hirdetés
Legolvasottabb
Rovatok
Címlap
Belföld
Vélemény
Gazdaság
Külföld
Videó
Sport
Kultúra
Mozaik
Tud/Tech
Autó
Friss hírek
Galéria
Nolblog
Adatvédelem
Impresszum
Hírmátrix
“Szabó Edit”
További friss hírek
Videók
Szilágyi Áron: Nélkülük nem sikerült volna - 10 éves a MOL Új Európa Alapítványa (X)
„Vannak ennél fontosabb dolgok is” - az ország legnagyobb szavazókörében jártunk
Videó a Teréz körúti robbantóról
Szögek borítják a Teréz körutat egy nappal a robbanás után
Koncz Zsuzsa új lemeze felér az elmúlt évek tüntetéseivel
„Megnyugtat, hogy nem lettünk mindannyian zombik” - megnyílt a 16. ARC
Így ebrudaltak ki otthonából egy újabb devizahiteles családot
Még több videó
rivalda
Bébi a családnak
Régi karácsonyi képek, hangulatok: hidegtől kipirult arcok, a duruzsoló kályha melege, gyertyafény, gőzölgő téli italok, sütés-főzés. Serényi Zsolt számára nem a forralt bor szegfűszeges-fahéjas párája, hanem a fenyő és a csillagszóró illata, a mákos bejgli hasonlíthatatlan ízvilága idézi meg az ünnep hangulatát. A tévéből is jól ismert negyvenéves szakács ma az Iskola nevű szórakoztatóközpont éttermének gasztronómiai tanácsadója.
Szabó Edit
2012. december 22.
Mozaik
borászat
Jól áll neki az idő
Vajon meddig él egy bor? Évek, évtizedek, sőt akár évszázadok elteltével mi marad az egykor élettel teli, üde italból? Kiváltságos borszakértők találkozhattak már igazi matuzsálemekkel. Megízlelhették a tenger mélyéről felszínre hozott amforákban több évszázada pihenő ritka kincseket, ám egy ilyen kóstoló – lássuk be – sokkal inkább a főhajtásról, mint az élvezetről szól.
Szabó Edit
2012. december 16.
Mozaik
Veszprém
Fogoly a zarándokoknak
Ha már tudjuk, mit keresünk, könnyű megtalálni. Véletlenül rábukkanni azonban szinte lehetetlen, és ez nagy kár, mert a veszprémi Trattoria Chianti komoly meglepetéseket tartogat még azoknak is, akik tudják, miért jöttek ide.
Szabó Edit
2012. szeptember 29.
Mozaik
fesztivál
Fröccsbe veled, kövidinka!
A borfesztivál jó dolog. Legyen az Villány kicsi pincéktől zsúfolt főutcáján, Balatonfüred parti sétányán vagy Eger híres Dobó terén. Jó elmerülni a színes forgatagban, pohárral a kézben köszönteni régi ismerősöket, találkozni a nagyra becsült gazdákkal. Borfesztiválozni jó a budai Várban is, ahol húsz éve minden szeptemberben hazánk legnagyobb borszakmai rendezvénye várja a látogatókat.
Szabó Edit
2012. szeptember 15.
Mozaik
rivalda
Mediterrán csodabogyó
Nem kell hozzá sok minden. A vastag, égő vörös kaliforniai paprikát bedobjuk a sütőbe, és amikor pirosra pörkölődött, a héját gyorsan lehántjuk, a szárát magházastul kihúzzuk, a húsát felkockázva mély tálba tesszük. Aztán felvágjuk a kecskesajtot is. Legyen friss, enyhén sós, hófehér. Dobjuk a paprikára kevés dióbél kíséretében! És most jön a lényeg: a fekete olajbogyó. Az étel lelke, a kecskesajt tökéletes párja. Mindehhez csipetnyi római kömény és egy kevés olívaolaj.
Szabó Edit
2012. augusztus 26.
Mozaik
Japán
Szaké, gyűszűnyi Ázsia
– Olyat sem mondunk, hogy szőlőszaké. Miért mondhatnánk akkor azt, hogy rizsbor? – kérdez vissza Nakasima Kozaemon arra a felvetésre, nevezhetjük-e rizsbornak a szakét. Aztán elgondolkodva hozzáteszi, hogy a szaké valóban éppúgy erjesztéssel készülő, nagy hagyományú alkoholos ital, mint a bor.
Szabó Edit
2012. augusztus 11.
Mozaik
rivalda
Kényeztetés a malomban
A borvidék romantikus arca – ízlelgetjük a hely új szlogenjét a némiképp toszkán hangulatú Villa Fiore – lánykori nevén: a Gubacsi malom – kertjében a kánikula után épp csak elviselhetővé enyhült nyári estében. Az értő merengést megkönnyíti a poharunkban lassan forgó rubinszín syrah, amelyet még varázsosabbra színez a készségesen ragyogó telihold. A közeli Aklan pince súlyos vörösbora remekül illik a vacsorát lezáró, habkönnyű vaníliafagylalttal felszolgált gesztenyés trüffeltortához. – Ezt a desszertet az elődeinktől örököltük – meséli a háziasszony –, csak mi sötétebb csokoládéval és natúr gesztenyemasszával készítjük, és harmadára csökkentettük a hozzáadott barna cukrot.
Szabó Edit
2012. július 21.
Mozaik
alkohol
Rőt róka a pincéből
Ezek a szekszárdi borászok mindig kitalálnak valamit! Pár éve a kadarkáról kezdték bizonygatni (nem eredménytelenül), hogy tényleg van benne fantázia. Igazuk lett. Aztán azzal álltak elő, hogy az enyhe nyári estéken mégiscsak valahol a rozé és a vörösbor között van az igazság, s azt vettük észre, hogy egyre gyakrabban kerül siller bor a poharunkba. Nem a divat miatt, félreértés ne essék. Csak mert tényleg jó inni.
Szabó Edit
2012. július 15.
Mozaik
rivalda
Szimfónia az abroszon
Felütésként kedvesen friss dél-balatoni rozé habzóbor kerül a pohárba, majd miután rendeltünk, könnyű üdvözlőfalat érkezik, mellé frissen sült házi kenyér. Burgonyás, libazsírral megbolondított, teljes kiőrlésű csicsókás vagy sokmagos – a kedves vendég tetszése szerint. Azonnal tudjuk, hogy jó helyen járunk: a balatonszemesi Kistücsök méltán népszerű a gasztronómiai zarándokok körében. A tulajdonos Csapody Balázs beleszületett a szakmába. Vendéglátós édesapját mindenhová elkísérte, az éttermek zajos világa megtetszett neki. Tanulmányait befejezvén, friss diplomával a zsebében nyitott be a bérletre meghirdetett Kistücsök ajtaján. Bár szülei egykori kedvenc étterme akkoriban kocsmaként működött, ő rögtön megérezte a benne rejlő lehetőségeket: bérbe vette, majd megvásárolta az épületet.
Szabó Edit
2012. június 12.
Mozaik
rivalda
Alap a tapas
Katalónia kulináriai nagyhatalom. Természetes, hogy a fél évszázad után bezárt elBulli étterem dicsőséges útját és a világhírű főszakács, Ferran Adrià működését látványos kiállítás mutatja be Barcelona szívében.
Szabó Edit
2012. május 26.
Mozaik
rivalda
Öröm az ürmösben
Ó, a Balaton, régi őszökön… Szüretelők vidám lármája verte fel a vidék csendjét, és mire a venyigéből rakott tűzön elkészült a vacsora, nem maradt a tőkéken fürt egy se már.
Szabó Edit
2012. május 13.
Mozaik
rivalda
Magita meg a tarka macska
Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéke sok más mellett azért is különleges, mert az itteni borászatok vezetői között nagyobb arányban képviselteti magát a szebbik nem, mint bárhol másutt az országban.
Szabó Edit
2012. május 06.
Mozaik
rivalda
Egy-két cent csak az ízekért
– Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum – állapította meg a legenda szerint Edward walesi herceg, amikor 1936-ban Magyarországon járván barackpálinkát kóstolgatott. Ezzel aligha tudnánk vitába szállni, bár megjegyeznénk, a legjobb mégiscsak szóda és tea nélkül.
Szabó Edit
2012. április 14.
Kultúra
húsvét
Bárány a rolád, medve a hagyma
Tavasz ez már, az árokparton kikerics sárgállik, az erdők felől medvehagyma illatát sodorja a szél. – Minden ünnepnek megvan a maga színe. A húsvét tarkaságában a zöld a legerőteljesebb – mondja Jenei Tamás a Capriccio lakásétterem séfje.
Szabó Edit
2012. április 07.
Mozaik
rivalda
Tokaj bírja a csilit, Somló a szusit
Csili, kókusztej, koriander, gyömbér, citromfű, sáfrány, csillagánizs, tamarindusz, római kömény, galangal – már a szavak íze is különleges. Méltón az ázsiai konyhához, amely csupa titokzatosság, csupa izgalmas felfedezés; csupán az alapanyagokat nézegetni, tapintani, szagolgatni, külön-külön kóstolgatni is felér egy utazással.
Szabó Edit
2012. április 01.
Mozaik
egészség
Frigy a gyümölcságyon
Fűben-fában lakik az orvosság – szól a népi bölcsesség. Ám hogy ki is csalogassuk belőle, ahhoz komoly szakértelem kell! Nem mindegy, milyen növénnyel kísérletezünk, mint ahogyan az sem, hogy gőzét szippantjuk, főzetét kortyoljuk, olaját locsoljuk, vagy párlatát élvezzük.
Szabó Edit
2012. március 24.
Mozaik
rivalda
Hogy jobban csússzon
Még a jó bor is jobban csúszik, ha kerül mellé néhány ízletes falat. Omlós vajas pogácsa, habkönnyű sós stangli, roppanó sajtos rúd. Vagy sajttalsonkával töltött apró fánkocska snidlinggel, szezámmaggal finoman megszórva, hogy minél ízletesebb legyen aztán a korty.
Szabó Edit
2012. március 10.
Mozaik
egészség
Türelem, malacpofa!
A szőre göndör, az orra pisze, a füle kajla, és néha a szemébe lóg. Tud jóllakottan szuszogni, vidáman a sárban dagonyázni, etetés közben hálásan csámcsogni.
Szabó Edit
2012. február 26.
Mozaik
Olaszország
Parázsra, rákok!
Nápoly, január. Az ég kék, mint nálunk júniusban. Az erkélyeken száradó ágyneműt lenget, az óvárosban papírszemetet görget, tengerillatot sodor a szél.
Szabó Edit
2012. február 11.
Mozaik
rivalda
Őzragura mádi lúdláb
A tokaji borvidék egyik legizgalmasabb települése a történelmi dűlőktől körülölelt Mád. Itt futnak rendezett sorokban a Nyulászó tőkéi, itt ontják a meleget az Úrágya kövei.
Szabó Edit
2012. január 29.
Mozaik
2
hirdetés
Top cikkek
hirdetés
NOL Piactér
TOP 50 megfizethető étterem
1290 Ft
Sportfogadás + Nemzeti Sport
11970 Ft
Manager Magazin előfizetés
9800 Ft
Auto-Motor előfizetés
590 Ft-tól