galéria megtekintése

Pánik van az utazási irodákban a terror miatt

2 komment


F. Szabó Emese

Nem lesz érezhető hatása a turizmusra a párizsi terrortámadásnak, év végéig nem csökken érezhetően a forgalom, gondolta mindenki hétfőig.

Ám az orosz gép lelövése elég volt ahhoz, hogy az optimista hozzáállást ismét felváltsa az idegeskedés a turisztikai piacon, ami a cégek papírjainak árfolyamában is meglátszott. Az sem használt – véli Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője –, hogy az Egyesült Államok világszintű utazási figyelmeztetést adott ki, amely szerint valós és állandó esélye van további merényleteknek.

A nagy kérdés, hogy

 
milyen attitűd jellemzi majd a turistákat jövőre.

A tömeges lemondások nem indultak meg a jelek szerint, ám a jövő kérdéses. Ha a turisták inkább otthon maradnak, komoly szakadásra lehet számítani.

A fapados légitársaságok egyelőre nem indítottak leárazásokat – ha az érdeklődés megcsappan, a cégek elkezdik a mélybe szállítani a jegyárakat, hogy valamilyen töltöttséget el tudjanak érni a gépeken. Az is igaz, hogy

karácsony előtt a gépek úgyis megtelnek, hiszen fél Kelet-Európa hazamegy az ünnepekre,

s január közepétől, amikor a leggyengébb a szezon, eleve sokkal alacsonyabbak az árak, nehéz abból még lejjebb adni. A légitársaságoknak ad némi mankót a folyamatosan eső olajár is.

Eleinte úgy tűnt, a turisztikai cégek – légitársaságok, szállodaláncok – is viszonylag gyorsan túltették magukat a párizsi terrortámadás sokkján. Az üzleti szférában azonban

valójában pattanásig feszültek az idegek,

aminek az elmúlt napokban meg is lett a kellemetlen következménye. A tőzsdei cégek a november 13-i terrortámadásra hétfőn jelentős eséssel reagáltak, s a lejtmenetet a turisztikai cégek vezették.

Nem ijedtek meg – turisták Párizsban
Nem ijedtek meg – turisták Párizsban
Charles Platiau / Reuters

A francia Accor szállodalánc a vérengzést követő hétfőre öt százalékot esett. Hasonló zuhanást produkált a francia nemzeti légitársaság is, az Air France–KLM. Nem úszta meg vaskos gyengülés nélkül a Ryanair és a Wizz Air sem.

A pánik egyáltalán nem volt meglepő, mindenki azt találgatta, hogy a turisták tömegével fogják-e lemondani útjaikat, s természetesen nemcsak Párizsba vagy Franciaországba, hanem bárhová Európában. Érdekes módon a tőzsdei kapkodás nem tartott sokáig. Keddtől elkezdtek fölfelé araszolni az árfolyamok. Ennek hátterében több dolog is állhat – véli Kovács Bálint.

Az árfolyamok addig estek, hogy a fundamentális alapon döntő befektetők, vagyis azok, akiket alapvetően nem érdekel az adott szektor vagy ágazat, csak az árfolyamok alakulása miatt nyúlnak a papírokhoz, fantáziát kezdtek látni a részvényekben, ez pedig helyrebillentette a keresletet. A legtöbb turisztikai cég papírjainak árfolyama egy hét alatt beállt a terrortámadás előtti szintre, de az orosz vadászgép lelövését követően a hét elején ismét durva lejtmenetbe kezdtek a turisztikai cégek, élükön a franciákkal. Ezt hamar korrigálták, az Air France–KLM az egyetlen kivétel, ők még tegnap is 3 százalékot vesztettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.