galéria megtekintése

„Ha kell majd, a Viktorra is szavazunk”

8 komment


Hajba Ferenc

Két asszony, akik úgy gondolják, hogy ma a polgármesterre is szavaznak, egy fiatal pár Győrből, ők a nagymama kedvéért és a Brexit miatt tértek haza Budapestről. Kisalföldi helyzetkép.

A Kisalföld térségében reggel kilencig többen szavaztak az országos átlagnál. Győr-Moson-Sopron megyében a részvételi arány 8,01 százalékos volt. Győrben a polgároknak csak a 6,57 százaléka szavazott, ám Áder János városában, Csornán a választók 9,78 százaléka már voksolt, Győrújfalun 11,18, Hegyeshalomban 9,68, a településen található menekülttábor ellen folyamatosan tiltakozó Vámosszabadin pedig az emberek 7,05 százalék szavazott.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ezen a településen az emberek nagy többsége az eddigi megnyilatkozások alapján egyetért a kormány migránsellenes politikájával, ugyanakkor haragszanak is rá, mert a menekülttábort a mai napig nem zárták be, pedig belügyminiszteri ígéretük volt rá, hogy ez lesz az első, amelyet megszüntetnek.

 

Győrujfalun a polgármester azzal az ígérettel hívta szavazni az embereket, hogy amennyiben kiugróan magas lesz a részvételi arány, jobban tudja „menedzselni” a falu pályázatait a „Kormánytagok illetve/és Államtitkár Urak irányába.”

Két asszonyt szólítok még az utcán, ünnepi ruhában – ez a templomba járó ruha, javítanak ki – indultak útnak.

– Szavazni mennek?

– Igen, igen. Mi a polgármester úrra szavazunk – bizonygatják.

– De hát ez nem önkormányzati választás – képedek el.

– Tudjuk mi azt, csak azért mondom így, mert a polgármester úrnak is az a kérése, hogy nemmel szavazzunk. Akkor jobb lesz a falunak – veszi át a szót a fiatalabb, s harciasabb asszony.

– Ha kell majd, a Viktorra is szavazunk – kontráz a szomszédja. – Tudja a legutóbbi nagy árvíz idején, amikor még el is kellett hagynunk a falut, eljött ide hozzánk a miniszterelnök úr, gumicsizmában járta a gátat a Hende miniszter úrral. Akkor még jóban voltak, hogy miért váltotta le, a fene tudja. Szóval sokat kapott a falu, ezt meg kell hálálni.

Győrben tíz órakor egy fiatal pár idős asszonnyal érkezik a nádorvárosi szavazóhelyiséghez. A fiú a bejárat előtt várakozik. Kiderül, ő angol, egy éve dolgozik Budapesten, közgazdásznak készülő barátnője miatt költözött a magyar fővárosba.

– A Brexit szavazásakor éppen nem voltam otthon, nem hittem volna, hogy azok győznek, akik ki akarnak lépni. Ezért is gondoltam, hogy itt most szavazni kell annak, akinek lehet.

– Milyen volt a Brexit kampánya a magyar kvótaszavazás kampányához képest?

– A kampány idején csak pár napot töltöttem Londonban. Az a kampány is nagyon demagóg volt, de sokkal több érvet hallottam, mint Magyarországon. Itt jelszavakat mondanak, amennyire megértem.

– Győri vagyok, most Pesten lakunk, ezen a hétvégén Prágába akartunk menni, de a mama nagyon akarta, hogy szavazzak. A szüleim nincsenek itthon, elmentek szüretelni a barátaikhoz, a mama kérte, hogy legalább én jöjjek haza. Hiába győzködtem, hogy én úgyis érvénytelenül szavazok, nem hiszi el, hogy az nem számít bele a részvételi arányba.

A mama nem szól semmit, elsétál tőlünk.

A lány végzős egyetemista, naprakész az ország és a világ történéseiben. Ő is az érveket hiányolja a kampányban.

– Mondták, mint a papagájok, hogy ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, meg hogy a létünk a tét. Mint a Való világban: itt a lét a tét. Szörnyű, hogy ennyire ostobának nézik az embereket.

Aztán kétségbeesetten visszakérdez: vagy tényleg ennyire ostobák vagyunk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.