galéria megtekintése

Rengeteg rejtélyt tartogatott a hatalmas űrkaland

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Mitől különleges a Plútó? A Naprendszer legtávolabbi, törpebolygóvá lefokozott tagja iránt sokkal nagyobb az átlagemberek érdeklődése, mint néhány hozzánk közelebbi nagy „testvére” iránt. Különösen most, hogy a NASA New Horizon nevű szondája kedden elsuhant a titokzatos égitest mellett.

Közép-európai idő szerint kedd délután kettő előtt tíz perccel érte el a Plútót a NASA New Horizon (Új Horizont) nevű szondája. Pontosabban a másodpercenként 14 kilométeres sebességgel száguldó szonda 12 500 kilométer távolságban elsuhant a bolygó mellett, majd alig negyedóra múltán 28 ezer kilométerre megközelítette a Plútó legnagyobb holdját, a Charont.

A NASA irányító központjában már ünnepelnek
A NASA irányító központjában már ünnepelnek
Mike Theiler / Reuters

A NASA irányító központjában örömujjongással fogadták, hogy minden a tervek szerint alakult. Az összegyűltek között volt a Plútót 1930-ban felfedező Clyde W. Tombaugh gyermeke is. A szonda a csillagász kérésére hamvainak egy részét is magával viszi fedélzetén. Az 1997-ben, 90 évesen elhunyt Tombaugh a kis Plútó létére a szomszédos nagy planéták pályazavaraiból következtetett még 1930-ban.

 

A történelmi találkozással első ízben sikerült elérni a titokzatos égitestet, amelyről az űreszköz a találkozó rövid ideje alatt rengeteg adatot rögzített, és ezeket visszaküldi a Földre. A kutatók úgy programozták a szondát, hogy energiáját a találka idejére csak az adatfelvételre koncentrálja, és csak a Plútó elhagyása után kezdje meg az információ továbbítását a marylandi Laurelben lévő irányító központba.

A mintegy 150 nagy felbontású fotó a tegnapi nap során érkezett meg a Földre. A már hétfőn

770 ezer kilométerről készített kép is ezerszer jobb, mint amit eddig bármilyen távcsővel vagy akár a Hubble-űrteleszkóppal készítettek.

Egyesek szerint ezután akár arra is sor kerülhet, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió az égitestet visszaminősíti bolygóvá, már ha ennek különösebb jelentősége lenne.

Az első fotón egy változatos, az egyenlítői területein övszerűen elhelyezkedő sötét foltokkal tarkított világos vöröses égitest tűnik fel, melynek átmérőjét az új adatok fényében két kilométerrel 2370 kilométerre növelték. A most befutó további adatoktól a program irányítói még számos felismerést várnak. Annyi már kiderült, hogy a műszerek a Plútó északi pólusa közelében nagyobb mennyiségű nitrogént mértek, ami valószínűleg a bolygó egyenlítői melegebb területein párolog ki, és a sarkokon megfagy.

A szonda Charonról készült felvételein pedig egy nagy becsapódásokkal tarkított holdfelszín látható. Ezzel a randevúval az űrkutatás jelentős korszaka zárul le. A Naprendszer ötven éve, Kennedy elnök idején indult felderítése során mostanra sikerült mindegyik bolygót űreszközzel megközelíteni. Az eredményhez a világhírű fizikus, Stephen Hawking is gratulált.

A megszerzett információk minden tekintetben újnak számítanak
A megszerzett információk minden tekintetben újnak számítanak
Forrás: NASA

A 2006-ban felbocsátott New Horizon a Plútó és öt holdjának megfigyelése után továbbrepül majd a Naprendszer külső részén lévő kisbolygóöv, a Kuiper-öv felé, melynek a Plútó végül is a legnagyobb tagja, s energiájától függően meglátogathatja annak egy vagy két további égitestét. A szonda egyébként a Földről indított eddigi leggyorsabb űreszköz: az Apolló űrhajóknál tizedannyi idő alatt, mindössze kilenc óra repülés után érte el a Holdat, s 4,7 milliárd kilométeres eddigi útján végig nagy sebességgel, óránként 58 ezer kilométerrel repült.

A radioaktív plutóniummal üzemelő, ebédlőasztalnyi New Horizon hét fedélzeti műszerének a Plútó és holdjainak összetételéről, légköréről szerzett információi minden tekintetben újnak számítanak, mert eddig csak azt tudtuk, hogy a Naprendszer kilencedik tagját szilárd kőzet alkotja, amit vastag jég borít, csekélyke légköre pedig alapvetően nitrogénből áll.

A legújabb adatok szerint a bolygó sűrűsége kisebb, és nagyobb a jég aránya, mint hitték.

A Plútó népszerűségét, melyet talán a népmesei legkisebb fiú bája és a végtelen előtti utolsó, valamennyire ismert „útcölöp” titkának együttes hatása erősít, a mostani űrkaland nem fogja halványítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.