Bárány a rolád, medve a hagyma

Tavasz ez már, az árokparton kikerics sárgállik, az erdők felől medvehagyma illatát sodorja a szél. – Minden ünnepnek megvan a maga színe. A húsvét tarkaságában a zöld a legerőteljesebb – mondja Jenei Tamás a Capriccio lakásétterem séfje.

Ahogy kosarából előkerülnek az ünnepi menü alapanyagai, harsogó zöldre vált az egész konyhapult. A zsenge paraj, a medvehagyma és újhagyma csokrai között üdén virít a fiatal sárgarépa, a piros retek és a koktélparadicsom. A másik séf, Magos Zoltán elgyönyörködik a színekben, majd a két összeszokott szakács harsányan dalolva munkához lát.

A lényeg, hogy mindent könynyedén és vidáman készítsünk. Leljünk örömet az ízekben.

A hangulat remek, láthatóan nagyon élvezik, amit csinálnak. Menü készül, díszes, ünnepi. – A húsvéti asztalról soha nem hiányozhat a sonka-tojás-torma klasszikus hármasa – emlékeztet Jenei Tamás, de nyugodtan bővíthetjük a kört. – Készíthetünk fogásokat bárány-, vagy nyúlhúsból is – veszi át a szót Magos Zoltán, aki szerint a tavaszi zöldségek színe, íze és illata éppúgy hozzájárul a sikerhez, mint a jó minőségű, ízletes húsok.

Jó példa erre a medvehagymával és paprikával töltött bárányrolád, amelyhez a hentesnél szép, kicsontozott bárányoldalast kell kérnünk, bordájával együtt. Jenei Tamás olívaolajjal megkent alufóliára teríti a húst, meghinti tengeri sóval, borsot őröl rá, majd megszórja finomra vágott, friss rozmaringlevéllel. A medvehagyma szártól megfosztott leveleit durvára vágva teríti a bárányra. 

A megsütött kaliforniai paprika héját könnyedén lehántja, és felszeletelt húsát is a bárányra simítja, majd a fólia segítségével feltekeri a húst,mint egy hatalmas szaloncukrot, és már mehet is a tepsibe. Mellé kerül a bárány csontja, amit a mártás készítéséhez használ fel. A sült csontokból hagymával és zöldségekkel alaplevet főz. Kevés kadarkát ad hozzá, ami kiválóan illik a bárányhoz, majd az egészet lassú tűzön harmadára forralja. Kis kocka hideg vaj a végén – ettől lesz még krémesebb a mártás.

A képre kattintva galéria nyílik!

A bárányrolád ízeit remekül kiemeli a mentás zöldborsópüré. Új borsó ugyan ilyenkor még nincs, de használhatunk zsenge, fagyasztott szemeket. Jenei Tamás is ezt teszi. Kétharmadnyi zöldborsó és egyharmadnyi vékonyra szelt burgonya keverékét vajon megpárolja, sózza, borsozza,majd húsalaplével felengedve puhára főzi. Csili- vagy hegyes-erős paprika kerül még bele. Az egészet turmixolja, vajjal és tejszínnel dúsítja, végül belekever egy kisebb csokor finomra vágott, friss mentalevelet. Szép, színes, ízletes – hagyományos és mégis új. Egy pohárka kadarkával vagy pinot noirral tökéletes ünnepi fogás.

Közben Magos Zoltán összetör egy kiló főtt krumplit, hozzáadja két tojás sárgáját, és nagyjából húszdekányi finom- és rétesliszt keverékét lassan adagolva könnyű tésztát gyúr. Lapítja, csíkozza, sodorja, aprítja, majd forró vízben kifőzi. Így készül az olasz gnocchi, egészen úgy mint a mi krumplinudlink, nem kell tehát tőle félni, tessék vállalkozni bátran!

– Az idén korán jött a húsvét, nincs még kucsmagomba az erdőben, ezért szárítottat használok. Kár. A friss jobb lenne –mondja Magos Zoltán, és már vágja is a beáztatott gombát apró szeletekre. A Mátrában nőtt fel, gyakran járja az erdőt, szívesen használja ételeihez a vadon termő alapanyagokat.

Jenei viszont megszállott medvehagymavadász. Amíg tart a szezon, szívesen tesz minden fogásba: a harsányzöld levelek finomak, ugyanakkor méregtelenítő hatásuk jót tesz a szervezetnek. Magos Zoltán kevés vajon megforgatja a kucsmagombát, sózza, borsozza, majd hozzádobja a medvehagyma durvára vágott leveleit. Épp csak megfonnyasztja kicsit, összeforgatja a kifőzött gnocchival, és már tálalja is. Ha színesebb ételt szeretnénk, a tészta egy részét fessük meg szépiatintával. A kucsmagombás, medvehagymás gnocchit apróra vágott paradicsomszeletekkel és reszelt parmezán sajttal kínáljuk. Tökéletes tavaszi étel, és bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

Húsvét persze nincs sonka és tojás nélkül, de a két szakács azt ajánlja, ezekkel is bánjunk merészen. Ha készítünk egy langyos, parajos salátát, amelyhez amedvehagymát és a parajleveleket épp csak átforgatjuk egy kevés olívaolajon, langyosan tányérra tesszük, vékonyra vágott sonkacsíkokkal, posírozott (más néven: buggyantott) tojással tálaljuk, akkor még egy pici reszelt torma is mehet a tetejére. Lám, nem is szakadtunk el nagyon a hagyományoktól. A lényeg, hogy mindent könynyedén és vidáman készítsünk. Leljünk örömet az ízekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.