galéria megtekintése

„Nagy-Britannia elesett” – sokkban a kint élő magyarok

50 komment


Fenes Gábriel

Megdöbbentek a Nagy-Britanniában élő magyarok a Brexitről szóló népszavazás eredményén. A britek többsége úgy döntött, hogy a szigetországnak jobb helye lesz az Európai Unión (EU) kívül. A kint élő magyarok ezt egészen másként látják.

– Sokkolt minket a népszavazás eredménye. Nagyon reméltük, hogy ez nem következik be – nyilatkozta a NOL-nak Viktória, aki saját családi vállalkozást üzemeltet Nagy-Britanniában. Cége utaztatással foglalkozik, s mint mondta, valószínűleg negatívan fogja érinteni a Brexit: "lehet, hogy lehúzhatjuk a rolót".

– Meglátjuk, mi lesz, a legdurvább, hogy sok magyar hitelt fizetünk innen, és sok magyar családot támogatunk, hogy velük mi lesz ezek után, az kérdéses – tette hozzá.

– Nagy-Britannia elesett. Kiábrándultam, és szégyellem magam azok miatt, akik cserben hagytak bennünket – mondta lapunknak Balázs, aki egy oxfordi kávézóban dolgozik. A húszas évei végén járó férfi szerint túl szoros eredmény született ahhoz, hogy a britek elhagyják az EU-t. Balázs példaként említi az oxfordi eredményt, ahol az emberek több mint 70 százaléka szavazott a maradás mellett.

– A britek úgy döntöttek, hogy önállóan folytatják az útjukat. Meglátjuk, ki fog majd az egészségügyben, az utakon, a vendéglátásban és egyéb munkakörökben dolgozni – jegyezte meg Balázs, aki szerint jelentős problémákat okozhat majd a Brexit.

 

Johanna szerint is negatívan érintheti a britek kilépése a munkaerőpiacot. A belsőépítészként dolgozó hölgy szerint az építőiparban, a vendéglátásban és az egészségügyben is sok kelet-európai dolgozik, akiknek helyzete most bizonytalanná válik. Ráadásul a britek nem fognak 100 fontért téglát hordani, ahogy azt egy bolgár vagy egy román segédmunkás teszi.

– A vendéglátóiparban a külföldiek 58-60 órát dolgoznak. Az éttermek nagyon jól jártak, mert minimálbérért dolgoznak. Kérdés, hogy a britek hajlandóak-e ilyen körülmények között a helyükbe lépni – tette hozzá Johanna, aki 11 éve él és dolgozik kint Nagy-Britanniában. Nem fél attól, hogy haza kell térnie Magyarországra, megjegyezte viszont, hogy ha a font nem áll talpra az első sokk után, el kell majd gondolkoznia a költözésen. 

– Mélységesen csalódott vagyok. Az a nemzet, amely egykor befogadó volt, és a II. világháború után Európa egységét hirdette, most a kilépés és a megosztottság mellett tette le a voksát – nyilatkozta felháborodva a NOL-nak egy kint élő magyar orvos. András még kicsit reménykedik abban, hogy a britek végül mégis másként döntenek, és maradnak az EU-ban, ugyanakkor tart a kilépés negatív hatásaitól:

– A fizetésem reálértéke az elmúlt hónapokban is csökkent - mondta, majd hozzátette, hogy az infláció és a recesszió miatt valószínűleg minden drágább lesz Nagy-Britanniában. András szerint a jövőben el kell azon gondolkoznia, hogy akar-e Nagy-Britanniában dolgozni, s ha a helyzet úgy hozza, akkor inkább máshová költözne. Magyarországra azonban nem akar visszatérni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.