galéria megtekintése

Fájó

10 komment


Tamás Ervin

Röpke két hét alatt annyi srapnelt dobtak be a párt erőterébe MSZP-hez kapcsolható tekintélyes politikusok, hogy arra kell gondolni, csalódottságukon túl ennek más oka is lehet. Legutóbb a volt kormányfő, Medgyessy Péter például azt mondta, hogy a korrupció szintjét nem találja most magasabbnak, mint korábban. Erre az aránytévesztő véleményre megindult a személyeskedő lavina – a D 209-től a zamárdi, vízpartot kisajátító telekig, a Pénzügykutató beszántásától az új hatalomhoz való dörgölődzésig mindent a szemére hánytak.

Valóban sajátos Medgyessy pályaképe, de azóta, hogy 2004-ben, elmozdítása előtt adott utolsó interjújában kijelentette, hogy „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel", ott tör borsot egykori kollégái orra alá, ahol csak tud. Nyilván soha el nem múló seb elmozdításának számára puccsszerű története. Ezt örömmel kihasználják, s talán valamiképpen honorálják is az új ismerősök.

Csakhogy nincs egyedül. Baloldalhoz köthető politikusok egyre-másra fogalmaznak meg jobboldali médiumokban olyan mondatokat, amelyektől a kés megáll a levegőben. Nem nyeretlen kétévesek, tudják, hogy hol, mikor és mit beszélnek. Hiú ábránd tehát azt hinni, hogy szavaik porba hullanak, nyomuk sem marad. Persze ha mondandójuk tartalmára csak üres – már-már leke­zelő – lózung a válasz, tényleg jobb legyinteni: ezek sértett emberek. ­

 

Kovács Lászlónak sincs valószínűleg igaza abban, hogy 2018-ban az MSZP akár ki is eshet a parlamentből, de a párt perifériára szorulása valóban a szemünk előtt zajlik. Az viszont igaz, hogy őt és társait nem hátrébb léptették, hanem kiiktatták, ami az új elit felkészültségét figyelembe véve luxus. Mégis szomorú látni, ahogy a veterán politikusok hiúsága két vállra fekteti a mértéktartást, különösen akkor, amikor a politikai alakulatból hiányzik az erő, a kohézió, a tekintély és a közösen kiizzadt gondolat. Úgy tűnik, hogy ők már nem is figyelmeztetni – fájni akarnak.

Hiller István nem tartozik a veteránok közé, motivációi is mások, bejelentkezésére választmányi elnöknek mégis hasonló módszert választott. Miért gondolják, érzik azt közéletben harcedzett figurák, hogy közösségükön belül poshadt csend veszi őket körül? Hogy a vereséget konzerválják, ha nem robbantanak? Biztos, hogy pusztán valamiféle személyiségtorzulás, szereplési, netán betagozódási vágy mozgatja őket?

Lehetséges, hogy a feltételezésekben van igazság, de a szocialista párt állapota rendre előhívja, már-már kierőszakolja e megszólalásokat azzal, hogy belül képtelen velük mit kezdeni. Erőlködik, miközben nyugalmat akar árasztani. Meg akar felelni, úgy általában. Megint csak az ígéretek srófjai körül babrál. Egyedüli érvényesnek tekinthető mondan­dója a jogos kormánykritika, holott tapasztalhatja: abból nem áll össze választható alternatíva. Régóta szól a vészcsengő, de mintha nem hallanák.

Csakhogy így a kibeszélők riadója sem hiteles, akár az igazságérzet, akár nemes ambíció vagy bármi más hajtja őket. Gyengeségről árulkodnak, és ártanak. Maguknak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.