galéria megtekintése

Nekünk irdatlan pénzt kell elkölteni a gyalogláshoz is

A lapunk által megszerzett budapesti olimpiai hatástanulmány 1900 milliárd forintnyi közlekedési fejlesztéssel számol a következő tíz évben. És csak a másfél százalékát nevezik olimpiai költségnek.

Az olimpiai pályázattal kapcsolatban az egyik ellenérv, hogy Budapestnek először mondjuk egy átlagos keddi napot keddet kellene simán megrendeznie. Vagy egy szerdát. Különösen igaz ez a fővárosi közlekedésre. A birtokunkban lévő hatástanulmány is nehézségként említi az állandó forráshiányt, a közlekedési kapcsolatok hiányát, a parkolási körülményeket.

A dokumentum úgy számol, hogy az országosan szükséges és a reménybeli olimpiáig, 2024-ig eltervezett közlekedési projektek teljes költsége 1900 milliárd forint, de ennek csak másfél százaléka, azaz 28 milliárd olimpiai fejlesztés, a többit egyébként is meg kell csinálni.

Így legfeljebb előbb. Ezen az alapon a budapesti játékok bruttó 1074 milliárd forintos költségén belül „a közlekedési fejlesztések aránya elhanyagolható mértékű (3 százalék)” – állapítja meg a tanulmány, amely csak a kéthetes rendezvény idejére szükséges ideiglenes megoldásokat sorolja a rendezés költségei közé. Nem titkolja viszont, hogy a fővárosi közlekedési hálózat és járműállomány elfogadható műszaki színvonalra hozásához 600-700 milliárd forint kell. „Ennek biztosítása a következő évek nagy feladata”, de a fejlesztések „olimpia nélkül is maradéktalanul szükségesek a város működőképességének fenntartása érdekében”. A jó színvonalhoz ezermilliárdra lenne szükség.

 

A fővárosi tervek már régóta külön világban születnek, és olykor érintőlegesen sem találkoznak a valóság gazdasági lehetőségeivel, politikai korlátaival és műszaki adottságaival.

A tanulmány szerzői még messzebb mentek: álmokat álmodtak tovább. Az olimpiától függetlenül megvalósuló fejlesztéseknek vették az elmúlt két évben készült, illetve felülvizsgált tervekben leírt többtucatnyi projektet,

ideértve a Rákóczi úti villamostengely visszaállítását, a Csepelt az Astoriával összekötő M5-ös metrót, a kisföldalatti rekonstrukcióját és meghosszabbítását, a ferihegyi gyorsvasút kiépítését, a járműállomány csaknem teljes cseréjét. Ideszámították a Galvani út tengelyébe tervezett új Duna-hidat a kapcsolódó úthálózattal, ám a 75 milliárdos összeg kissé alultervezett. A gödöllői HÉV összekötése a 2-es metróval több mint 300 milliárd lenne.

Alapesetnek veszik 2024-re ezer új autóbusz, 23 HÉV-szerelvény, 37 metrókocsi, 70 villamos és 84 troli beszerzését. Csupán a metrókocsik felújítása 69 milliárdba, 47 villamos, illetve 24 troli beszerzése 47 milliárdba kerül.

Az állam egyikhez sem adott egy fillért sem.


A tanulmány készítői is elismerik, hogy „nagy valószínűséggel” a teljes összeg nem áll majd a főváros rendelkezésére. Nagyon szemérmesen fogalmaztak. Budapest költségvetése a második Orbán-kormány színrelépése óta csaknem a felére zsugorodott, a város szinte minden önálló bevételi forrását elvesztette. Új projekteket csakis uniós támogatásból vagy hitelből indíthat. Még az önrész előteremtése is a megmaradt vagyonelemek kiárusításával teremthető elő: a most induló fejlesztésekhez a Főgáz-részvényekért kapott pénzt használják fel. Az állami fejlesztési támogatás 2002 és 2010 között 172 milliárd forint volt, azóta jobbára csak a Budapesten megvalósuló állami beruházásokra kap pénzt a főváros.

A problémákon való felülemelkedés a pénzügyeken túl is jellemzője a közlekedési fejezetnek. Megfontolandónak tartja például, hogy

„a médiamunkások saját, az olimpiai karikák dizájnját felhasználó kerékpárt kapjanak a játékok idejére, amelyet a verseny után a lakosság vagy az idelátogató külföldiek praktikus emléktárgyként megvehetnek”.

Ha mégsem, akkor egy 300 mikrobuszból álló flotta, valamint vízibuszok és -taxik szállítanák a több mint húszezres médiasereget. A 17 ezer sportolót és kísérőiket a közutakon, hidakon kialakított – a fővárosiak elől elzárt – VIP-sávokon közlekedő autóbuszok, illetve hajók hoznák-vinnék, míg a versenyzők ötöde átgyalogolhatna az olimpiai faluból a közeli atlétikai stadionba és a bemelegítő pályákra.

A tanulmány 1,77 millióra teszi a sportolókon és az újságírókon felül várható létszámot. Valamivel több mint egymillió belföldi nézővel és 553 ezer ide érkező külföldivel számol a 45 ezer önkéntesen, a 87 ezer dolgozón, valamint a sportolókon túl akkreditált 54 ezer résztvevőn kívül. Vagyis még egy budapestnyi ember mozog majd a városban a játékok ideje alatt. Bár a nézők átlagosan csak 4-5 napot töltenek az olimpia helyszínén, a napi utaslétszám így is több százezerrel emelkedik.
A játékokra nem készülne se metró, se szuperexpressz – hangsúlyozzák a szerzők, ami a négyes metró történetét ismerve bölcs előrelátás. Mint írják: a budapesti olimpia a fenntarthatóság és „a józanság jegyében szerveződne”.

A tanulmány készítői mintha nem akarnának a aföldön járni
A tanulmány készítői mintha nem akarnának a aföldön járni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezért az olimpia közlekedési bázisa a mai hálózat lenne, amelyet néhány „korrekcióval” igazítanának hozzá a rendezvény igényeihez. Ilyen apróság lenne az elővárosi vasútvonalak és különböző városi villamosok ideiglenes összekötése. Harmadik vágány épülne a kelenföldi és a ferencvárosi pályaudvar között új vasúti híddal és három megállóval. A Liszt Ferenc repülőtérről a bejutást ingajárat helyett a 100-as és a 120 vasútvonalak bekötésével oldanák meg, az új szakaszt InterCity-járatok használnák, reptéri kapcsolathoz juttatva egy sor vidéki várost. Jelentősen sűrítenék a dunai kishajó-forgalmat.

A legnagyobb szerepet azonban a villamoshálózatra osztanák, mondván,

a Csepel-sziget északi csúcsa fölé tervezett Olimpiai park bejáratának számító Rákóczi-híd pesti hídfőjét hat irányból is meg lehet közelíteni villamossal.

A tuják így kétperces követési idővel két óra alatt képesek 60 ezer embert elszállítani – ennyi a főstadion befogadóképessége. Az 1-es, a 2-es és a 24-es villamoson kívül átmenetileg a 6-ost, a 14-est és a 61-est is oda vezetnék. Míg a nagykörúti villamost a belső Mester utcánál kanyarítanák erre (Dél-Budára csak a 4-es menne át az olimpia idején), a 3-as és az 50-es járat a külső Mester utcán keresztül érkezne. A Hűvösvölgyből a Móricz Zsigmond körtéren át jövő 61-est az elképzelés szerint a Boráros téren kapcsolnák össze a pesti rakparton közlekedő 2-es villamossal. Mindehhez (főként a szerelvények hossza miatt) át kellene építeni száztíz megállót és öt végállomást. Új vágányra viszont mindössze 920 méteren lenne szükség, ennek döntő része a Közvágóhídtól az olimpiai létesítményekig érne. A csepeli HÉV villamossá alakulna és kétperces követési idővel biztosítana kapcsolatot a Belvárosig. A feleslegessé váló vágányok helyén egy Duna-parti gyalogos korzót alakítanának ki.

A játékok idejére lezárnák az autósok elől a Rákóczi-hidat, a pesti alsó rakpartot, az Albertirsai utat, valamint részben a Népfürdő utcát. Több nagy főút – például az Árpád híd, a Váci út és a Hungária körút – leszűkülne erre a két hétre.

A létesítmények két kilométeres körzetében tilos lenne a parkolás, a vidékről érkező autósok a budaörsi repülőtéren, a fővárosi autópiacon és a dél-pesti autóbuszgarázsban kialakított óriásparkolókban hagyhatnák kocsijukat. Több gyalogos pontonhíd épülne: kettő északon a Margit- és az Óbudai szigetre, egy a soroksári Duna-ágon az olimpiai falu és az edzőpályák között.

A legnagyobb szerepet a villamoshálózatra osztanák
A legnagyobb szerepet a villamoshálózatra osztanák
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szervezők hangsúlyozzák:

a budapesti a gyalogosok olimpiája lenne.

„Egy ilyen emberléptékű és festői városban magától értetődő, hogy a rengeteg látnivaló között akár 3-4 kilométert is gyalogoljanak a városba érkezők”. De valószínűleg ez várna az itt élőkre is. Abban az „alapesetben”, ha sokkal többet költenek a közlekedés fejlesztésére, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.