Próbálgatja az embert a bor

Csörnyeföld aprócska település Magyarország nyugati határvidékén, Letenye és Lenti között.

Színek, ízek, harmónia

A Világörökség védelmét élvező Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legcsodálatosabb műemlék épülete a KOGART Ház.

Tiszta sor

Sauska Krisztián neve ismerősen csenghet a hazai borbarátok fülében.

Tokaj mindent tud

A Royal Tokaji Borászati Zrt.

Vádoljanak elfogultsággal!

Három dán úriember körülnézett Hegyalján, s látták, hogy az jó.

 

Végül is ketten maradnak

Hívő és istentől elrugaszkodott borivók abban azért egyetértenek, hogy Hamvas Bélának bizony kijárt volna annak idején egy Nobel-díj A bor filozófiája című, 1945-ben írt tanulmányáért. Hallgassák csak: „A kecskeméti ivási ideje a nyár és a kora ősz. Iható egész nap, munkához, evéshez, társaságban, még reggelire is. A legjobb kártyához, de nem nagyon komoly játékhoz.

Tarokkhoz például csak csopaki, vagy árácsi való, sok ásványvízzel éspedig parádival, harmatvízzel, vagy füredi savanyúvízzel. A kiskőrösi ivási ideje májustól augusztusig. Könnyű húsokhoz, zöldfőzelékekhez. Egyszer spárgababhoz ittam, és ez volt a legjobb. Csak tisztán kell inni, a legjobb kisebb társaságban (hat-nyolc ember, vegyesen férfi és nő). Zenét kíván. A magányt nem bírja. A soltvadkerti egy-szólamú bor, korcsmabor, a hideg ételeket szereti, a kolbászt, a hagymát. Ivási ideje főként a késő ősz, amikor kint köd van, esik az eső és a sár feneketlen.

A legjobb újborok közé tartozik. A gyöngyösi minél öregebb, annál tüzesebb, mint a helyesen érett lélek mind. A legjobb pogácsához és szendvicshez. A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze, távol áll a csopaki bölcs derűjétől. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő. Az almádi kedveli a könnyű ebédeket és a délutáni alvást. A révfülöpi a legigazabb lugasborok közül való. A lugasbor az én szememben azt jelenti, hogy főképp szeptemberben késő délután, ha az embernek szívbeli barátja érkezik, akkor a lugasban üldögél vele és ezt issza igen kicsiny poharakból, de sűrűn.”

A Népszabadság TOP-sorozatában a 100 legjobb díjnyertes magyar bor leírásánál és kategóriákba sorolásánál ezt az életigenlő, örömés szeretetteli szempontrendszert kívántuk megtartani. A szerkesztőség és a zsűri szakmai érveit a következő oldalakon találják. A top százas listát és a borleírásokat kortárs írók találó jelzőivel tettük szemléletesebbé. A Bortársaság közreműködésével a Népszabadság idei szelekcióját Önök is megkóstolhatják. A színvonalas hétköznapokra és a meghitt ünnepekre két különböző válogatást rendelhetnek Olvasóink – házhoz szállítással. TOP kiadványunk harmadik része, éppúgy mint Hamvasnál, „vizsgálat tárgyává teszi, hogy az ember mikor igyon, mikor ne. Hogyan igyon? Hol igyon? Miből igyon?

Egyedül? Kettesben? Férfival, vagy nővel?

Szabályokat tartalmaz arra vonatkozólag, hogy milyen alkalommal milyen bort kell inni, mennyit, milyen ételekre, milyen helyeken és milyen keverésben. Ez a rész korántsem tart igényt arra, hogy kimerítő legyen. Inkább csak az ivás lehetőségeinek határtalan gazdagságára kíván rámutatni, és mindenkit már most felszólít arra, hogy a szertartástant egyre újabb és újabb fejezetekkel kiegészítse.” Mi is erre buzdítjuk Olvasóinkat.

Lapozzák át újra és újra kiadványunkat, hiszen egy egész évre szóló olvasnivalót válogattak össze kollégáim: karácsonyi és húsvéti menüsorral, ajándékba adható borkellékekkel, ár-érték arányos toplistával. Bár Hamvas szerint végül ketten maradnak, Olvasóink bor-kommentjeit Márton-naptól Márton-napig (a jövő évi TOP Bor kiadványunk megjelenéséig) a www.nol.hu-ra várjuk. Mert a szertartástant ki kell egészítenünk...

Kovács Tibor

vezérigazgató
Népszabadság

 

Kovács Tibor
Kovács Tibor vezérigazgató Népszabadság
Top cikkek