Norvég Alap: Nyomozás fideszes feljelentésre

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal után már a rendőrség is vizsgálja a norvég alapban lévő pénzek elosztását koordináló, a kabinet által sokat bírált Ökotárs Alapítványt. A szervezetnél állítják: nincs takargatnivalójuk, állnak a nyomozás elé.

Újabb hatóság előtt kell számot adnia működéséről az elmúlt hónapokban a jobboldal célkeresztjébe került Ökotárs Alapítványnak, amely a Norvég Civil Támogatási Alapban lévő források elosztását koordináló konzorcium vezetője. Értesülésünk szerint a rendőrség egy korábbi, az alapítvány ellen tett feljelentés nyomán csütörtökön döntött úgy, hogy nyomozást rendel el. Az ORFK péntek délután megerősítette információnkat, s közölte: az ügyben hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) . Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen ügyben rendelték el a nyomozást, ám erről nem árult el részleteket a rendőrség.

– Egyelőre nem kaptunk hivatalos értesítést a nyomozás elrendeléséről – mondta megkeresésünkre Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, aki lapunktól szerzett tudomást a nyomozásról. Hozzátette: elképzelni sem tudja, hogy milyen ügyben és mire alapozott gyanú alapján rendelték el a nyomozást. A vezető jelezte, állnak a vizsgálat elé, és minden törvényi kötelezettségüknek eleget tesznek. Az alapítvány igazgatója kitért arra is: különösnek tartja, hogy csütörtökön rendelték el a nyomozást, hiszen éppen aznap, még a megadott határidő lejárta előtt adták le a rendőrségen a korábban bekért dokumentumokat, egy körülbelül három centiméter magas iratkupacot.

Megkérdeztük Móra Veronikát arról, hogy szerinte a nyomozás összefüggésben állhat-e az elmúlt hónapok eseményeivel, ám kitérő választ adva azt közölte: „Erről mást kellene megkérdezni.” Az ugyanakkor tény: az alapítványt tavasz óta sorra érik a jobboldali támadások. Mint arról korábban többször írtunk, Lázár János kancelláriaminiszter még tavasszal világossá tette, hogy nem elégedett az alapítvány működésével. Később kiderült, hogy az ellenszenv alapja az: a jobboldalon úgy tartják, hogy az LMP-hez kötődik a szervezet, s a támogatások elosztásában politikai szempontok is szerepet játszanak. A szervezet és az LMP is cáfolta ezt, az ellenzék szerint a kormány célja nem más, minthogy megszerezze a norvég pénzek feletti ellenőrzés jogát. A nyilatkozatháború után új fejezetet nyitott az, hogy a kabinet kérésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított az Ökotársnál és több, korábbi pályázaton nyertes civil szervezetnél.

Mindezek után derült ki az, hogy a Fidesz belvárosi szervezetének egy tagja feljelentést tett az Ökotárs ellen. A feljelentő, Tényi István lapunknak korábban azt mondta, az Ökotárs Alapítvány elleni eddigi vizsgálatokhoz csak közvetve kapcsolódik a feljelentése, amelyet a jobboldali lapokban megjelent információkra alapozott. A feljelentés nyomán az illetékes ügyészség még június közepén feljelentés-kiegészítést rendelt el. A rendőrség megkezdte az adatgyűjtést. Időközben az ügyet az Országos Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Nyomozóiroda hatáskörébe utalta. Mindezek után döntött az NNI a nyomozás elrendeléséről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.