galéria megtekintése

Szakadhat az ország is – Percről percre a történelmi népszavazás után

66 komment

NOL

A britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott a történelmi jelentőségű csütörtöki szigetországi népszavazáson, amely után politikai és gazdasági káosz jöhet. Skócia várhatóan újabb népszavazást tart majd függetlenségéről, a holland és a francia szélsőjobb is referendumot szeretne. David Cameron bejelentette, októberig marad kormányfő.

A szavazatszámlálásról szóló korábbi közvetítésünket itt olvashatják: >>>

Percről percre  

21:00 Élő közvetítésünket  lezárjuk. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

 

20:30 A Facebookon egyre több az olyan poszt és hozzászólás, amelyben valaki bovsánatot kér, amiért a kilépésre szavazott. 

20:14 Ha valakinek sok lenne ez az egész, itt egy kép a Facebookon, amely mindent elmond a Brexitről.

18:23 Ami Cameron utódlását illeti, a bukmékereknél egyértelműen Johnson a favorit a konzervatívok pártelnöki székére 4/7-es oddsszal. Mögötte Theresa May belügyminiszter áll 5/2-vel.

17:11 Esik szét az ellenzéki Munkáspárt is, amelyben most elkezdték Jeremy Corbyn pártelnök fejét követelni a népszavazási fiaskó miatt. Margaret Hodge volt kulturális miniszter jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt akar benyújtani Corbyn ellen. Corbyn a televízióban kérte Hodge-ot, hogy ne ragadtassa magát erre a lépésre. Elmondása szerint a pártelnök szombat reggel újra a kamerák elé áll a Munkáspárt új „víziójával” nagy-Britannia jövőjéről. A munkáspárti szavazók nagy része csütörtökön a pártvezetés sugallata ellenére a kilépésre voksolt.

16:43 Az EU környezetvédelemért felelős tisztségviselői szeretnék, ha Nagy-Britannia afféle előzetes szándéknyilatkozatot adna ki, hogy tartja magát a párizsi klímacsúcson vállalt kötelezettségeihez.

16.24 Jeremy Corbyn munkáspárti vezér nem megy a Glastonbury fesztiválra. A maradáspárti politikus ellen pártjának két képviselője bizalmatlansági indítványt nyújtott be.

16.10 Robert Fico szerint a britek kilépése nem tragédia, hanem valóság. Szlovákiai politikusok is sorra nyilatkoznak a Brexit után. Cikkünket ide kattintva olvashatja el.

16.00 Hillary Clinton – Barack Obamához hasonlóan – szintén az USA és Nagy-Britannia különleges kapcsolatáról beszélt, amelyet továbbra is fenntartanak. Az alkalmat kampányolásra is felhasználta: Clinton szerint ebben a bizonytalan időszakban egy nyugodt, erős és tapasztalt vezetőségre van szükség az Egyesült Államokban.  

15.55 Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője üdvözölte, hogy a brit jegybank (Bank of England) és az Európai Központi Bank elkötelezett, hogy fenntartsák a brit pénzügyi rendszer stabilitását. 

15.50 Vlagyimir Putyin orosz elnök megszólalt és támadta David Cameront. A brit kormányfő többek között azzal kampányolt, hogy a Brexit jól jönne Moszkvának. "Nem léptünk közbe, nem nyilvánítottunk véleményt, megfelelően viselkedtünk" – mondta Putyin, és hozzátette, semmilyen eszközzel nem befolyásolták a végeredményt. Az elnök arról is beszélt, nem hiszi, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból hatással lesz az Oroszországot érintő szankciókra.

15.40 Brexit-legek

Az alábbi térképen gyűjtöttük össze a leginkább kilépéspárti (piros), illetve leginkább EU-barát (zöld) körzeteket. A toplista élén Boston végzett, ahol a szavazók 75,6 százaléka voksolt a kilépésre, és mindössze 24,4 százalék az Unióban maradásra.

Az ellenpélda Gibraltár városállam (brit tengerentúli terület), ahol alig több mint 4 százalék (823 ember) szavazott a kilépésre, és 95,9 százaléknyian (több mint 19 ezren) inkább maradtak volna az EU-ban.

15.37 Jófiúk-rosszfiúk

A skótok és az írek a leginkább EU-pártiak, a britek és a walesiek többsége viszont az Unióból való kilépést támogatta – derül ki a csütörtöki Brexit-népszavazás részletes eredményeiből. Az alábbi grafikonon jól látható, mekkora eltérések voltak az Egyesült Királyság országai között:

15.35 Barack Obama amerikai elnök közölte, tisztelik a britek döntéseit, Nagy-Britannia az USA egyik legfontosabb szövetségese marad, ahogy az EU is.  

15.31 Pár 18 éven aluli fiatal tűnt fel a londoni parlament épülete előtt. Ők még nem szavazhattak, ha megtehették volna, a maradás mellett voksoltak volna. A statisztikákból egyébként kiderül, hogy a fiatalok nagy része maradáspárti. Erről itt írtunk.

15.23 "London minden európai lakosának: Nagyon szívesen látunk itt titeket". Ezt üzente Twitteren Sadiq Khan londoni polgármester.

15.05 A Morgan Stanley már megkezdte a londoni irodájában dolgozó alkalmazottak áthelyezését a BBC szerint. A befektetési bank 2000 munkatársát Dublinba vagy Frankfurtba küldik. Egyik riválisa, a JP Morgan közölte, hogy maradnak Nagy-Britanniában, de pár munkatársat ők is áthelyeznek.

14.50 A népszavazási eredmény ismertetése után egy londoni férfi, James O'Malley petícióban fordult a város főpolgármesteréhez, Sadiq Khanhoz, amelyben azt kéri, Londont nyilvánítsák függetlennek, és a város maradjon a schengeni övezetben. Eddig 25 ezren írták alá a kezdeményezést. Londonban az ország nagy részével szemben az EU-tagságot támogatók voltak többségben.

14.40 A Handelsblatt német lap közölte, hogy kiszivárgott egy nyolcoldalas német vészforgatókönyv arra az esetre, ha a britek a kilépés mellett szavaznának. Ebben állítólag az áll, hogy a kétéves kilépési folyamat után társországi státuszt ajánlanának fel Nagy-Britanniának. Nem lenne azonban automatikus hozzáférése a közös piachoz, amivel például Franciaországot, Ausztriát, Finnországot és Hollandiát rettentenék el attól, hogy kövessék a britek példáját. 

14.32 A szakszervezet tudni akarja, mi lesz a Brexit után. Cikkünket itt olvashatja >>>

14.10 A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről "súlyos próba elé állítja Európát", amely "többé nem lehet olyan, mint eddig volt", s amelynek mostantól "a lényegre kell koncentrálnia" – mondta Francois Hollande francia államfő pénteken. A köztársasági elnök televíziós beszédében – melyet az MTI szemlézett – mély sajnálatát fejezte ki a "fájdalmas döntés" miatt. Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a britek választását, s a kilépésről szóló tárgyalásokat gyorsan le kell folytatni. A többi uniós tagállamnak viszont meg kell erősítenie a szabadság, a szolidaritás és a béke értékeit, és mostantól olyan kulcsterületekre kell koncentrálnia, mint a biztonságpolitika, a befektetés vagy a pénzügyi harmonizáció, valamint az eurózóna és (ez utóbbi) demokratikus kormányzásának megerősítése – hangsúlyozta Francois Hollande.

A francia elnök szerint "óriási a szélsőségek és populizmusok jelentette veszély, mert mindig kevesebb időbe telik lebontani valamit, mint felépíteni. Európának, ez meggyőződésem, nagy projektekkel kell foglalkoznia, és nem a procedúrákban elvesznie" – fogalmazott. A francia államfő ennek érdekében javasolja Európa megreformálását a "lényegre koncentrálva".

14.05 Mi az Európai Unió és mi történik, ha elhagyjuk az EU-t? – ezek a leggyakoribb keresések jelenleg a Google Trends szerint. A britek tehát most, az eredmény után tudakolják, mivel jár a kilépés. Cikkünket itt olvashatja >>>

13.30 Az első reakció az Egyesült Államokból Joe Biden alelnöktől érkezett: "Jobban örültünk volna egy másik végeredménynek".

13.25 A Google szerint a népszavazás eredményhirdetése óta rengetegen kerestek rá, hogyan igényelhetnének ír útlevelet.

13.20 Vámmentes hozzáférést szeretne az EU belső piacához az EU-szkeptikus és idegenellenes UKIP. Erről a párt vezetőségi tagja, Neil Hamilton beszélt a BBC Radio 4-nek, megjegyezve, szerinte ez az unió érdeke is. Hamilton nyilatkozata azért is meglepő, mert éppen az UKIP tett a legtöbbet az EU-ellenes hangulat felszításáért Nagy-Britanniában, aminek köszönhetően a csütörtöki népszavazáson a kilépéspártiak kerültek többségbe.

13.13 "Nyugodtnak és higgadtnak kell maradnunk" - mondta Angela Merkel német kancellár, aki közölte azt is: egy globalizált világban a kihívások túl nagyok ahhoz, hogy egyedülálló államok meg tudjanak birkózni velük. Németországnak speciális érdeke és különleges felelőssége, hogy az EU működjön, ezért jövő hétre Merkel  meghívta az európai vezetőket, hogy tanácskozzanak a Brexitről.

13.10 Reagált Moszkva is. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: remélik, "az új valóságban" Nagy-Britannia majd rájön, hogy szükség van jó kapcsolatokat építeni Oroszországgal. Vlagyimir Putyin elnök várhatóan később nyilatkozik.

12.55 Az újabb EU-s népszavazást sürgető petíció honlapja olyan népszerű, hogy az oldal összeomlott.

12.41 A skót miniszterelnök bejelentette: azt tervezik, hogy egy második népszavazást tartanak Skócia függetlenségéről. 

12.40 Nicola Sturgeon skót kormányfő nagyon sajnálja, hogy Nagy-Britannia a kilépés mellett voksolt. "A demokrácia szempontjából elfogadhatatlan, hogy a skótok nagy része a maradásra szavazott, Skóciának mégis szembesülnie kell a kilépés következményeivel". 

12.28 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Mark Rutte, az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös közleményt adtak ki, Juncker sajtótájékoztatót is tartott. "Ez egy példa nélküli helyzet, de a válaszunk egységes. A 27 tagú unió folytatja a munkát. Összeköt bennünket a történelmünk, a földrajzi helyzetünk és a közös érdekeink. Együtt fogunk válaszokat találni a kihívásokra, hogy gazdasági növekedést teremtsük, növeljük a polgárok jólétét és biztonságát" — fogalmazott Jean-Claude Juncker. A tárgyalásukról kiadott közlemény egyértelművé teszi, hogy az Egyesült Királyság addig az EU tagja marad, amíg le nem zárja a távozásáról szóló tárgyalásokat Brüsszellel. A megbeszéléseket Brüsszel minél előbb el szeretné elkezdeni, hogy csökkentse a bizonytalanságot. Juncker közölte azt is, hogy a szigetországnak kilépése időpontjáig maradéktalanul teljesítenie kell a tagságból eredő kötelezettségeit. "Reméljük, hogy az Egyesült Királyság az EU szoros partnere marad. Várjuk, hogy letegye az asztalra ezzel kapcsolatos javaslatait" — áll a Juncker által felolvasott nyilatkozatban.

A bizottsági elnök a sajtónyilatkozat felolvasása után mindössze két kérdésre válaszolt. Egy brit újságíró azt kérdezte tőle: Lehet-e a Brexit az EU végének a kezdete? "Nem" — válaszolt Juncker, és elhagyta a termet.

Brüsszeli tudósítónktól
Brüsszeli tudósítónktól

12.13 A kilépéspártiak sajtótájékoztatót tartanak. Boris Johnson szerint David Cameron egy bátor és jellemes ember, és dicsérte szenvedélyes konzervativizmusát. A volt londoni polgármester megköszönte Cameronnak a népszavazást is. Szerinte Cameron jól teszi, hogy nem indítja meg azonnal a lisszaboni szerződés 50. cikkelyére hivatkozva a kilépési folyamatot. Kijelentette, az Európai Unió a maga idejében nemes idea volt, de nincs többé joga ehhez az országhoz, a fiatalokra pedig virágzó jövő vár, ha visszaveszik az irányítást az EU-tól. A felmérések szerint azonban éppen a fiatalok szavaztak az EU-ban maradás mellett.

12.03 Cameron a Buckingham-palotában van, II. Erzsébet királynővel találkozik.

11.59 Donald Trump megint beégett. Twitteren lelkendezett a Brexit eredménye miatt, és azt írta: "Megérkeztem Skóciába. Őrületes a hangulat a szavazás miatt. Visszaszerezték az országukat, ahogy mi is visszaszerezzük Amerikát!" A BBC hírfolyamában a tweet alá beillesztett egy grafikont, mely szerint a skótok 63 százaléka a maradás mellett voksolt. 

11.51 A spanyolok eközben már Gibraltárra ácsingóznak. „Soha nem álltunk még olyan közel ahhoz, hogy a spanyol zászló Gibraltáron lobogjon" – mondta José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter az Onda Cerónak adott rádiós interjúban. Kijelentése nem kis riadalmat okozott, hiszen az Ibériai-félsziget déli csücskében fekvő, tengerentúli brit – így uniós – területen a Brexit-kampány kezdete óta tartanak ettől a forgatókönyvtől, s a spanyol érdekszféra kiterjesztésétől. A tegnapi szavazáson a gibraltáriak 95,9 százaléka az uniós tagság mellett voksolt. „Jó ideje dolgozunk a különböző Brexit-forgatókönyveken, s abban a pillanatban, hogy a különböző [EU-s] megállapodások érvényüket vesztik, Gibraltár egy harmadik országgá válik" – tette hozzá Margallo.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő igyekezett csillapítani a kedélyeket, s nyugalomra intett mindenkit. Az ország déli részén élő spanyolok is aggódnak, hiszen a válságot épp hogy maga mögött hagyó Spanyolország helyett rengetegen dolgoztak Gibraltáron.

11.49 A nyugdíjasok léptették ki Angliát. A fiatalok ugyanis az EU-ban maradásra, az idősebbek viszont a kilépésre szavaztak – derül ki a népszavazás után készült felmérésből. Részleteket itt olvashatnak: >>>

11.45 Most a bizonytalanság biztos, Magyarország veszít a Brexiten – olvassa el cikkünket itt: >>>

11.39 Ilyen grafikák terjednek a közösségi médiában: "Uram, javasolhatom, hogy ejtőernyővel ugorjon? Köszönöm, de a zászló elég lesz!"

11.32 Szétszakadhat az Egyesült Királyság. Skócia már jelezte, hogy a jövőjét az EU-n belül képzeli el, az északír Sinn Féin pedig belebegtette az egyesült Írország gondolatát. Erről szóló cikkünket itt olvashatja >>>

Az arcokra van írva. A tőzsdék nagyon megzuhantak a Brexit miatt.
Az arcokra van írva. A tőzsdék nagyon megzuhantak a Brexit miatt.
Russell Boyce / Reuters

11.29 Gianni Pitella, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője felelőtlenségnek nevezte, hogy David Cameron brit kormányfő elhalasztaná a hivatalos bejelentést a szigetország kilépési szándékáról. Szerinte Cameron ezzel ismét saját pártja, a konzervatívok érdekeit helyezi előtérbe, és nem a brit polgárokét. Pitella szerint a Brexit új kezdet lehet Európa számára, "visszaszerezzük a polgárok bizalmát".

11.25 Megdöbbentek a Nagy-Britanniában élő magyarok a Brexitről szóló népszavazás eredményén. Kint élőket kérdeztünk, a véleményüket itt olvashatják: >>>

11.18 Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője elfogadhatatlannak nevezte David Cameron bejelentését arról, hogy az októberi kormányfőváltásig elnapolják a brit kilépési szándék hivatalos bejelentését Brüsszelben. "A távozásról szóló tárgyalásokat a lehető leghamarabb meg kell kezdeni" – közölte Verhodfstadt. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a bizonytalanság állapota sokáig fennmaradjon, mivel ez nem tesz jót a pénzpiacoknak, sem a politikai helyzetnek. A belga liberális politikus szerint nem meglepő, hogy a szigetország lakóinak többsége tiltakozó szavazatot adott le. Verhofstadt ezt úgy értelmezte, hogy a britek a jelenlegi Európai Uniót, a nemzetállamok konföderációját utasították el. Szerinte mielőbb meg kell kezdeni az együttműködés elmélyítését, a föderális Európa létrehozását.

Kevin Coombs / Reuters

11.15 Most zajlik a világhírű Glastonbury Fesztivál, a The Guardian riportere az épp ébredező fesztiválozókat kérdezte a Brexit-eredményről. "Fasiszták országában élek!" – valaki ezt ordítozta a sátrában reggel hétkor, egy nő pedig azzal viccelődött, lehet, hogy egy francia férjet kell fognia, hogy az EU-ban maradhasson."Ez egy nagyszerű hír. Hamarosan lehet tartani még egy népszavazást, és csatlakozhatunk az EU-hoz" – mondta egy skót biztonsági őr.

11.10 Hogy a brit gazdaságot mennyire fogja megviselni a kilépés, az egyelőre nem teljesen világos, de a szigetország valószínűleg elindul ugyanazon az úton, amelyet Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc már végigjárt, és végül kiköt az Európai Gazdasági Térségben (EGT). Ezzel minimálisra lehet csökkenteni egy esetleges recesszió hatásait – pendítette meg korábban, még a népszavazás előtti cikkében Ed Conway, a Sky News gazdasági szakírója. Az EGT az EU-tagországok és azoknak a társult országoknak a közös piacát jelenti, amelyek politikai okokból nem akarnak belépni az EU-ba.

11.05 Boris Johnsonra most sokan dühösek. A volt londoni polgármester – akit egyébként sokan Cameron lehetséges utódának tartanak – elhajtott az újságírók elől, majd egy közlekedési lámpánál biciklisek tartották fel, a kocsiját püfölték, miközben gecinek, söpredéknek nevezték a kilépéspárti politikust.

10.57 "Az Egyesült Királyság NATO-ban elfoglalt helye változatlan marad. Az Egyesült Királyság továbbra is erős és elszánt NATO-szövetségesünk, amely ezután is vezető szerepet fog játszani a szervezetben" — áll Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtónyilatkozatában.

10.55 Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök a Sky Newsnak azt nyilatkozta: a népszavazás eredménye nagyon szomorú az ország, Európa és a világ számára. 

10.50 Válságtanácskozást tartanak az uniós intézmények vezetői és Mark Rutte holland kormányfő, a EU soros elnöke az Európai Bizottság épületében. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Mark Rutte várhatóan délben közös sajtónyilatkozatot tesznek. A Berlaymont székház előtt gyülekeznek az újságírók.

Brüsszeli tudósítónktól
Brüsszeli tudósítónktól

10.44 Carolyn McCall, az easyJet brit légitársaság vezérigazgatója bejelentette, hogy az európai légiközlekedési piac részesei akarnak maradni.

10.40 Boris Johnson mégsem beszélt. A kilépéspárti volt londoni polgármester londoni háza előtt kisebb káosz alakult ki. Az újságírók már egy ideje vártak rá, mire megjelent, a politikus azonban nem mondott semmit, csak bepattant az autójába és elhajtott.

10.35 Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint Cameronnak tovább kellene maradnia a kormányfői székben. A BBC-nek elmondta, hogy NATO-tagok maradnak, ugyanúgy kiveszik a részüket az európai biztonság megteremtésében, és tovább harcolnak az Iszlám Állam ellen.

10.30 Donald Trump szerint nagyszerű dolog, hogy a brit emberek visszaszerezték az országukat. A republikánus elnökjelölt-aspiráns nemrég landolt skóciai golfüdülőjében.

10.27 J. K. Rowling, a Harry Potter-sikerkönyvek szerzője a maradás mellett kampányolt. „Soha nem akartam ennyire varázslatot, mint most" – írja.

10.25 Angela Merkel állítólag válságtanácskozást hívott össze 11.30-ra, egy órával később pedig nyilvánosan is beszélni fog.

10.21 "Ennyit az Y-generációról. Meg vagyunk baszódva" – Ezt Lily Allen írta, a brit hírességek a Twitteren fejezik ki dühüket a Brexit miatt.

10.17 Az utóbbi két évtizedben nem volt olyan választás Nagy-Britanniában, ahol ennyien szavaztak volna. A részvételi arány 72,2 százalék volt. Ezt csak a 2014-es, Skócia függetlenségéről szóló népszavazás múlta fölül, akkor a választók 84,6 százaléka voksolt.

10.07 Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a házbizottság reggeli ülése után közölte, hogy az Európai Parlament jövő kedden rendkívüli plenáris ülést tart, hogy megtárgyalja a szükséges lépéseket. "A parlamenti csoportok frakcióvezetői szomorúan vették tudomásul a britek döntését. Ez nehéz pillanat mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára" — mondta Schulz, hozzátéve, hogy az Európai Parlament aktív szerepet fog játszani a Brexitről szóló tárgyalásokon.

10.05 A kilépéspárti volt londoni polgármester, Boris Johnson is beszélni fog hamarosan.

10.02 "Az EU-s intézmények vezetői életszerűtlen politikájának mielőbb véget kell vetni, és vissza kell szerezni az európai polgárok bizalmát. A népszavazási kampányt meghatározta a bevándorlás kérdése" – áll a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának közleményében. Szerintük "le kell számolni a dogmatikus hozzáállással, miszerint minden kihívásra az uniós hatáskörök bővítése lehet csak a jó válasz. A válságok kezelésében pedig újra kompromisszumos döntéshozatal irányába kell elmozdulni, elkerülve még a látszatát is annak, hogy a döntéseket egy-két nagy tagállam megrendelése alapján készítik elő."

9.52 Ujhelyi István EP-képviselő sajtónyilatkozata: "A félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazardőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek. Nem lehet több különutas, populista megoldás Európában! A brit szigetország kellően erős ahhoz, hogy várható veszteségei ellenére a most következő viharos időszakban is képes legyen talpon maradni, az Európai Unió pedig meg fogja találni a módját annak, hogy szövetségi hálóját egyben tartva, szorosabbra fűzze az együttműködést. Birodalmi múlt és önállóan erős gazdaság hiányában Magyarország útja világos kell legyen: Orbánisztánnal szemben csakis egy erősebb Európai Unió jelentheti a biztos jövőt. Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az Unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot. Magyarországnak velük kell maradnia, mert a másik oldalon csak a putyinizmus várja. Történelmünk során sokszor döntöttünk rosszul, most elég lenne helyesen."

Toby Melville / Reuters

9.47 Mark Carney, a Bank of England kormányzója beszél. Szerinte felkészültek erre a helyzetre, és mindent megtesznek azért, hogy megszilárdítsák a gazdaságot. A bankrendszer stabilitása érdekében például 250 milliárd fontot bocsátanak a bankok rendelkezésére. Szerinte időbe kerül, míg Nagy-Britannia megszilárdítja gazdasági kapcsolatait Európával.

9.45 David Cameron nyilatkozata alapján biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság egyelőre nem jelenti be kilépési szándékát az Európai Unióból. Cameron ezt a következő, várhatóan októberben hivatalba lépő új kormányfőre bízza. Amíg London nem tájékoztatja hivatalosan Brüsszelt a távozási szándékáról, addig nem kezdődnek meg a tárgyalások a két fél között a Brexit feltételeiről. A hivatalos bejelentéstől számítva két évig tartanak a hivatalos megbeszélések, de a tagállamok egyhangú döntése alapján ez meghosszabbítható. Az EU tagállamai a jövő kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon tárgyalnak a Brexit következményeiről. A csúcson David Cameron is részt vesz, de a találkozó margóján a huszonhetek külön is tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy egyeztessék álláspontjukat.

9.40 Cameron és felesége a Downing Street 10. előtt a lemondás bejelentésekor:

Phil Noble / Reuters

9.34 Itt hallgathatják meg Cameron beszédét:

9.26 Az új kormányfő fogja elindítani a lisszaboni szerződés 50. cikkelyére hivatkozva a kilépéshez vezető folyamatot.

9.24 David Cameron bejelentette, hogy októberig, a Konzervatív Párt kongresszusáig marad kormányfő. Megfogalmazása szerint nem akar "a hajó kapitánya maradni", mivel az emberek nem arra szavaztak, amit ő tartana helyesnek. Biztos azonban abban, hogy az ország életképes az EU-n kívül is.

9.22 David Cameron szerint a folyamat véghezviteléhez erős vezetőség kell. Büszke arra, amit kormányfőként elért, de ez a szavazás nem róla szólt.

9.21 Egyelőre nem lesznek hirtelen változások a brit kormányfő szerint, erről biztosította az országban élő külföldieket és a külföldön dolgozó briteket. 

9.19 Nemcsak parlamenti demokrácia van, hanem az embereket is meg kell kérdezni, és tisztelni kell a döntéseket – mondta David Cameron, aki gratulált a Brexit-kampány résztvevőinek. 

9.10 Alex Salmond skót kormányfő szerint Skóciának is tartania kell egy függetlenségi népszavazást, mielőtt még Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, azaz a következő két évben.

9.05 Az EU-s vezetők informális találkozót tartanak jövő héten Brüsszelben Nagy-Britannia részvétele nélkül, itt fognak dönteni a kilépéssel kapcsolatos álláspontjukról a Sky News tudósítója szerint. Donald Tusk is megemlítette nyilatkozatában a találkozót. 

9.00 Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének sajtónyilatkozata: "Nem titkolom, hogy más eredményt vártunk. Ez egy súlyos, sőt drámai pillanat, különösen az Egyesült Királyság számára. De az Európai Unió felkészült a kedvezőtlen forgatókönyvre. A 27 vezető nevében megerősítem: elkötelezettek vagyunk egységünk megőrzésére". Elmondta azt is, hogy nem lesz jogi vákuum, amíg Nagy-Britannia formálisan el nem hagyja az Európai Uniót, addig továbbra is alkalmazzák az EU-s jogot.

8.58 Charles Michel belga kormányfő: "Az Európai Uniónak minél előbb konventet kell összehívnia a kialakult helyzetben".

8. 55 Syed Kamal, tory politikus, az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformerek csoport (ECR) frakcióvezetője, a Brexit támogatója: "Ez egy erős jelzés az Európai Unió számára. A dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig. Az európai elit nem hagyhatja figyelmen kívül az emberek véleményét, mint tíz évvel ezelőtt, amikor a franciák és a hollandok leszavazták az EU alkotmányos szerződését".

"Mikor fogják érezni a kilépésre szavazó brit állampolgárok a Brexit hatását? Mikor lesz kevesebb bevándorló az Egyesült Királyságban, mikor fognak a britek jobban élni, magasabb fizetést kapni, ahogy az EU-ból való távozást szorgalmazó politikusok ígérték?" — kérdeztük Kamaltól a Brexitet követő, a frakcióvezető által rendezett brüsszeli "angol reggelin". "Ez attól függ, meddig fognak tartani a tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről. Nem szeretnék jósolni."

Nigel Farage, a kilépéspárti UKIP vezetője így örült
Nigel Farage, a kilépéspárti UKIP vezetője így örült
Toby Melville / Reuters

08:51 A font beszakadt a Brexit hírének hallatán. A jegybank, a Bank of England egyelőre annyit jelentett be, hogy minden szükséges lépést megtesz a pénzügyi stabilitás érdekében.

08:45 Cameron magyar idő szerint negyed tízkor fog a sajtó elé állni a miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. előtt. A játékban benne van, hogy azonnal lemond, de az ITV úgy értesült, hogy méltósággal akar távozni, ami azt jelenti, hogy nem áll fel most azonnal a székéből.

51,9 százalék szavazott a kilépés mellett
51,9 százalék szavazott a kilépés mellett
Toby Melleville / Reuters

08:40 A kilépés hívei 17 410 742 voksot tudhatnak maguk mögött, több mint 1 millió 250 ezerrel többet, mint akik a maradásra szavaztak. Ez 51,9 százalékos szavazati arányt jelent 48,1 százalékkal szemben. A részvétei arány 72,2 százalék.

 

A szavazatszámlálásról szóló korábbi közvetítésünket itt olvashatják: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.