galéria megtekintése

Hagyományőrzőket csíphetett el a TEK

15 komment


Boda András

Sikeres terrorellenes akciósorozatról számolt be a TEK, s a párizsi támadást és a nemzetközi szálakat is emlegető közlemény azt sugallta: veszélyes terroristákat fogtak. Ehhez képest szerda este úgy tűnik, valójában hagyományőrzőkre csaptak le.

„A Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorellenes akciósorozatában sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport elfogására került sor a hétvégén” – jelentette kedd délután a szervezet, amely a közlemény elején fontosnak tartotta jelezni, hogy a Párizsban elkövetett terrorcselekmény-sorozatot követően fokozta a felderítő tevékenységét.

Hajdu János, a TEK főigazgatója az M1 aktuális csatornának még aznap este elárulta, hogy a hétvégén valójában egy kétfős és egy négyfős csoportot fogtak el két akcióban, lőfegyvereket, robbanóanyagokat találtak náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” bukkantak. Az MTI jelentése szerint beszélt arról is, hogy az egyik elfogásnak nemzetközi szálai vannak.

Növelte a feszültséget az is: arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu úgy válaszolt, erre később adna csak választ. Noha a nyilatkozatok, közlemények azt sugallták, hogy különösen veszélyes terroristákat fogtak el, szerda kora délutánra annyiban tisztult a kép: miután Hajdu a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen részletes tájékoztatást adott az akcióról, a grémium tagjai jelezték, bár nem dzsihadistákat fogtak el, valóban komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK.

 

Mindezek után az Index úgy értesült, hogy az egyik akcióban bizonyosan nem veszélyes terroristákat fogtak el, hanem hobbi „fegyverműgyűjtőket”, S. Rolandot még csak előzetes letartóztatásba sem helyezte a bíróság. (A másik akcióban elfogott két embert viszont az MTI értesülései szerint előzetes letartóztatásba helyezték, lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsítják őket.)

A Fővárosi Törvényszék szerda délután kiadott közleménye szerint S. Rolandot és másik három gyanúsítottat vasárnap igazoltatták, és autójuk csomagtartójában páncéltörő gránátot, repeszgránátot, tojásgránátot, lőszereket és egy darab lőport tartalmazó zacskót találtak. Ezeket azonban – áll a közleményben – egy Veszprém melletti erdőben, fémkeresővel gyűjtötték. A bíróság végül arra hivatkozva nem helyezte előzetes letartóztatásba a büntetlen előéletű S. Rolandot:

„nincs arra semmilyen adat az iratokban, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.” (...) „Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem.”

A melléfogásnak tetsző elfogás miatt kerestük a TEK-et, de egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. – Úgy tűnik, az a ritka eset állt elő, hogy a sajtó többet tud, mint a nemzetbiztonsági bizottság – megkeresésünkre ez volt az első reakciója szerda este Molnár Zsoltnak, a testület szocialista elnökének, aki szerint percről percre több a megválaszolatlan kérdés a hét végi akciók ügyében.

Korábbi kijelentéseit megerősítve közölte: a TEK főigazgatója a bizottsági tájékoztatóján nyilvánvalóvá tette, hogy nem dzsihadistákat fogtak el, de komoly bűncselekményt akadályoztak meg. Molnár ugyanakkor jelezte: teljesen más megvilágításba helyezik a történteket azok a sajtóhírek, amelyek szerint

a hétvégén elfogott veszélyes bűnözők egy része valójában hagyományőrző, régi fegyverek gyűjtője.

Megjegyezte: bár nehezen képzelhető el, hogy ilyen súlyos szakmai és kommunikációs hibát követett el a terrorelhárítás, a történtek után a szocialista frakció nevében és a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként is felszólítja a TEK-et, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza az ellentmondásokat hiszen a párizsi merényletek után a terrorizmus témájával nem szabad játszani, nincs helye semmilyen dezinformációnak.

Megkerestük Mirkóczki Ádámot, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagját is, aki szerda délelőtt még úgy vélekedett: a TEK akciójával kapcsolatban megjelent hírek nem voltak túlzóak, nem a TEK PR-akciójáról van szó, nagyon komoly bűncselekményt sikerült megakadályozni. Szerda este már azt mondta lapunknak: „Ha igazak a hírek, akkor az egészen elképesztő, példátlan, döbbenetes lenne ilyen szinten hazudni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.