Veréb a banánfán

– Hosszan kivárt a tavasz, de végre virágzik a cseresznye – vizsgálgatja öreg fájának ágait Hungler Tamás a nagykörűi kert közepén. Csend van, a turistáknak még se híre, se hamva, a medréből kilépett Tisza körbemossa az ártéri fák törzsét. „Látja, ilyenkor vízparti telkem van” – mutatja a kilátást gátmenti házának udvarából Grosz Tamás elégedetten. A közeli Szolnokon, az aszfalton nőtt fel, de ezt a nyugalmat ma már semmiért nem adná.

Nagykörű valóban különleges hely. Petrovay György fölbirtokos a XIX. században honosította itt meg azt a nagy szemű, ropogós, germersdorfi cseresznyét, amihez fogható máshol nem terem. A több mint kétszáz hektáron elterülő ültetvény miatt nevezik ezt a Tisza-parti zsákfalut nemes egy-szerűséggel Magyarország cseresznyéskertjének. Az itt élők büszkék rá, szívesen megmutatják mindenkinek. A helyi cseresznyés rétesnek, lekvárnak, pálinkának sincs párja messze földön. – A vendégeim sokszor csodálkoznak, milyen erőteljesen érvényesül a gyümölcsök íze az italban – mosolyog Bulyáki József, az egyik pálinkafőzde tulajdonosa.

A minőségi pálinkákat készítő mester csak olyan gyümölcsöt dolgoz fel, amit maga is szívesen elfogyasztana. Tevékenységét ámulva figyeli a falu, ám helyi fogyasztója kevés akad, hiszen aki pálinkára vágyik, megfőzi magának. Bulyákinál egyelőre tízféle kisüsti készül, az elmaradhatatlan cseresznye mellett talán a többszörös díjnyertes málna a legizgalmasabb. Meg az a Belfegor névre hallgató különleges ital, amelynek sajátos karakterét a környéken gyűjtött szarvasgomba csipetnyi darabja adja.

– Nagyon szép a helytörténeti kiállításunk, de a mi tájházunk nem múzeum, nálunk mindig történik valami – mutatja a falu közepén álló százéves épületet Fenyves Attila, a tájház programszervezője. A kemencés fogadótérben, vagy a tágasabb csűrben ehet-ihat a vendégsereg. Télen „fogópálinkával”, hagymás vérrel, orjalevessel és toros káposztával varázsolnak disznó-toros hangulatot, tavasszal a virágzó cseresznyefákat, nyáron az érett gyümölcsöt köszöntik.

 nagy szemű, ropogós, Germersdorfi cseresznye, amihez fogható máshol nem terem - a szerző felvételei
A SZERZŐ FELVÉTELEI

A helyi asszonyok kitesznek magukért. Kemencében sül a csülök és a cirkos kalács, de a paprikás csirke és a klasszikus tyúkhúsleves épp úgy nem hiányozhat a kínálatból, mint a túrófelfújt, vagy a cseresznyés sütemények. Az ínyencek kedvéért mangalicából, kecskehúsból, kecskesajtból készült fogások is felkerültek az étlapra. Nagykörű kecskefarmmal is büszkélkedhet. Varga György tíz éve költözött a fővárosból a cseresznyefaluba, akkor vágott bele; ma már százhúsz állat szökdécsel körülötte, az ő tejükből készül a kiváló minőségű sajt, joghurt és krémtúró.

Az ízletes kecskesajtokhoz minőségi lekvár is dukál. A befőzés régi fogásait jól ismerik a falusi asszonyok, ám néha olyan újdonságokra is bukkanhatunk, mint a bazsalikomos paradicsomlekvár vagy a sütőtökcsatni. Hungler Tamás a hagyományosabb vonalat követi, ám olyan egyedien, hogy készítményei kezdetben hivatalosan nem is minősültek lekvárnak. Túl sok volt bennük a gyümölcs, túl kevés a cukor. – A nagymama receptje szerint kezdtük a főzést, és ma is ezt a módszert követjük –meséli Hungler Tamás, aki szintén Budapestet hagyta faképnél a szerinte minden évszakban gyönyörű Nagykörűért. A kis manufaktúrát feleségével ketten üzemeltetik. Különleges minőségű, kézműveslekvárjaik tizenkétféle ízben készülnek. A népszerű cseresznye mellett nagy kedvenc az eper, az őszibarack, a bodza és a zöld dió.

A Hungler házaspár lelkesedését a kicsit különc, ám roppant barátságos Grosz Tamás is osztja. A fogtechnikusból és műgyűjtőből lett hobbikertész életútja legalább olyan izgalmas, mint a kertje. A gát mellett fekvő portán több száz különleges növény él, és a gazda szívesen ad termesztési tanácsokat a hozzá hasonló fanatikusoknak. – Ha megmondja, mi ez, megsüvegelem – mutat egy befőttesüvegre, és a helyes válasz hallatán azonnal bizalmába fogad. Az okrát nálunk valóban kevesen ismerik, de a Grosz-kertben nem ez az egyetlen egzotikus növény. Van itt édesburgonya, lilaburgonya, pok choi, vérfű, mexikói futó paprika és ananászcseresznye, himalájai datolya és ehető margaréta. És még vagy ötszáz másik. – Nézze, ez a banánfa tavaly majdnem megérlelte a gyümölcsöt – bök büszkén a cserépben telelő növényre. – Nagyon mókás volt, ott ugráltak a verebek a levelein. Veréb a banánfán. Nem mindennapos látvány. Ugye, milyen csoda hely ez a Nagykörű?

Virágzik a cseresznye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.