Most a bizonytalanság biztos, Magyarország veszít a Brexiten

Nagyon erős a bizonytalanság, s ez jól látszik az piacok drasztikus „csapkodásán" is. A forint euróval szembeni árfolyama reggel például 322-es szintig ugrott a tegnap esti 314-ről, ám nem sokkal 10 előtt 319-ig erősödött a magyar deviza. Ebben a hatalmas bizonytalansági helyzetben mégis úgy vélem, hogy az Európai Unió nem kerül recesszióba az angolok kilépése miatt, ám az unió növekedési kilátásai romlanak – mondta a Népszabadságnak Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Ebben a helyzetben komoly esély van rá, hogy az Európai Központi Bank (EKB) – a helyzet kezelése érdekében – „akcióba lép" és kibővíti az eszközvásárlási programját. Ennek keretében akár az eszközvásárlási programjának határidejét is kitolhatja, de megemelheti az erre szánt keretet is. Az sem kizárt, hogy mindkettőt megteszi.

Ezzel együtt a bizonytalanságot az vélhetően csak fokozza, hogy a szélsőséges és unióellenes politikai erők ezek után még hangosabban jelzik a közösség több tagállamában is az brit népszavazáshoz hasonló igényüket, ez pedig aligha nyugtatja meg a piaci szeplőket. Ebben a helyzetben az egy jó kérdés, hogy London mennyit veszít pénzügyi központi szerepéből. Sajnos ez is a bizonytalanságot erősíti, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ez megmarad, s nem indulnak Frankfurt felé a tőkepiac szereplői.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed „válasza" is könnyen megszülethet abban a formában, hogy a korábban megindított kamatemelési ciklusát leállítja. Nagyon érdekes lesz, hogy a következő napokban és hetekben hogyan kommunikál a Fed, hiszen az iránymutató lehet a kérdésben, s csendesítheti a felkorbácsolt hullámokat – mondta az elemző.

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének következményeit a magyar gazdaság sem úszhatja meg. A külkereskedelmi forgalmunkra rányomhatja a bélyegét – hiszen külkereskedelmünk mintegy háromnegyede az közösség tagállamaival zajlik –, s az uniós lendületvesztés a magyar gazdaságot is maga utána húzza. Mindez a magyarországi beruházásokra is negatívan hathat. A elemző véleménye szerint azonban, ahogyan az unióban, úgy Magyarországon sem vesz drámai fordulatot a gazdaság, és recesszió nem következik be.

Más kérdés, hogy mi lesz az uniós pénzekkel. Jelenlegi ismeretek szerint a britektel olyan szerződést kötöttek, amelyek szerint azért a befizetéseiket egy darabig még meg kell tenniük. Ám ha ezek elfogynak, akkor nyilvánvalóan még komolyabban visszavetik a hazai beruházásokat.

A péntek reggeli adatok szerint azonban – hangsúlyozta az elemző – egészen olcsón megúsztuk a Brexit hatását. Hozzátette: fundamentális adatok alapján egyáltalán nem is lenne indokolt egy összeroppanás. Nagyon kedvezőek az adataink, a külkereskedelmünk és a folyó fizetési mérlegünk is többlettel rendelkezik. A lakosság felé terelt állampapír-forgalmazás pedig akkor is forrásokat tudna biztosítani a költségvetés számára, ha hónapokra lefagyna a pénzügyi szereplők felé történő állampapír-forgalmazás. Ezek alapján minden esély meg van arra, hogy a nagyobb turbulenciát elkerüljük. Az ország működése jelenleg abszolút biztosítottnak látszik.

Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a vezető részvényeknél közel 8-10 százalékos csökkenés várható – mondta az MTI-nak. A befektetők a jegybankok, főként az angol központ bank elnökének és az Európai Unió vezető politikusainak megszólalásaira figyelnek, akik megpróbálják majd megnyugtatni a piacot – tette hozzá a szakértő

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette, hogy a magyar piacon jelentős eladói nyomásra lehet számítani, különösen az OTP esetében. Az Európai Parlament rendkívüli ülést tart, és hamarosan megszólalhatnak a nagy jegybankok vezetői is – közölte –, amely beszédekre alighanem a piac egésze figyel majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.