hirdetés
Legolvasottabb
Rovatok
Címlap
Belföld
Vélemény
Gazdaság
Külföld
Videó
Sport
Kultúra
Mozaik
Tud/Tech
Autó
Friss hírek
Galéria
Nolblog
Adatvédelem
Impresszum
Hírmátrix
“TOP100 Bor”
További friss hírek
Videók
Szilágyi Áron: Nélkülük nem sikerült volna - 10 éves a MOL Új Európa Alapítványa (X)
„Vannak ennél fontosabb dolgok is” - az ország legnagyobb szavazókörében jártunk
Videó a Teréz körúti robbantóról
Szögek borítják a Teréz körutat egy nappal a robbanás után
Koncz Zsuzsa új lemeze felér az elmúlt évek tüntetéseivel
„Megnyugtat, hogy nem lettünk mindannyian zombik” - megnyílt a 16. ARC
Így ebrudaltak ki otthonából egy újabb devizahiteles családot
Még több videó
TOP100 Bor
Légies borok lösztalajról
Tokaj város határában, a Kopasz-hegy déli lejtőin terül el Tokaj-Hegyalja egyik legszebb birtoka, ötvenöt hektár egybefüggő területtel. A szépen művelt sorok példás rendben futnak a hegyoldalon, a támfalra fehér festékkel kanyarított betűk messzire hirdetik: Tokaj-Hétszőlő.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Mértékkel kötelező
Az írásos emlékek tanúsága szerint a 996-ban Pannonhalmára érkező szerzetesek szinte azonnal szőlőtelepítésbe kezdtek, a vallási gyakorlathoz ugyanis nélkülözhetetlen volt a misebor. A pannonhalmi borászat tehát ezeréves múltra tekint vissza. Jött közben tatár és török, egy sor háború és negyven év szocializmus, de a 2001-ben újjáalakult Pannonhalmi Apátsági Pincészet büszke a hagyományokra.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Mit ér a bor, ha magyar?
Kényes kérdés, amelyhez mindenkinek van egy szava. Sőt, heves vitákat gerjeszt, hogy jobb-e a mi tokajink, mint a franciák híres sauternes-i édes bora, lehetne-e kadarkánk a nagy pannon pinot noir, vagy Villány sikerrel mérkőzhetne-e meg egy-egy bordeaux-i tétellel – és még sorolhatnánk. A magyar bor identitásunk része, hovatartozásunkat és elismertségünket jelzi a világ képzeletbeli nagy borlapján.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Nem akarom legyőzni a hegyet
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Nem volt kedvem elmenni
Franciaországban, a Loire völgyében nőtt fel, Angers és Nantes között, ahol a botritiszes édes bor készítésének komoly hagyományai vannak. Borászatot Bordeaux-ban tanult, onnan gyakornokként érkezett Tokaj-Hegyaljára, a Disznókő Pincészethez. Aztán valahogy itt ragadt.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Nemes borok
A német-magyar Degenfeld grófi család neve összefonódik a tokaj-hegyaljai szőlőműveléssel és borkészítéssel. A XIX. században gróf Degenfeld Imre volt az egyik legjelentősebb szőlőbirtokos a vidéken. Aktív közéleti emberként nagyon sokat tett a régió felemelkedéséért, egyebek között alapítója volt az 1857-ben megalakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesületnek.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Nincsenek véletlenek
Gyerekkorában semmi más nem érdekelte, csak a sport és a főzés. Nyolcévesen már palacsintát sütött és szószokat kavart, így nem volt abban semmi meglepő, hogy a sport tagozatos általános iskola után a vendéglátóipari szakmunkásképzőt választotta.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Próbálgatja az embert a bor
Csörnyeföld aprócska település Magyarország nyugati határvidékén, Letenye és Lenti között. A falu főutcáján, mindjárt a templom előtt térkép mutatja, merre van az orvosi rendelő, hol az étterem, és hogy jutunk el a Bussay Borászathoz. Könnyű is odatalálni.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Színek, ízek, harmónia
A Világörökség védelmét élvező Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legcsodálatosabb műemlék épülete a KOGART Ház. Az 1800-as évek végén emelt villa eredetileg Landauer Ferenc József és családja nyári rezidenciája volt. A homlokzat és a belső terek kialakítása Pucher István és Alpár Ignác munkáját dicséri.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Tiszta sor
Sauska Krisztián neve ismerősen csenghet a hazai borbarátok fülében. Az „Árvay és Társa” cégben ő volt a társ, a maximalista befektető, aki modern feldolgozót létesített a tokaji kaszinó rég elárvult épületében. A tisztes vagyonnal rendelkező, Amerikában élő üzletember rajong a kitűnő borokért, és minden vágya, hogy öreg hazája remekeit az újvilági közönség asztalára helyezze.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Tokaj mindent tud
A Royal Tokaji Borászati Zrt. főborásza, Áts Károly kiadványunk történetében immár másodszor érdemelte ki „a legjobb bor készítője” hangzatos címet. 2008-ban az általa készített 2000-es évjáratú Tokaji Natúr Eszencia végzett az első helyen, az idén pedig a 2003-as 6 puttonyos Betsek aszú varázsolta el a zsűrit.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Vádoljanak elfogultsággal!
Három dán úriember körülnézett Hegyalján, s látták, hogy az jó. Biztosították hát a tőkét, 62 mádi termelő pedig egy-egy hektárt a saját birtokából. Így jött létre 1990-ben a Royal Tokaji Borászati Kft., a borvidék első külföldi pénzből finanszírozott üzeme.
2009. december 20.
Utazás
TOP100 Bor
Végül is ketten maradnak
Hívő és istentől elrugaszkodott borivók abban azért egyetértenek, hogy Hamvas Bélának bizony kijárt volna annak idején egy Nobel-díj A bor filozófiája című, 1945-ben írt tanulmányáért. Hallgassák csak: „A kecskeméti ivási ideje a nyár és a kora ősz. Iható egész nap, munkához, evéshez, társaságban, még reggelire is. A legjobb kártyához, de nem nagyon komoly játékhoz.
2009. december 20.
Utazás
2
hirdetés
Top cikkek
hirdetés
NOL Piactér
TOP 50 megfizethető étterem
1290 Ft
Sportfogadás + Nemzeti Sport
11970 Ft
Manager Magazin előfizetés
9800 Ft
Auto-Motor előfizetés
590 Ft-tól