galéria megtekintése

A Plútó még csak a kezdet

0 komment


Nyusztay Máté

Még messze nem végzett küldetésével a NASA Új Horizont (New Horizons) nevű szondája. A 2006-ban indított űrhajó tavaly nyáron ért a Plútóhoz - azóta is küldi haza bámulatos felvételeit a törpebolygóról -, azóta már úton van a Naprendszer pereme felé.

Fotó: NASA

Az űrszonda most a Neptunusz pályáján is messzebb található Kuiper-övet vette célba. Itt még 1992-ben fedezték fel az első nagyobbacska égitestet, bizonyítva, hogy a Plútón túl is keringenek még kisbolygók a Nap körül. A felfedezésnek köszönhetően a Kuiper-öv is felkerült az űrkutatók bakancslistájára - elevenítette fel a New Horizons expedíció előzményeit Alan Stern, a küldetés vezetője egy orlandói konferencián, amelyről a Phys.org tudósított.

 

A Kuiper-öv egy vastag, jeges törmelékfelhő, ami elsősorban azért érdekli az űrkutatókat, mert érintetlen formában őrzi a 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Naprendszer ősi anyagát. A kisbolygóöv égitestjei közül korábban csak a legnagyobbat: a Plútót ismertük - hogy mennyire kevéssé, arra éppen a New Horizons felfedezései világítottak rá -; 1992 óta viszont már csaknem ezer objektumot sikerült azonosítani.

A Kuiper-öv legnagyobb (legalább ezer kilométer átmérőjű) égitestjei - a Plútó után - a Makemake, a Haumea, a Charon (a Plútó egyik holdja), az Orcus és a Quaoar kisbolygók.

A Kuiper-öv legnagyobb ismert égitestjei
A Kuiper-öv legnagyobb ismert égitestjei
Wikipédia

Ezeken kívül a Kuiper-öv még bőven tartogathat meglepetéseket: üstökösök, aszteroidák és még ki tudja, milyen egzotikus égitestek millióit rejtheti. Néha a felhőből egy-egy üstökös elszabadul, és a Földet is elérheti, ami szó szerint nyomós érv az övezet felderítése mellett.

A New Horizons következő célpontja a 2014 MU69 jelzésű égitest, amit 2019 január elsején érhet el az automata űrszonda. Ekkor a New Horizons már 43 csillagászati egység távolságra lesz a Naptól, a Nyilas csillagkép irányában.

Így fedezte fel a Hubble az MU69-est: 

De ez még csak egy célpont a sok közül: a szondának szerencsére még 20 évre elegendő üzemanyaga van, így még legalább húsz kisebb égitestet tanulmányozhat közelről.

A 2014 MU69-es égitestet 2014-ben fedezték fel a Hubble űrtávcsővel, amikor új célpontokat kerestek a New Horizons számára. Látszólagos fényessége és távolsága alapján az égitest átmérőjét 30-45 kilométerre teszik (tehát ha Budapestre zuhanna, akkor Visegrádból sem sok maradna), keringési periódusa 293 év. Azért esett rá a NASA választása, mert a paraméterei alapján klasszikus Kuiper-öv objektumnak tartják (a Plútóval ellentétben), aminek a fejlődését, pályáját nem befolyásolták más égitestek, így kiválóan alkalmas az ősi Naprendszer tanulmányozására.

A 2014 MU69-es és a Kuiper-öv többi nagyobb égitestjeinek pályája
A 2014 MU69-es és a Kuiper-öv többi nagyobb égitestjeinek pályája

Az Új Horizont tehát még bőven szolgálhat izgalmas felfedezésekkel - kis szerencsével még a Naprendszer feltételezett kilencedik bolygóját is megtalálhatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.