A külföldi sajtó Budán próbálja értelmezni az Orbán-jelenséget

A belbudai polgárokat faggatta vasárnap délelőtt a két észak-európai újságíró, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a kvótanépszavazáson, és miért utasítják el az európai unióban javasolt menekültelosztási tervet. A finn és a norvég sajtó két képviselője a Lövőház utcai szavazókörnél interjúvolta a népszavazás résztvevőit.

A norvég közszolgálati médiatársaság, az NRK a berlini állandó tudósítóját küldte a népszavazás idejére Budapestre. Az újságírónő szerint a magyar referendum nem önmagában érdekes a norvég sajtó számára, hanem azért, mert az európai unióban megfigyelhető jobbra tolódás egyik jellemző példája. Az uniós menekültkvóta elleni precedensértékű fellépés túlmutat azon, hogy mi zajlik a 10 milliós Magyarországon.

Ezt vették komolyan számításba a finnek is. A Helsingin Sanomatnál úgy látták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök olyan súlyú figurává nőtte ki magát az európai politikában, akinek tevékenységét közelebbről is követni érdemes. A lap egy éve saját tudósítóval rendelkezik Magyarországon.

Az újságíró szerint Orbán Viktor beleillik a populista politikusoknak abba sorbába, amelynek legmeghatározóbb képviselője az amerikai elnökjelölt, Donald Trump. Orbán politikai játszmái befolyással vannak az uniós történésekre, és lengyelekkel együtt olyan komoly erőt képezhet Európában.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.