galéria megtekintése

Távoznia kell a thai miniszterelnöknek

NOL
NOL

A thaiföldi alkotmánybíróság ma úgy döntött, hogy a hatalommal való visszaélés vádjában bűnösnek talált Jinglak Sinavatrának le kell mondania. 

Az alkotmánybíróság ítélete szerint a miniszterelnök asszony visszaélt hatalmával, amikor 2011-ben leváltotta, majd miniszterelnöki tanácsadóvá nevezte ki a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, Thawil Pliensrineket. Jinglak korábban elutasította az ellene felhozott vádakat, és azt is tagadta, hogy pártjának előnye származott volna Pliensrinek áthelyezéséből.

Jinglak Sinavatra
Jinglak Sinavatra
Chaiwat Subprasom / Reuters

A bíróságon tegnap azzal védekezett, hogy nem ő, hanem a miniszterek tanácsa hozta meg a három évvel ezelőtti döntést. Ez azonban nem hatotta meg a bíróságot, amely úgy döntött: távoznia kell posztjáról, csakúgy, mint az érintett minisztereknek.

 

Az alkotmánybíróság mai döntése várhatóan még feszültebbé teszi a helyzetet az országban, ahol főleg a bangkoki elitet és a középrétegeket képviselő „sárgainges" ellenzék immár fél éve tüntet a fővárosban Jinglak ellen, arra hivatkozva, hogy valójában a 2006-ban katonai puccsal megdöntött, majd a korrupciós vádak elől száműzetésbe menekült bátyja, a volt kormányfő Thakszin Sinavatra bábja.

Jinglak februárban előrehozott választásokkal próbált véget vetni az utca politikai nyomásának, de ezt a megmérettetést az ellenzéki Demokrata Párt bojkottálta, sőt, a hívei több körzetben erőszakkal meg is akadályozták a szavazást. Utólag a bíróság érvénytelenítette az eredményt, és új választásokat rendelt el. Az ellenzék viszont továbbra is Jinglak távozását követeli, és hogy a hatalmat átmenetileg egy nem választott tagokból álló „népi tanács" kapja meg.

Szinte borítékolható, hogy a miniszterelnököt támogató tömegek, a vidéki „vörösingesek" hamarosan tüntetésekbe fognak kezdeni. Így történt 2010-ben is, amikor bírósági döntésekkel megbuktatták az akkori Thakszin-párti utódkormányt. A Bangkok egyik fő kereszteződését két hónapon át megszállva tartó vörösingesek ellen a hadsereg lépett fel. A katonák kormányzati parancsra a tömegbe lőttek, kilencven embert ölve meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.