország romániai külképviseleteire kérték a választási levélcsomagot. A szavazólapok mintegy felét nem vették át.

11.21 Csaknem 60 ezer külhoni magyar elkésett a regisztrációval. 

10.46 A magyar népszavazás a vezető hír a BBC-n és a The Guardian is kiemelten foglalkozik a kvótareferendummal.

10.44 Erős kezdés után érvénytelenség felé hajlik a részvétel.

10.30 Kocsis Mátéék így kampányolnak a Blahán.

10.05 Orbán a hatalma megerősítéséért játékot űz az EU egyik alapelvéből- ezt mondta Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke.

9.46 Semmi oka nincs a félmilliárdos Európának 75 millió muzulmántól megijedni - Schmitt Pál ezt gondolta 2011-ben.

9.32 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25 százaléka (578 666 szavazó) adta le szavazatát.

9.27 Egy közeli parkban talált gazdátlan csomag miatt rövid időre fel kellett függeszteni a szavazást Rákospalota 14-es szavazókörében. 

9.20 Rendkívüli események is történnek. Velencén a szavazatszámláló bizottság egyik tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására volt alkalmas. Át kellett cserélnie. Szekszárdon darazsak zavarták meg a voksolást.

9.10 Orbán Viktor leszavazott. A miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye.

Orbán Viktor szavaz a Zugligeti Általános Iskolában
Koszticsák Szilárd / MTI

9.05 A szavazatszámláló bizottságok tagjai reggel 6 óra és a szavazás lezárása között nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mobiltelefont, diktafont, laptopot) a szavazóhelyiségben. A tagok csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott - az idei választáson lila színnel író - tollat használhatják. A telefonokat leadni egyébként nem kell, és a ha valaki elhagyja a szavazóhelyiséget, kint már használhatja a telefonját. A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem.

9.00 A Nemzeti Választási Iroda elkezdi lecserélni a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak. Vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna. Az urnák szürkék, plombával záródnak, a nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. Az NVI számításai szerint az urnáknak két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

8.46 "Mi nem támogathatjuk ezt az önérdek vezérelt, üres népszavazást, ebben biztosak vagyunk. Ám demokrataként komoly dilemma elé kerültünk. A rendszer legszentebb intézménye a polgárok közvetlen véleménykifejezése." A Népszabadság szerkesztősége így döntött.

8.40 Ma is egész nap szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül. A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették, ez a "Hová menjek szavazni?" menüpont alatt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét. (MTI)

8.30 Az Index számításai szerint a választók majdnem egynegyede 9 és 11 között szavaz, így a 11-kor megjelenő részvételi adatokból már lehet részvételi becsléseket készíteni. Délután egyre pedig már minden választáson leadták a végül urnába került szavazatok több mint felét, vagyis fél kettő körül azt már lehet sejteni, érvényes lesz-e a népszavazás.

7.50 Reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,16 százaléka (92 524 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Budapesten a szavazók 0,78 százaléka (10 522 fő) szavazott 7 óráig, a megyék közül a részvételi arány Békés megyében volt a legmagasabb, 1,47 százalék, ami 4294 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 1,04 százalék, 3238 szavazó.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

6.00 Vasárnap reggel hat órakor megnyíltak a szavazókörök.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.