hirdetés
Legolvasottabb
Rovatok
Címlap
Belföld
Vélemény
Gazdaság
Külföld
Videó
Sport
Kultúra
Mozaik
Tud/Tech
Autó
Friss hírek
Galéria
Nolblog
Adatvédelem
Impresszum
Hírmátrix
“Szabó Edit”
További friss hírek
Videók
Szilágyi Áron: Nélkülük nem sikerült volna - 10 éves a MOL Új Európa Alapítványa (X)
„Vannak ennél fontosabb dolgok is” - az ország legnagyobb szavazókörében jártunk
Videó a Teréz körúti robbantóról
Szögek borítják a Teréz körutat egy nappal a robbanás után
Koncz Zsuzsa új lemeze felér az elmúlt évek tüntetéseivel
„Megnyugtat, hogy nem lettünk mindannyian zombik” - megnyílt a 16. ARC
Így ebrudaltak ki otthonából egy újabb devizahiteles családot
Még több videó
rivalda
Kacsakaland galangallal
Délkelet-Ázsia egyik legnépesebb országa, napfényben fürdő aranyozott templomok, buja zöld növények, egzotikus gyümölcsök, soha nem érzett illatok és feledhetetlen ízek birodalma.
Szabó Edit
2014. március 02.
Mozaik
rivalda
Harapnivaló illúzió
Mégiscsak a világ közepe a budapesti Hunyadi tér. Itt nyílt a Culinaris első boltja, itt működik a város egyik legjobb indiai fűszerese és itt a piac is, ahol nyári szombatokon élő zene mellett kínálják árujukat a termelők. Jó a bevásárlás után leülni kicsit a felújított téren, nézni a szökőkút körül visongó gyerekeket, hallgatni a zenepavilon aktuális koncertjét.
Szabó Edit
2013. október 13.
Mozaik
rivalda
„A konyha nem szelíd hely”
Fiatal kora ellenére a francia gasztronómia egyik megújítójaként tartják számon, és már egy Michelin-csillagot is magáénak mondhat. Úgy áll rajta a séfkabát, mintha a kedvenc zakóját viselné, mozdulataiból sugárzik a magabiztosság és az elegancia. Cyril Haberland nem tűri a lazaságot a konyhában, de nagyra értékeli a humort. Nem mindennapi ételkreációiból nemrég Budapesten adott ízelítőt.
Szabó Edit
2013. szeptember 28.
Mozaik
borászat
Tűzkő az alvó vulkánokon
Ez itt a vulkánok birodalma, hát miért nem szítjuk fel újra a tüzet? – tette fel a kérdést Kolonics Károly somlói borász egy szép napon. Az ország legkisebb borvidéke hiába bővelkedik meglepetésekben, hiába páratlan a hegy tetejéről nyíló panoráma, és a bor is hiába jó, ha a girbegurba utak mellett épült takaros pincékbe alig tér be valaki.
Szabó Edit
2013. augusztus 04.
Mozaik
rivalda
Jégre vitt gulyás
Dél-Franciaországban nőtt fel, már gyerekkorától intenzív kulináris hatások érték. Kétoldalról. Hol a nagymamája kényeztette tradicionális francia ételekkel, hol édesapja vitte magával legkedvesebb barátja éttermébe. Ahol előbb Jeremy Cayron csak új ízekkel ismerkedett, később a konyhával is – iskolaszünet idején itt kereste meg a zsebpénzt.
Szabó Edit
2013. július 13.
Mozaik
rivalda
A zsendicétől a rúzsig
– Ez az érlelt kecskesajt igazán különleges! – nyes egy darabot Sándor Tamás kézműves remekéből Nemesvölgyi Attila, a budapesti Sarki fűszeres delikátesz tulajdonosa. Látszik, nem kispályás sajtimádó: vág, kóstol, magyaráz, mert meggyőződése, hogy még az értő fogyasztókat is nevelni kell.
Szabó Edit
2013. július 06.
Mozaik
alkohol
Nyúl a Gueuze-ben
– Nem tudják véletlenül, merre van a Délirium? – érdeklődik egy fiatal lány Brüsszel központi terén, a Grand Place-on. Szerencséje van. Tudjuk, és nem is véletlenül. A Délirium a világ egyik legizgalmasabb kocsmája, ahol közel kétezer-ötszázféle sört kínálnak a földgolyó minden szegletéből. A választékát tekintve a hely abszolút világcsúcstartó. Több szinten, különböző hangulatú termekben kóstolgat a nép, a pultoknál páratlan gazdagságban sorakoznak az egyszerűbb, modernebb, és néha meghökkentő formájú sörösüvegek. Ezek száját gyakrabban zárja dugó, mint koronazár.
Szabó Edit
2013. június 18.
Mozaik
arcok
Vászon és abrosz
A régi pince fehérre meszelt falának veti a hátát, nézi a Balaton csillogó foltját, a szőlőtőkék harsány zöldjét, a kőrakáson napozó gyíkokat. A szőlőterület a büszkesége, ő telepítette, ő nevelgette, és ma már igen jó bort ad. A pincében acéltartályok, fahordók sorakoznak katonás rendben. A gazda, Trombitás Tamás pohárba tölti legújabb rizlingjét, beleszagol, és mintha csak a bor illatától kapna kedvet, mesélni kezd. Mire a palack kiürül, megtudjuk, hogyan lesz egy Munkácsy-díjas képzőművészből borosgazda a Káli-medencében.
Szabó Edit
2013. június 05.
Mozaik
rivalda
Veréb a banánfán
Szabó Edit
2013. május 05.
Mozaik
színház
A méhkas titkára
Rendetlenség, káosz másutt is előfordul, de egy színház művészeti titkársága próba után kitüntetetten rumlis hely. Asszisztensek, színészek, rendezők, koreográfusok adják egymásnak a kilincset, a telefon megállás nélkül csöng, minden problémát azonnal kellene megoldani. Figyelni, elmélyülten dolgozni szinte képtelenség. Csoda-e, ha Várnai Péter, a Vígszínház művészeti főtitkára néha dührohamot kap? Ilyenkor néhány pillanatig záporoznak a vaskos cirkalmak, aztán elül a vihar. Így megy ez nap mint nap, huszonkét éve. A néha kicsit undok, szabad szájú, ám vajszívű művészeti főtitkár úgy tartozik a Vígszínházhoz, mint kabáthoz a gomb. Imádja a színházi közeget, ezért képes helytállni ebben a rendkívül felelősségteljes munkakörben.
Szabó Edit
2013. április 24.
Mozaik
rivalda
Cézár tintája
– Gyerekként hagytam el az országot. Amikor visszajöttem, próbáltam meggyőzni a környékbeli gazdákat, hozzunk létre valamit közösen. Olyan bizalmatlanok voltak, hogy kénytelen voltam egyedül belevágni – mutat körbe birtokán Stefan Csaszar, a Cezar pincészet tulajdonosa.
Szabó Edit
2013. április 13.
Mozaik
rivalda
Tésztakígyó a batyuban
Végy egy kiváló szakácsot, valamint csokornyi magyar borászt a legjavából, adj hozzá ötleteket és lelkesedést, mindezt fűszerezd jókedvvel titkos kerted friss hajtásaiból – a hatás nem marad el. – Harmadszor veszek részt a Zwack Izabella Borkereskedés főzőversenyén, de ma igazán kíváncsi vagyok. Tartok tőle, hogy a „borgyilkos” kínai konyha ízei mellett a boraink háttérbe szorulnak – kanyarítja magára a kötényt Légli Géza, a Kislaki Bormanufaktúra borásza, aki a tésztafőzők csapatát erősíti. Wang mester szecsuáni ételeit a hazai borásztársadalom krémje készíti el, az öt fogást szakértő zsűri értékeli.
Szabó Edit
2013. március 28.
Mozaik
rivalda
Egyszerű, mint a báránycsülök
Harsány, virágmintás tapétájával kilógott a mértéktartó belvárosi éttermek sorából. Az első újkori bisztrók egyike volt, amikor hat évvel ezelőtt megnyitott. Vonzó kínálata és viszonylag szolid árai mellett az is izgalmassá tette, hogy nem lehetett asztalt foglalni. Vacsoraidőben hosszú sorok kígyóztak a bejárat előtt, divat lett pohárral a kézben asztalra várni, komoly arccal böngészni a bőséges borlapot.
Szabó Edit
2013. február 23.
Mozaik
rivalda
Finom nyesések
– Kevés olyan tiszta és nemes étel van a világon, mint a jó spanyol sonka – bólogat Sarlós Péter, a beszédes nevű SonkaArcok delikátmestere (képünkön jobbra). „Bárkonyha” – hirdeti a Budapest belvárosában nemrég nyílt fiatalos hangulatú hely szerény felirata, noha az adagok bőségesek, a kínálat széles és vonzó.
Szabó Edit
2013. február 17.
Mozaik
rivalda
Provence a szürke házak között
Azúrkék tenger, napraforgó- és levendulamezők, napfény, fűszerillat, jó ételek és barátságos emberek – sorolja mosolyogva Neubauer Judit mindazt, ami Provence-ról először eszébe jut. A harmincegy éves, törékeny szőke lány öt éve járt először a híres dél-franciaországi vidéken, és a vonzásnak ő sem tudott ellenállni. Nem is akart. Azért ment, mert oda vágyott, mert ösztönösen érezte, beleillik abba a kakukkfű-leheletű tájba.
Szabó Edit
2013. február 10.
Mozaik
rivalda
A finn dizőz dala
„Näin laita kalakukkoa!” – kezdi dalát Sirkka, a finn dizőz a Picasso kalandjai című filmvígjátékban. Picasso azonnal szerelemre lobban, a nő meg csak énekel, énekel, és ezzel mindenkit az őrületbe kerget. Sirkka dala – amelyen nemzedékek nevették könnyesre magukat – nem a szerelemről szól, a dizőz egy finn nemzeti étel, a kalakukko receptjét ismételgeti nagy átéléssel.
Szabó Edit
2013. február 02.
Mozaik
rivalda
Szelídítés ponzuval
– Azért jöttem a fővárosba, hogy tanuljak – mosolyog szerényen a három éve Szegedről indult fiatal séf, aki ma az INNIO borbár konyháját vezeti. Kurucz Attila nem sajnálja az időt a kóstolásra, és szenvedélyesen kutatja az ízek összhangját. Mitől jó egy borvacsora? Alapvetően a minőségi boroktól és a kiváló ételektől. Ám mindez még nem elég, ki kell választani a legjobbak közül az éppen oda illőt – az ideális párt –, hogy bor és étel egymást erősítve, tökéletes harmóniában kerülhessen az asztalra. Kurucz Attila azt vallja, ehhez első lépésként meg kell találnunk az illető borra legjellemzőbb illat- és ízjegyeket.
Szabó Edit
2013. január 27.
Mozaik
pálinka
Zöldség egy hajtásra
„Egy pálinka, egy pulóver” – nevetett kipirult arccal német barátunk évekkel ezelőtt,miután egyetlen mozdulattal hajtotta le a kupicányi törkölyt, és dobta le vastag kardigánját. Nos igen: a röpködő mínuszok közepette talán azok is kézbe kapják a karcsú poharat, akik különben ritkán kóstolnak magasabb alkoholtartalmú italokat. Pedig ezek választéka és minősége is örvendetesen javult az utóbbi években.
Szabó Edit
2013. január 20.
Mozaik
arcok
Szeretetgombóc
Rajongva tiszteli a nagynevű borászokat, és folyton meglepődik, hogy maga is közéjük tartozik. Igazi szeretetgombóc, százhúsz kiló elomló boldogság. A Bëlga így énekelt róla: „piros Marlbit szívva csinálja a borát / Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi, a király”. Máig nagy dohányos, bár azt ígéri, januártól kevesebbet szív majd. S hogy miért 100 pontos? Az amerikai Wine and Spirit magazin 2006 decemberében a Royal Tokaji borászat 1999-es eszenciáját 100 pontra értékelte.
Szabó Edit
2012. december 31.
Mozaik
rivalda
Lencse, végre kapjuk!
Ma sem érti egészen, miért éppen szakács lett. A családból mindenki az egészségügyben dolgozott, a bátyja a könyveket bújta, ő pedig hétévesen úgy gondolta, itt az ideje, hogy megsüsse élete első palacsintáját. Sikerült. Ettől kezdve egyértelmű volt, hogy mi a dolga az életben.
Szabó Edit
2012. december 29.
Mozaik
1
hirdetés
Top cikkek
hirdetés
NOL Piactér
TOP 50 megfizethető étterem
1290 Ft
Sportfogadás + Nemzeti Sport
11970 Ft
Manager Magazin előfizetés
9800 Ft
Auto-Motor előfizetés
590 Ft-tól