galéria megtekintése

Jeges latyakot öklendeznek a Plútó most felfedezett gigantikus vulkánjai

0 komment


Palugyai István

Több kilométer magas és az alapjuknál több tíz kilométer átmérőjű vulkánokat fedezett fel a törpebolygón a New Horizons szonda.

Jeges vulkánokat fedeztek fel a Plútón. A New Horizons nevű űrszonda júliusban repült el a Naprendszer legkülső bolygója mellett, de a NASA kutatói most készültek el az akkor lőtt felvételek elemzésével.

Ezek alapján több kilométer magas és az alapjuknál több tíz kilométer átmérőjű vulkánokat fedeztek fel, melyek vízből, ammóniából, metánból és nitrogénből álló jeges latyakot „öklendeztek" a felszínre (az űrszonda kamerájával feltérképezett mesebeli tájakat képgalériánkban járhatják be).

Az Amerikai Csillagászati Társaság egyik bolygókutatási ülésén a NASA szakemberei több mint ötven kutatási eredményt ismertettek a hallgatósággal.

 

A fenti elképzelés azonban még több fehér foltot tartalmaz, egyebek mellett az is homályos, hogyan viselkedik a jeges törmelék kitöréskor.

Alkonyatkor készült tájkép a Plútó jeges hegyvonulatairól, 18 ezer kilométeres távolságból
Alkonyatkor készült tájkép a Plútó jeges hegyvonulatairól, 18 ezer kilométeres távolságból
REUTERS/NASA-JHUAPL-SWRI

A New Horizons eddig megfigyeléseinek mindössze húsz százalékáról érkeztek meg a Földre az adatok. A szonda ugyan folyamatosan küldi képeit, de a mindössze néhány wattos adójáról négy és fél óra alatt érnek a Földre a fénysebességgel száguldó információk. Ilyen teljesítmény mellett 16 hónap kell valamennyi információ elküldésére.

Amennyiben a további adatok és elemzések segítségével sikerül megerősíteni a jégvulkán-elméletet, az kiemelkedően érdekes felfedezés lesz, még akkor is, ha ilyen képződmények létét már korábban is feltételeztek a Naprendszer külső tagjain.

 Jelenleg két jelölt is pályázik a jégvulkán címre, mindkettő a Plutó egyenlítőjéhez közeli sík terület déli részén.

A Wright Mons és a Piccard Mons a földi pajzsvulkánokra emlékeztet, melyek szélesen elterülő, nagy kiterjedésű alapokkal rendelkező, kis emelkedésű domborulatok.

Ezek az ősi kitüremkedések kis viszkozitású, nagy folyékonyságú láva ismételt kitöréséből keletkeztek.

A vulkán utolsó aktív időszakáról ugyanúgy még senkinek nincs elképzelése, mint arról: vajon a Plútó mennyi hőt veszíthetett története során.

A 2006-ban útnak indított New Horizons történelmi küldetése során alig 1300 kilométerre suhant el másodpercenként 14 kilométeres sebességgel a 2300 kilométer átmérőjű, a Napot 248 év alatt megkerülő Plútó mellett.

Kapcsolódó cikkek

Ekkorának még sohasem láttuk a Plútót

A New Horizons szonda egyre részletesebb képeket küld a Plútóról, és nem kell már sokáig várni, hogy alig 1300 kilométerre közelítse meg a Naprendszer egyik legtitokzatosabb égitestét.

Rengeteg rejtélyt tartogatott a hatalmas űrkaland

Mitől különleges a Plútó? A Naprendszer legtávolabbi, törpebolygóvá lefokozott tagja iránt sokkal nagyobb az átlagemberek érdeklődése, mint néhány hozzánk közelebbi nagy „testvére” iránt.

Váratlan dolgot találtak a Plútó felszínén

A Plútóról érkező legújabb felvételek azt sugallják, hogy a törpebolygó még mindig fejlődik – ezt egy viszonylag nagy kiterjedésű síkság alapján feltételezik, amelynek a korát legfeljebb százmillió évesre becsülik.

Megjött az első felvétel a Plútó legkisebb holdjáról

A Plútó legkisebb és leghalványabb holdját is

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.