galéria megtekintése

Könnyű megingatni azokat, akik a népszavazáson nemmel szavaznának

1 komment


Ungár Tamás

- Meghülyítette az Orbán az embereket, de

most rá fog jönni, hogy az ország nemcsak hülyékből áll, a többség nem megy el szavazni. Mert tudják, hogy ide nem akarnak jönni migránsok.

Az egész szavazást azért erőlteti az Orbán, hogy ne a Fidesz lopásairól beszéljünk.

 

A 47 esztendős Bogdán László mondta ezt a Baranya megyei Cserdiben, amikor vasárnap  arról faggattam: szavaz-e? A biztonsági őrként dolgozó, öt gyermeket nevelő férfi biztos volt benne, hogy jóslata bejön. A 400 lelkes faluban azonban sokan úgy látták, hogy a népszavazás igenis fontos kérdést vet fel, és nemmel kell szavazni. Egy név nélkül megszólaló, ötvenes férfi, aki négy busszal személyszállítást vállal, így vélekedett:

- Aki nem hülye, az elmegy, és beikszeli a nemet. Egy migráns se kell! Láttam, milyenek, nem szelídíthetők, volt, hogy a gyereküket meztelenre vetkőztetve tették ki koldulni. Ruhát vettünk neki, ráadtuk, erre az anyja megverte, hogy  nem pénzt kapott.

Kérdezem, mindez hol és mikor történt, honnan jöttek a sztoriban szereplő menekültek, mire a férfi váltott:

– Azért se kellenek, mert van elég bajunk a cigányokkal. Azok csak golyófogónak jók.

Semmit se tudnak dolgozni. Megemlítettem neki, hogy Cserdi lakóinak 70 százaléka cigány, s pár éve 90 közmunkás volt itt, most csak 60, mert harmincan találtak „igazi” munkát. Ő csak legyintett: – Milyen munka az? Semmit érő!

Tucatnyi dél-dunántúli faluban álltam meg vasárnap kérdezni a helybélieket a népszavazásról, s mindenütt jellemző volt, hogy a szavazók és a nem szavazók ostobának tartották a másik oldalt. Ám az is kiderült, hogy  a nemmel voksolók könnyen megingathatók.

– Nem valók Európába a migránsok – jelentette ki határozottan a Bükkösdön élő 31 éves Gábor, aki festő egy pécsi vállalkozó alkalmazásában. - Félünk tőlük, gyilkolnak és erőszakosodnak. 

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Egy perccel később kiderült, hogy Gábor dolgozott Németországban, és ismert ázsiai és afrikai vendégmunkásokat, akikkel semmi baj se volt, és jól kijött. Ettől elbizonytalanodott, de aztán visszatalált előbbi önmagához: – Egy idős ember, akit én tisztelek, azt állította, hogy Amerika pénzeli a migránsok útját, ezzel akarja gyöngíteni Európát. Nem szabad beengedni őket, mert akkor meggyengülünk.

Szentlászlón Beck Antal az első között leszavazott, hogy aztán megnyithassa a boltját. A 62 éves kereskedő is azzal érvelt, hogy nem kellenek a menekültek, van nekünk elég bajunk a romákkal,

majd mindjárt javította magát, mondván: a falubeli romákkal nincs gond, azok rendesek, dolgosak.

– Azért mondtam csak, hogy sok baj van a romákkal, mert annyi rosszat hallok róluk – magyarázkodott a boltos. – Ahogy a migránsokról is. Hát miket mondanak róluk a tévében?

Beck Antal arra a feltételezésre, hogy fideszessége miatt szavazott nemmel, felhorkant:

– Utálom őket! Ellopnak mindent! Az országnak egyre rosszabbul megy! Az én szüleim a Kádár-rendszerben  felneveltek, kitaníttattak négy gyereket, mindünknek szép lakodalmat rendeztek, beszálltak a házépítésünkbe, pedig csak sima téesz-tagok voltak. Ma egy szülő meg tudja ezt tenni? Nem!

De ettől még a Fidesznek igaza van, hogy ide ne jöjjön migráns! Másban nincs igaza, csak ebben. 

A 190 lelkes Eddén egy szőke asszony nyeles háromkerekűn tolta 17 hónapos kislányát.

– Igen, megyek szavazni, ez egy fideszes falu, itt sokan szavazunk – mondta párthovatartozására büszkén a Melinda néven bemutatkozó asszony. Megtudtam tőle, hogy hivatásos katona, most viszont gyesen van, a férje pedig Németországban kőműves. Az eldugott, somogyi falucska aktív korú lakóinak 40 százaléka Melinda szerint ugyancsak Németországban van, főleg húsüzemekben dolgoznak.

– Gondolja, hogy a migránsok ide akarnak jönni, amikor a magyarok se találnak itthon megélhetést? - kérdeztem az előbbieket hallva.

– Hát… ide szerintem nem akarhatnak jönni

– bólintott rá, majd ekképp folytatta: - Lehet, hogy nem megyek el szavazni. – El kell menjen, hisz fideszes – jegyeztem meg ironikusan. – Igen, ha másért nem, ezért el kell mennem.

Ignác József és felesége ebédidőben szavazott Somogyvámoson. Az 51 éves férfi és párja közmunkás, piaci alapon működő cégnél egyiküknek se volt állása 1988 óta. A férfi öt, a nő hat gyereket nevelt, az immár nagykorú utódok java is köz- és alkalmi munkás. Ignácék azért szavaztak nemmel, mert félnek a migránsoktól.

– Ha jönnek, elveszik tőlünk a közmunkát – morogta a férfi felesége egyetértésével. - A tévében is megmondták, hogy ez lesz. Ezt nem akarjuk, ezért szavaztunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.