Thaiföld ismét választ

Új választásokat tartanak Thaiföldön, miután az alkotmánybíróság ma érvénytelennek nyilvánította a február 2-án tartott általános választásokat.

A bírák azzal az indokkal döntöttek 6:3 arányban a választások érvénytelenítése mellett, hogy az alkotmányellenes volt, ugyanis egy nap alatt kell a választásokat megtartani, márpedig a dél-kelet ázsiai ország 375 választási körzetéből 28-ban elmaradt a voksolás. Ugyanis a Jinglak Shinavatra vezette kormány elleni tüntetők megakadályozták a jelöltállítást, illetve február 2-án, a szavazóhelyiségek körülzárásával lehetetlenné tették, hogy az emberek leadják voksukat.

 

A tüntetésekhez szorosan kötődő legnagyobb ellenzéki párt közölte, hogy az új választásokat is bojkottálni fogja
Athar Hussain / Reuters

„A következő lépés az lesz, hogy új választásokat írunk ki" – mondta Pimol Tampitakong, az alkotmánybíróság titkára ma egy sajtótájékoztatón. Azt azonban nem közölte, hogy az új választásokra mikor kerül sor. Erről általában a kormány és a választási bizottság közösen szokott dönteni.

Az előző választásokat is bojkottáló legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt a hét folyamán már jelezte, hogy az új választásokat is bojkottálni fogja, ha azokat Jinglak Sinavatra miniszterelnök kormánya írja ki. Jinglak miniszterelnök helyzetét nem csak a mostani alkotmánybírósági döntés ássa alá: bíróság előtt kell tisztáznia magát abban a vádpontban, hogy a parasztokat támogató politikájával a piaci árnál magasabb áron vásárolták fel a rizst, ami adósságba sodorta az államháztartást.

A the Guardian brit napilap szerint az új helyzet nem valószínű, hogy érdemben változtatni fog azon a politikai krízishelyzeten, ami már november óta tart. A thaiföldi politikai válság azonban ezzel újabb szakaszába lép.

A februári előrehozott választásokat a kormány azért kényszerült kiírni, mert a Bangkokban november elejétől kialakult utcai demonstrációk, minisztériumok elfoglalásával egyidőben az ellenzéki Demokrata Párt valamennyi képviselője lemondott parlamenti mandátumáról. A demokratáknak eddig soha nem sikerült választásokon kormányra kerülniük, s ezúttal is borítékolható volt, hogy az északi országrész vidéki lakossága, az úgynevezett vörösingesek támogatásával a Jinglak Shinavatra féle Pheu Thai párt győz.

A thai főváros központi részét hónapokon át megbénító tüntetők ezért azt követelték, hogy a kormány mondjon le és adja át a hatalmat egy nem választott "népi tanácsnak". A bangkoki elit és a középosztály jelentős része azzal vádaskodik, hogy Jinglak valójában a 2006-ban katonai puccsal megdöntött és korrupciós vádak miatt külföldre, száműzetésbe menekült bátyja, Thaksin Shinavatra "bábja". Az említett népi tanács hozná meg azokat a reformokat, amellyel megszüntetnék a Shinavatra-klán korrupciós és szavazat-vásárló politikáját.

A tüntetések novemberi kezdete óta tizenöten vesztették életüket, több százan megsebesültek, és több mint 180 embert letartóztattak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.