galéria megtekintése

Orbán nem hajlandó tudomásul venni, hogy elbukott a népszavazás

166 komment

NOL

A milliárdokból folytatott állami kampány ellenére érvénytelen lett az Orbán-kormány menekültkvótáról tartott vasárnapi referenduma. A választópolgárok 43,9 százaléka ment el szavazni, ráadásul 6,33 százalékuk érvénytelen szavazatot adott. A kormány emberei ettől függetlenül próbálják győzelemnek beállítani az eredményt, Orbán Viktor alkotmánymódosításra készül, míg az ellenzéki pártok a kormányfő bukásáról beszélnek. Kövesse velünk élőben!

A népszavazás érvényességéhez ötven százalékos részvétel plusz egy szavazat kellett volna, de ez nem jött össze. Napközben írtunk riportot BaranyaBorsodGyőr-Moson-SopronCsongrád megyéből, meg persze Budapestről is. Az állami hírtelevízió újra elképesztő alakítással állt elő, és volt, ahol a darazsak is szavazni akartak.

A nap korábbi eseményeiről szóló élő közvetítésünket ide kattintva érhetik el. 

Percről percre

23:45 Nem akarják feladni a harcot a valóság ellen.

 

Igaz, a Fekete Lovag se adta fel.

23:35 Élő közvetítésünk itt véget ér. A népszavazás érvénytelen lett, de 3,2 millió nem szavazatra hivatkozva az Orbán-kormány politikusai próbálják úgy beállítani a dolgot, mintha kudarc jelyett fényes sikert tudhatnának maagukénak. A miniszterelnök bejelentette, hogy a népszavazási kérdés nyomán – „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – alkotmánymódosítást szeretne átvinni az Országgyűlésen . Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. 

23:32 És egy kommenttár az LMP-től. „Ma este megtudtuk, hogy mennyire igazat mondtunk, amikor érdektelen népszavazásról beszéltünk: így is-úgy is alkotmánymódosítás jön. Csak azt nem tudom, komolyan vehető-e egy ezerszer toldozott alkotmány, amelynek szilárdsága a gránit helyett talán már csak maximum a sógyurmáéval vetekszik ” – írta Hadházy Ákos társelnök a Facebookon.


Fotó: Máthé Zoltán / MTI

23:15 A Fidesz egy kicsit ma is belehalt a nagyvonalúságba. A Bálnában tartott Orbán-sajtótájékoztató után a párt kifizettette a televíziós stábokkal a közvetítéshez felhasznált áram díját.  Valamiből csak vissza kell jönnie annak a tízegynéhány milliárd, amelyből a népszavazást felvezető gyűlöletkampányt finanszírozták. 

23:12 Itt van a megyék sorrendje az érvénytelenül leadott szavatok alapján. Budapesten több mint tizenegy százalék az érvénytelenül leadott szavatok aránya, a nagy része alighanem tudatos véleménynyilvánítás a népszavazás kérdéséről.

1. Budapest 11,77 százalék
2. Csongrád 7,26
3. Pest 6,66
4. Fejér 5,80
5. Komárom-Esztergom 5,75
6. Baranya megye 5,75
7. Veszprém 5,37
8. Békés 5,23
9. Heves 5,23
10. Borsod-Abaúj-Zemplén 5,18
11. Jász-Nagykun-Szolnok 5,10
12. Zala 5,06
13. Vas 5,04
14. Somogy 4,92
15. Győr-Moson-Sopron 4,90
16. Bács-Kiskun 4,68
17. Nógrád 4,67
18. Hajdú-Bihar 4,64
19. Tolna 4,59
20. Szabolcs-Szatmár-Bereg 4,45

22:54 Tűzijátékokkal ünneplik az érvénytelen népszavazást. Részletek itt.

22:11 Szegeden – ahol tavaly nyáron láttak igazi menedékkérőket – mindössze 37,8 százalékos volt a részvételi arány, de ebből is 10,1 százalék érvénytelen volt.

21:58 Közel százszázalékos feldogozottság alapján sem változott érdemben az eredmény, a részleteket itt találja.

21:35 Orbán Viktor miniszterelnök a Bálnában értékelte a népszavazás eredményét. Az érvénytelen szót egyszer sem ejtette ki, viszont számos alkalommal beszélt "döntésről". Bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújtanak be a referendum alapján. "Azt ígérem a magyaroknak, mindent meg fogok tenni, hogy Brüsszel ne erőltethesse rá az akaratát az országra" - mondta diadalittas beszédében a kormányfő.

21:30 A magyar népszavazás előzetes eredményei azt mutatják, hogy Európa győzött, a populisták és az idegengyűlölők veszítettek" — így reagált lapunknak Gianni Pittella, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője a magyarországi referendumra. "Orbán hazugságai darabokra törtek a gyűlölet általa épített falán. A menekültválság a szolidaritáson és a felelősség megosztásán alapuló közös európai választ igényel. Gratulálunk a magyar polgárok többségének, akik úgy döntöttek, hogy otthon maradnak, vagy érvénytelen szavazatot adnak le, és így igazi demokrataként elutasítják Orbán piszkos játékait" — nyilatkozta lapunknak az olasz politikus.

21:01  Kétségkívül nagy a bukta: a kvótanépszavazáson egyetlen megyében, Vasban haladta meg a részvételi arány az ötven százalékot. A Fidesz számára a legrosszabb a helyzet a fővárosban, ahol a választásra jogosultak alig több mint 34 százaléka szavazott. Másfelől a kormánypárt agyonnyerte magát: a nem voksok aránya meghaladja a 98 százalékot. Országosan a jelenlegi adatok szerint 2,73 milliónyian voksoltak, ami 39 százalék körüli részvételt jelent.

20:55 94,8 százalékos feldolgoozottságnál az érvénytelen szavazatok aránya 6,21 százsalék, az érvényesek között az igeneké 1,76, a nemeké 98,24 százalék. A részvétel 43,82 százalékos volt.

20:45 Több mint 85 százalékos feldolgozottságnál 43,7 százalék a részvétel, de 6,13 százalék érvénytelenül szavazott. A "nemek" elsöprő többségben vannak (98,21 %) az "igenekkel" (1,79 %) szemben jelen állás szerint. 

20:37  Mirkóczki után a Jobbik részéről Vona Gábor pártelnök is tartott egy sajtótájékoztatót. Sokan a migrációnál is jobban félnek OV teljhatalmától – értékelt többek között

20:24  „Gratulálok a Kétfarkú Kutya Pártnak a szellemes kampányukhoz, és minden magyarnak ahhoz, hogy kikosarazták Orbánt. Le a kalappal!” — így reagált a Twitteren a magyar népszavazásra Rebecca Harms, az Európai Parlament Zöldek frakciójának elnöke.

20:22 Nagy az öröm az MSZP-ben, hogy pofára esett a Fidesz a népszavazással. Molnár Gyula pártelnök már arról beszélt a párt sajtótájékoztatóján, hogy íme a bizonyíték, meg lehet verni a Fideszt. 2018-ban ehhez szerinte egy demokratikus ellenzéki jelölt kell, azaz a közeljövőben elindulhatnak a tárgyalások az új összefogásról. Molnár arról is beszélt, október 3-ától semmi nem fog változni az országban, nem lesz kevesebb a szegény, nem lesz jobb az egészségügy. Viszont a pártelnök szerint a népszavazás utén már nehezebben tudja majd takargatni a Fidesz, hogy az elmúlt egy évben nem volt kormányzás.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A baloldali pártok egymásra találásának első lépése lesz, hogy október 23-án az MSZP közös ünnepséget szervez másokkal. Molnár következő fázisnak azt látja, hogy találnak egy közös köztársasági elnök-jelöltet. Addig is vizsgálóbizottság összehívását szorgalmazza az MSZP a kampányköltések kivizsgálására és Molnár azt is megígérte, semmilyen törvény vagy más "közjogi következményt" nem fog támogatni az MSZP az érvénytelen népszavazás után. A pártelnök azt is elmondta, új média- és választási törvény, valamint új alkotmány is kell.

20:13  A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 241 770.

Érvényes szavazatok száma 2 041 854, ez az összes választópolgár számának 38,78 százaléka,
 - az igen szavazatok száma 36 105 (vagyis 1,77 százalék),
 - a nem szavazatok száma 2 005 749 (vagyis 98,23 százalék).

Érvénytelen szavazatok száma 128 654.

Úton
Úton
Földi Imre / Népszabadság

20:01 Szalagcímek a német online sajtóból. Frankfurter Allgemeine Zeitung: A magyarok megtagadják a szavazást a menekültkvótákról. Die Welt: Érvénytelen az EU-s menekültkvótákról tartott magyar népszavazás. Süddeutsche Zeitung: Menekült-referendum: Orbán elbukik az 50 százalékos határon ARD: Orbán referenduma megbukott. ZDF: Orbán elbukott a választási részvételen.

19:53 A Jobbikhoz hasonlóan szerencsejátékot emleget Gyurcsány Ferenc is. A DK elnöke szerint Orbán mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett „Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon” - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

19:43 A szavazásra jogosult erdélyi magyarokat gyakorlatilag nem érdekelte a népszavazás.

19:32  A kis eminens. Brüsszelben 82,2 százalék volt a részvételi arány, a 714 regisztrált választópolgárból 587 adta le a voksát.

19:29 Mi is szeretnénk abból, amit Gulyás Gergely szed. A Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

„A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük” – mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

19:21: Orbán nem mer újságírók elé állni. A miniszterelnöki tájékoztatóra nem fogják beengedni a sajtó képviselőit.

19:10  Jönnek az első pártreakciók. A Jobbik azt állítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek távoznia kell.

Nagyon úgy fest, hogy a népszavazás nem volt több mint egy húszmilliárd forintba kerülő közvélemény-kutatás, amelynek az eredményét előre lehetett tudni. Ezt az urnazárás percében pontban este hétkor kezdődött sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám szóvivő jelentette ki.

Urnabontás
Szigetváry Zsolt / MTI

Mirkóczki szerint a Fidesz felelőtlenül belevitte Magyarországot. egy hazárdjátékba, és ezt a játékot Orbán Viktor elveszítette. A Jobbik úgy látja: a miniszterelnök egyet tehet, hogy megválik posztjától. „Az arrogáns, pökhendi, olykor zsaroló kampányt sem lehet következmények nélkül hagyni” – tette hozzá.  Beszélt arról is, hogy a mai kudarc következményeit egyelőre felbecsülni sem lehet. A Jobbik abban érdekelt, hogy a kvóta semmilyen fajtája ne lépjen életbe.

19:04  A kvótanépszavazás biztosan bukott mutatvány az eddigi tapasztalatok szerint. A választások utolsó másfél órájában ugyanis a részvétel soha nem nőtt öt százalékot meghaladó arányban, amiből egyértelműen következik: a fél hatos 39,98 százalékból este hétig biztosan nem lesz ötvennél több. A határon túliakkal sem, mert a körükben a korábbinál kisebb érdeklődés mutatkozik, de ha mindenki szavazna, az is kevés a referendum érvényességéhez.

Most inkább az lehet a kérdés, hogy az érvényes szavazatok aránya eléri-e egyáltalán a negyven százalékot. Ezúttal fordult ugyanis először elő, hogy valaki – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett civil szervezetek is – az érvénytelen voksok leadása mellett kampányolt.

Így ha a részvétel meg is közelítené az ötven százalékot – amire különben nincs esély –, még mindig bizonytalan, mennyien vettek úgy részt a szavazáson, hogy tudatosan érvénytelenül szavaztak. Közvélemény-kutatási adatok szerint az arányuk jó pár százalékra tehető. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a voksok egy része a választók szándékától függetlenül érvénytelen lehet.

Így a kormánynak meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy a több mint nyolcmillió választásra jogosultból kevesebb mint négymilliónyian voksoltak, és közülük sokan – tudatosan vagy véletlenül – esetleg érvénytelen szavazatot adtak le. Szóval a referendum csaknem bizonyosan eredménytelen lesz.

19:00 Az urnákat lezárták. Többé nem lehet szavazni. Az érvényességhez amúgy az kellett volna, hogy a külhoni magyar állampolgárokkal együtt 4 136 440-en adják le a voksukat.

Orbán Viktor és Lévai Anikó szavaz
Orbán Viktor és Lévai Anikó szavaz
Koszticsák Szilárd / MTI

18:55 A részvételi arány 17:30-kor 39,88 százalék volt, a legközelebbi összehasonlítási alapnak vehető 2008-as szociális népszavazáson ,  46,34.  A legtöbben Vas megyében szavaztak, fél hatkor 47,6 százalékos volt a részvétel, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 46,5 százalékos. Budapesten viszont csak a jogosultak 34,9 százaléka szavazott, Baranyában pedig 37,1 százaléka. Alacsony, 37,8 százalékos a részvétel Borsod megyében is. 

Budapesten a legalacsonyabb a részvétel a VIII. kerületben: alig több mint 27,4 százalékos. A VII. kerületben is alacsony, 28,94 százalékos, a XIII. kerületben 28,96 százalék. A legaktívabban a választók a XVI. kerületben, ahol a jogosultak 41 százaléka ment el. 40 százalék fölött van még a részvétel a XII. és az I. kerületben is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.