galéria megtekintése

Kapott pár sallert Orbán illiberális példaképe

6 komment

NOL

Bírálja Törökországot az Európai Bizottság éves országjelentése, igaz, a kritikát diplomatikus megfogalmazásba csomagolják, hiszen a menekültválság szempontjából a 75 milliós állam különösen fontos partner a közösség számára.

A sajtó- és szólásszabadság, az emberi jogok, a bírói függetlenség kérdésében is talált kifogásolnivalót Törökországban az Európai Bizottság értékelése. A dokumentumot a tervezettnél több héttel később tettek közzé, egyrészt azért, mert a menekültválságról Brüsszel intenzív tárgyalásokat folytat Ankarával, másrészt mert ki akarták várni a november elsejei választásokat.

Szinte naponta akadnak fenn menekültekkel teli csónakok a török parti őrség 'hálóján'
Szinte naponta akadnak fenn menekültekkel teli csónakok a török parti őrség „hálóján”
Umit Bektas / Reuters

(A voksoláson végül Recep Tayyip Erdogan államfő Igazság és Fejlődés Pártja nyert, bár az alkotmánymódosításhoz és az elnöki rendszer bevezetéséhez szükségesnél kisebb parlamenti többséget szerzett. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden egy tévéinterjúban ennek ellenére az elnöki rendszer bevezetése mellett szállt síkra, megjegyezve, hogy az új rendszert a hatalmi ágak kiegyensúlyozott szétválasztására kell alapozni, mert a jelenlegi arányok feszültségeket teremtettek az államfő és a kormányfő között.)

 
Örömünnep Ahmet Davutoglu választási győzelme után: sírás lehet a vége
Örömünnep Ahmet Davutoglu választási győzelme után: sírás lehet a vége
Murad Sezar / Reuters

Az Európai Bizottság jelentése óvatosan fogalmaz, Erdogan nevének említése nélkül állapítja meg egyebek közt, hogy a korábbi haladás után az utóbbi két évben komoly visszalépést tapasztaltak a sajtószabadság érvényesülésében. A példák újságírók, írók, bloggerek elleni eljárásokról és bármely honlap bírósági ítélet nélküli blokkolását lehetővé tévő törvénymódosításról szólnak.

A török csatlakozási tárgyalások állásáról beszélt keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa - de a díszlet magáért beszél
A török csatlakozási tárgyalások állásáról beszélt keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa - de a díszlet magáért beszél
Eric Vidal / Reuters

Miközben méltatja, hogy Törökország a szíriai polgárháború elöl menekülők millióinak nyújt menedéket, az EU szóvá teszi az erőszak növekedését, az emberi jogi helyzet romlását, mondván, a terroristaellenes műveleteknek a veszéllyel arányosnak kell lenniük.

A menekültek megtalálták a tökéletes helyet, de onnan is elmennének

A török–szír határon fekvő Nizip-2 menekülttáborba belépve az tűnik fel először, hogy minden tiszta. A konténerek közötti tereket fehér térkővel rakták ki. Szemét sehol. Széles, tiszta utcák vezetnek az iskolához, orvosi rendelőhöz, mecsethez, szupermarkethez. Még számítógépterem is van. Kőműves Anita riportja: >>>

Szintén hiányosnak tartja az összefoglaló az igazságszolgáltatás függetlenségét, és a bírókra, ügyészekre gyakorolt politikai nyomásról is említést tesz.

Könnygázzal oszlatták a rohamrendőrök a baloldali tüntetőket Isztambulban a választások után
Könnygázzal oszlatták a rohamrendőrök a baloldali tüntetőket Isztambulban a választások után
Sinan Targay / Reuters

Ugyanakkor a biztonsági helyzet javítása érdekében sürgeti, hogy kezdjenek béketárgyalásokat a Kurd Munkáspárttal. Júliusig tűzszünet volt érvényben, azóta viszont több száz emberéletet követelő, súlyos összecsapások zajlanak Törökország kurdok lakta keleti és délkeleti térségében. Noha a fegyveres villongások csak tovább nehezítik a menekültválság kezelését, úgy tűnik, Erdogan a választási siker után sem szándékozik visszafogni a biztonsági erők fegyveres akcióit.

Erdogan likvidálással fenyegette meg a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt(PKK) tagjait, miután a párt
Erdogan likvidálással fenyegette meg a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt(PKK) tagjait, miután a párt „ifjúsági tagozatának” fegyveresei megszegték a tűzszünetet
Sertac Kayar / Reuters

A muszlim többségű Törökország 1987-ben adta be jelentkezését az Európai Unióba, és 2005-ben kezdődtek meg a tagfelvételi tárgyalások. Ám azóta a 33 fejezetből csak egyet sikerült lezárni. Brüsszel most a csatlakozási egyeztetések gyorsítást, vízumkönnyítést és nagyobb támogatást ígérve igyekszik elérni, hogy Törökország további, Szíriából érkező menekülteket fogadjon be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.