galéria megtekintése

Rettegés és riogatás a közmédiában

23 komment

Kácsor Zsolt

Budapest megint kihúzza a gyufát, Németországban az idegenek szinte minden nap megerőszakolnak egy kislányt vagy egy kisfiút, egy vérfagyasztó hajnalon négy migránst láttak enni egy ásotthalmi tanyán, Áder János pedig elküldte a klímába Orbán Viktort. A közmédia népszavazós műsorát néztük és rettegtünk.  

– Nemsokára kapcsolunk Németországba, terror és migráció, ez lesz a téma – mondja vasárnap reggel 9 óra 10 perckor az M1-en Hevér Lóránt, aki olyan vérfagyasztó komorsággal vezeti a népszavazásról szóló élő műsort, mintha egy nyilvános kivégzést vezetne föl. Ha a közmédiából tájékozódunk, nem is kétséges, hogy egy világra szóló történelmi dráma szenvedő alanyai vagyunk: Magyarországon függ a világ szeme, azt latolgatja a földkerekség, hogy e picinyke ország az Alcsúton reinkarnálódott Hunyadi Jánossal az élén képes lesz-e megmenteni a nyugati világot a migráns veszedelemtől.

 

Ehhez képest a bel- és külföldi tudósítók mintha kissé csalódottak lennének, hiszen a vágóképekből a harc egyik fontos eleme hiányzik: a föltüzelt sereg. A vártnál kevesebben mentek ma délelőtt szavazni, s az embernek az az érzése, mintha ezért az m1 kicsit szégyellné magát, igyekszik hát túlteljesíteni. Beleadnak apait-anyait: belföldről élőben kapcsolják Ásotthalmot, Budapestet,  Debrecent, Hegyeshalmot, Kaposvárt, Nagykanizsát, Pécset, a külföldi helyszínek közül Erdélyt (Csíkszereda, Kolozsvár), Finnországot, Franciaországot, Németországot, Szerbiát, Ukrajnát. 

 

Igaz, amikor a reggeli részvételi adatokat sorolják, mintha kissé korholnának minket a lanyhaságért. Teljesítményről és aktivitásról beszélnek, megdicsérik Bács-Kiskun-megyét az országos átlagnál magasabb részvételért, amikor pedig Nógrád megye kerül sorra, a szegény tévés kolléga a hazai közállapotokat illetően elszólja magát: itt egyesek uralkodnak! Ezt mondja már-már méltatlankodva, holott csak azt akarta kommentálni, hogy Nógrádban reggel hétig a választók 1,11 százaléka szavazott.

Szinte érezzük a stúdióból áradó szomorúságot. Budapest kapcsán már-már sóhajtoznak is: ajjaj, Budapesten mentek el a legkevesebben szavazni. Ajjaj, ezek a fránya pestiek, már megint ki fogják húzni a gyufát az Alcsúton újjászületett törökverőnél.

A sok rossz hír után akad azért öröm is: a Debrecenből jelentkező tudósító kollegina mintha maga is örülne annak a jó hírnek, hogy a Hajdú-Bihar megyei Vekerden reggel 9-ig már a polgárok húsz százaléka (mint hozzáteszi: vagyis egy ötöde!!!) leszavazott, ami jóval magasabb az országos átlagnál – csak azt felejtik el megkérdezni a stúdióból, hogy hányan laknak Vekerden. Ott ugyanis 135-en laknak.

Viszont Hevér Lóránt időközben beváltja a fenyegetését, s tényleg kapcsolják Németországot,  pontosabban Volf-Nagy Tündét, aki azzal riogatja a közmédia nézőit, hogy – idézem szó szerint – "szinte minden nap kislányokat, idősebb asszonyokat, kisfiúkat erőszakolnak meg ide érkező idegenek", s a németországi viszonyokról azt is elárulja: "a rendőrség nem tudja az embereket megvédeni". De megkapják a magukét a svédek is, akik a migránskérdésben a "nemzeti önfeladást" választották, ők már nem is svédek többé, hanem olyan ex-svédek, akik svéd területen laknak – de figyeljék csak Magyarországot, mi majd megmutatjuk nekik a helyes utat. Igen, a közmédia azt a Svédországot osztja ki, ahol 160 ezer külföldiből 80 ezret humanitárius alapon befogadnak, a többit, aki nem háborús menekült, hazaküldik.

A közmédia tudósítói 11 óra után valamivel mintha elégedettebbek lennének, úgy látszik, megdicsérték őket az Alcsúton újjászületett Hunyadi környezetéből. Mintha az egész stúdió föllélegezne, amikor elhangzanak a 11 órás részvételi adatok: 16,3 százalék, vagyis több mint 1,3 millió ember! Azért ez már hadsereg.

Végvári körkapcsolás következik, a képernyőn egyszerre látjuk az ásotthalmi, a kaposvári, nagykanizsai és a pécsi  tudósítót. Ásotthalom térségéből az a friss információ érkezik, hogy tavaly (!) egy tanyasi család hajnalban arra riadt, hogy négy migráns eszik a konyhájukban. Még szép, hogy ilyenkor fölugrik az ember vérnyomása. Szerencsére Pécsről kapcsolják a közmédia munkatársát, aki a mingránsáradatban éppen Hoppál Péter társaságában állja a sarat. 

A migráns szót a legtöbb esetben úgy ejtik, mintha egy halálosan fertőző betegség megnevezése volna, és sajnos akkor sem tesznek föl egyetlen épeszű kérdést, amikor a több órás unalomfolyamba egy kis izgalom akarna vegyülni: Helsinkiben ugyanis sikerül kamera elé kapni egy magyar férfit, aki a párjával több száz (!) kilométert utazott, hogy a népszavazáson leadhassa a voksát. És a tudósító nem tette föl azt a kérdést neki, hogy miért. Ha csak kirándulni ment Finnországba, akkor miért áldozott több száz kilométert a szavazásra? Ha viszont ott él (jaj, csak nem migráns?), akkor meg mit is gondol erről az egész uszításról, ami a háborús menekültek és a hozzájuk egyre nagyobb számban csatlakozó megélhetési bevándorló ellen zajlik közpénzen?

Az m1-en ugyanis Hevér Lórántnak (aki maga is izé, ki sem merem mondani, hogy mi, na jó, kimondom: Szabadkáról kivándorolt bevándorló) sikerül úgy levezényelnie egy egész délelőttnyi élő műsort, hogy egyszer sem magyarázza el pro és kontra, hogy miről szól a kérdés. Van-e tétje? Mi az a kvóta? Lesz-e kvóta? Mi a helyzet a letelepedési kötvényekkel? Ezerkétszáz háborús menekült megváltoztatja Magyarország kultúráját, de az eddigi 4 ezer kötvényvásárló nem?

Nincsen megszólaltatva senki, aki ebben a kérdésben nem a kormány álláspontját képviseli. Az m1 nem talált egyetlen szavazópolgárt, egyetlen politikust, egyetlen szakértőt, egyetlen senkit sem, aki nem a kormány szajkója.

Pontosabban szólva egyet mégis, de az ő szűrét nem merték kirakni a stúdióból, és amikor elkezdett beszélni, már késő volt. Az illetőt úgy hívják, hogy Áder János, foglalkozására nézve Magyarország államfője, aki tegnap este interjút adott a közmédiának, s azt ma délelőtt újra megismételték. Visszamenőlegesen sok rosszat mondhatnánk Áder Jánosról, de a mostani tévészereplése visszamenőlegesen sok mindent jóvátett: közölte, hogy az ország szuverenitása és a másokkal való szolidaritás nem zárja ki egymást, e szavak közé ugyanis nem a "vagy" illik, hanem az "és". Végig a globális klímahelyzetről beszélt, pontosabban egész végig Orbán elhibázott migránspolitikájáról nem beszélt. Úgy küldte el Orbánt a klímába, hogy csak úgy porzott.

E megszólalásával a Fideszből egyelőre Áder János az első, aki Orbán képébe merte vágni: nincs igazad. Persze, könnyű neki – amikor államfő lett, felfüggesztette a párttagságát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.