galéria megtekintése

Kilenc év múlva átalakítanák a magyarok gondolkodását is

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 31. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A 2024-es olimpiára és a tizenkét napos paralimpiára akadálymentes létesítmények épülnének, a tömegközlekedést is hozzáférhetőbbé tennék – derül ki a lapunk birtokában lévő majd ezernégyszáz oldalas hatástanulmányból.

A paralimpia nézettsége egyre nagyobb, Londonban a helyszínen 2,7 millióan szurkoltak, a tévés közvetítéseket 3,8 milliárdnyian nézték szerte a világban – derül ki a Pricewaterhouse Coopers tanácsadó cég lapunk birtokában lévő olimpiai hatástanulmányából.

A rendezvény jelentőségét az is mutatja, hogy a jövő évi Rio de Janeiró-i játékokra 1600 újságírót és 900 fotóst várnak. Londonban mintegy 4300 sportoló vett részt a viadalon.

Ezek az adatok mutatják, hogy a testi és értelmi fogyatékos, sérült sportolók ötkarikás rendezvénye mind fontosabb és nagyobb esemény.

 

A 2024-es pályázatot előkészítő anyag azzal számol, hogy a paralimpia hozzávetőleg két héttel az olimpia befejezése után kezdődne, nagyobb extra kiadást – az olimpiai költségeken túl – nem jelentene. Elsősorban azért, mert az épülő létesítményeket eleve akadálymentesre kellene tervezni. A csarnokokat, stadionokat még ennek ellenére is át kellene alakítani kissé, hogy az ülőhelyek 1-1,2 százaléka megközelíthető legyen a kerekes székkel, a mankóval, illetve a vakvezető kutyával közlekedők számára is.

Kerekes székesek küzdelme Londonban. Folyamatosan emelkedik a paralimpiai játékok költségvetése és nézettsége
Kerekes székesek küzdelme Londonban. Folyamatosan emelkedik a paralimpiai játékok költségvetése és nézettsége
Andrew Winning / Reuters

Ennél nagyobb munkát és befektetést igényel a tömegközlekedés előkészítése a játékokra. Rengeteg akadálymentes járműre lenne szükség. Mindezt abban az országban, amelyben – miként arra a szöveg rámutat – egy 2013-as felmérés szerint a közintézményeknek csupán 40-60 százaléka akadálymentes.

A közgondolkodást persze alaposan átalakíthatja a paralimpia,

s e pozitív hatást, az elfogadás erősödését előre is vetítik a tanulmányban. Arra például már a falu tervezésekor figyelni kell, hogy alacsony pultokkal szereljék fel az éttermeket vagy kijelöljék a kerekes székesek útvonalát.

Az egészségügyi háttér garantálása is fontos feladat: a NOB hangsúlyozza, hogy a vetélkedőn szereplők speciális igényeit ismerő, felkészült személyzetre van szükség.

Nem csupán a doktorokra, a szervezőkre is komoly kihívás várna, hiszen a paralimpiára is több tízezer önkéntest kell verbuválniuk. (Londonban 20 ezren voltak, Rióban 25 ezren lesznek.) Akadnak speciális sportágak is, amelyek nem szerepelnek az olimpia műsorán. (Ezeknek a tervek alapján nem kellene új létesítményt felhúzni, a versenyek lebonyolíthatók az amúgy is megépülő csarnokokban, stadionokban.)

E különleges szakágak között van a látássérültek futballja, a bocsa, a csörgőlabda vagy éppen a kerekes székes rögbi.

Az esemény költségvetése 151 millió dollár lenne (körülbelül 42 milliárd forint), ami az olimpia büdzséjének mintegy 3-6 százalékát teszi ki. Ennek az összegnek a felét a magyar állam állja. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírja ugyanis, hogy a rendező ország kormánya a működési költségek ötven százalékának átvállalásával segítse az esélyegyenlőség jegyében szervezett vetélkedőt.

Ám nem csupán e forrásból lenne bevétele a teamnek. A hatástanulmány készítői azzal számolnak, 1,3 millió jegyet lehetne értékesíteni, amiből 17 millió dollár folyna be. További 35 millió dollár a szponzoroktól érkezne a költségvetésbe.

Figyelemre méltó megállapítások az olimpiai előkészítő anyagból

A 2024-es budapesti olimpia július 19-én kezdődne és augusztus 4-ig tartana.

Választ kell adni arra, hogy az egészségügy miként képes „kiemelkedő” ellátást garantálni úgy, hogy az közben nem akadályozza a város mindennapi ellátását.

Negatív példák között szerepel a 2000-es sydney-i játékok gyakorlata, mert magas szintű politikai és gazdasági szereplők kapták meg a legjobb jegyeket.

Az esetleges budapesti olimpián külön VIP-sávot alakítanának ki a repülőtér, az olimpiai park és a belváros között.

A gyalogosok olimpiáján kommunikációval, utcabútorokkal, padokkal, árnyékos terekkel, esővédőkkel, gasztroprogramokkal izgalmasabbá és kényelmesebbé tett korzókkal kívánnának kedvet csinálni az akár 3-4 km-es távok lesétálásához.

Állandó gyalogoshidat hoznának létre az olimpiai falu és a folyó túlpartján lévő főstadion között. Emellett ideiglenes pontonhíd állna például a Margit-sziget és az Óbudai-sziget között.

A pályázati folyamat során fel kell mérni a javasolt biztonsági cégek teljesítőképességét, mivel e feladatok ellátásában a magánszektorra számítanak.

Az olimpia idején mintegy 141 ezren dolgozhatnának a játékokon.

Mintegy százmillió dollárt költenének a ceremóniákra, azaz a nyitó- és záróünnepségre, a lánghoz kapcsolódó eseményekre, az éremosztásokra, valamint az „egyéb programokra” (például az önkéntesek rendezvényeire). A szervezőbizottságnak legkésőbb a játékok kezdete előtt tizennyolc hónappal el kell küldenie a NOB-nak az ünnepségek részletes programját.

Budapesten 45 ezer önkéntesre lenne szükség a játékok lebonyolításához.

Huszonhárommillió dollárba kerülne az egészségügyi ellátás megszervezése és garantálása.

A hatástanulmány kiemeli, hogy az olimpiai étkeztetés olyan speciális szolgáltatás, amelyet csupán néhány cég képes megszervezni a világon. Összesen hatvanhárom millió dollárt szánnának rá. Sydneyben a világ legnagyobb éttermét hozták létre, amely mintegy 4900 embert tudott egyszerre kiszolgálni.

A pályázati szervezetnek teljes adó- és illetékmentességet kellene kapnia.

Kiemelik, hogy a különböző olimpiai és paralimpiai sportágak speciális igényei miatt vám- és adómentesnek kellene lennie a lovak és a vakvezető kutyák, továbbá a sportcélú fegyverek és egyéb felszerelések behozatalának.

Az olimpia ideje alatt, valamint az azt követő és az azt megelőző egy-egy hétben a rendező városban és annak szomszédságában nem lehet nagyobb nyilvános vagy magáneseményt rendezni a NOB előzetes írásbeli engedélye nélkül. Ez érdekes kérdéseket vetne fel például a Sziget Fesztivállal kapcsolatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.