A skótok és az északírek is a válást fontolgatják

Szétszakadhat az Egyesült Királyság, miután a britek többsége csütörtökön úgy döntött, Nagy-Britanniának jobb helye lesz az Európai Unión kívül. Skócia már jelezte, hogy a jövőjét az EU-n belül képzeli el, az északír Sinn Féin pedig belebegtette az egyesült Írország gondolatát. 
- Skócia népe az Európai Unión belül látja a jövőjét - jelentett ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a britek többsége a Brexit mellett döntött. Skócia mind a 32 választókörzetében győztek a maradás mellett voksolók - írta az Independent.

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) már a népszavazás előtt kijelentette, hogy újra referendumot írhatnak ki Skóciában a függetlenedésről. 2014-ben a skótok úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság tagjai maradnak, most azonban az EU-s kilépéssel fordulhat a kocka.

Nicola Sturgeon szerint a skótok határozottan kifejezték a véleményüket, és felismerték, hogy az EU-s tagság mennyi előnyt jelent Skócia számára. Az SNP vezetője "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy a skót függetlenségről újabb népszavazást írjanak ki, ha nem biztosítják számukra az EU-ban maradást.

Alex Salmond korábbi első miniszter a BBC-nek az eredmények kihirdetése előtt azt mondta, hogy ha valóban a Brexit mellett döntenek a britek, az SNP-nek életbe kell léptetnie a kiáltványát, amely a függetlenedésről szól.

 

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja lehetőséget lát a Brexitben. Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes szerint népszavazást kell tartani az "ír sziget egyesítéséről".

Észak-Írországban 55,8%-kal nyertek az EU-tagság hívei. Ha Nagy-Britannia függetlenedik, Írországgal lesz az egyetlen közös határ az EU-val. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két ország gazdasági viszonyát hogyan határozza meg a Brexit. A munkaerő- és áruáramlás a két ország között jelentős. Az észak-írek ráadásul jelentős támogatás kapnak az Európai Uniótól, amolyan "béke pénzt". Az ír pártok többsége, a az IRA politikai szárnyaként számon tartott Sinn Féinnel az élükön a maradás mellett kampányoltak a népszavazás előtt.

Az 1980-as évektől erőszakos konfliktus zajlott az északír radikális protestánsok és a katolikus köztársaságiak között. A szembenállás az elmúlt években az Európai Uniónak köszönhetően is enyhült. Kérdés, hogy változik a helyzet, ha az EU leveszi a kezét Nagy-Britanniáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.