galéria megtekintése

Közveszéllyel fenyeget a TEK a fideszes politikus szerint

22 komment

NOL

„Közveszéllyel való fenyegetés vétség gyanúja” miatt bejelentést tett Tényi István a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán. 

A belvárosi fideszes politikus – aki az utóbbi években közügyekben tett számos be- és feljelentéssel hívta fel magára a figyelmet – ismeretlen tettesről ír a beadványban, ám abból világosan kiderül, hogy

valójában a TEK főigazgatójának eljárását kifogásolja.

Mint azt lapunknak elmondta, a terrorelhárítók akciójával szerinte nem volt különösebb baj, hiszen végül mégiscsak olyan embereket fogtak el, akiknél fegyverek, lőszerek voltak. Az ugyanakkor szerinte elfogadhatatlan, hogy a TEK vezetője – miközben vélhetően pontosan tudta, hogy csak régi fegyverek gyűjtőiről van szó –

 
azt sugallta több nyilatkozatban is, hogy veszélyes terroristákat kaptak el.

Ha tudta, hogy csak kishalakról van szó, miért beszélt másról? Ha viszont nem volt biztos abban, hogy terroristákat kaptak el, akkor miért nem várt egy napot az interjúkkal a bíróság döntéséig, előzetesbe kerülnek-e a gyanúsítottak? Tényi szerint az sem lehet a véletlen műve, hogy Hajdu a párizsi merénylet emlegetésével, nemzetközi szálakat említve próbálta manipulálni a közvéleményt. 

Lapunknak eljuttatott, a Legfőbb Ügyészségnek címzett beadványában Tényi „ismeretlen elkövető ellen” tett feljelentést a Terrorelhárítási Központ (TEK) hét végi kommunikációs melléfogására válaszul. 

„Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – hivatkozik Tényi beadványban a Büntető Törvénykönyvre. A jogszabály külön említi azt az esetet, „ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta”. 

Rámutat azonban, hogy a közveszély fogalmát a törvény nem határozza meg, ebben a bírói gyakorlat az irányadó. A közveszéllyel fenyegetés megvalósulása jellemzően verbálisan „tudatosan valótlan tény állításával” történik. Tényi idézi az üggyel kapcsolatban a sajtóban megjelent híreket és a TEK vezetőjének nyilatkozatait.

„Véleményem szerint a jelenleg elérhető információk, a Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye nem támasztják alá a TEK valótlan híreszteléseit.

A közvéleményben azonban joggal alakulhatott ki az az érzés, hogy ismeretlenek bombákkal, »bombalaboratóriummal«, gránátokkal, lőszerekkel, szélsőséges eszméikkel a párizsi terrorcselekmény-sorozathoz hasonló akciót/akciókat hajtanának végre. A híresztelések objektíve alkalmasak lehetnek a köznyugalom megzavarására, arra az eshetőségre, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget(ett)”

– írja a bejelentésben.

Hír24 számolt be először arról, hogy a fideszes feljelentő akcióba lépett a TEK hét végi akciója kapcsán. A terrorelhárítás emberei hat embert fogtak el, akiknél robbanószereket, lőfegyvereket, a házkutatáskor pedig – közlésük szerint – egy bombalabort találtak. Hajdu János, a TEK főigazgatója kedden az M1-nek nyilatkozva arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, azt kérte, a következő napokban adhasson választ. Megerősítette azonban, hogy a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert. Hajdu hasonlóan nyilatkozott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági ülésén is.

Hamarosan kiderült azonban a feltételezett muszlim radikálisokról, hogy történelemrajongó fiatalok. A bíróság szerint egyikük, S. Roland, aki az édesanyjával és nevelőapjával él, és akinek előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség, a II. világháború iránt hobbiszinten érdeklődik, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.

Tényi István nevéhez kötődik többek közt a Norvég Alap elleni feljelentés, vagy a Szersa iskola-ügy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.