galéria megtekintése

Luxuslakópark lenne az olimpiai faluból

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Az olimpiai szálláshelyek felét-harmadát értékesítenék a játékok után, derül ki a lapunk birtokában lévő utóhasznosítási tervekből. Ehhez négyzetméterenként félmillióért –az átlagos budapesti lakásárak kétszereséért – építenének magas minőségű körülkerített falvakat, lakóparkokat Budapesten.

Érdemes milliárdokat költeni arra, hogy befolyásos emberek lakásokat szerezzenek a gyermekeiknek? A kérdés az állami bérlakásprogramok kapcsán vetődött fel évekkel ezelőtt, de a 2024-es olimpia 570 milliárd forintból – a játékok költségvetésének 55 százalékából – épülő falvainak utóhasznosítási tervei láttán is indokolt. A nyári játékokra ugyanis megépülnének Budapest első, a külvilágtól kerítéssel védett, saját kiszolgáló létesítményekkel felszerelt luxuslakóparkjai. A sportolók elszállásolását szolgáló olimpiai park 40 hektáros Duna-parti területén 17 ezer sportolót helyeznének el 2000-2200 hektáron, összesen 300 ezer négyzetméteren. Egy résztvevőre 16 négyzetméter jutna, amelybe a háló és a nappali mellett fürdőt és egy apró teakonyhát is bezsúfolnának. Az egységeket később változó méretű lakásokká nyitnák össze.

De az olimpiai falu több őrzött lakóparknál:

város a városban.

 

Információs centrummal, modern „poliklinikával”, üzletekkel, éttermekkel, rekreációs létesítményekkel, logisztikai központokkal, irodákkal. Az utóhasznosítás érdekében a hatemeletes épületek alatt teremgarázsokat alakítanának ki. A Dunára panorámás lakásokat – az apartmanok harmadát – átlag feletti minőségben építenék meg, a többit átlagos színvonalon, összesen 184 milliárdért. Ez félmillió forint feletti fajlagos négyzetméterárat jelent, ami csaknem a kétszerese a jelenlegi budapesti átlaglakásárnak. Az építési költség ennek legfeljebb a fele-kétharmada.

Az egykori nagyvásártelep mára rendkívül lepusztult csarnokai helyére építenék az olimpiai falu egy részét
Az egykori nagyvásártelep mára rendkívül lepusztult csarnokai helyére építenék az olimpiai falu egy részét
Teknős Miklós

Az egykori nagyvásártelep mára rendkívül lepusztult csarnokai köré tervezett lakópark otthonainak eladási árát nagyon nehéz előre belőni. A hatástanulmány szerzői úgy vélik: a Duna, az olimpia után is megmaradó edzőpályák és a közel 60 hektáros városi park közelsége igen kelendővé tenné a lakásokat. Ennek ellentmond, hogy a terület tulajdonosai évek óta fektetik ehhez hasonló beruházási tervüket – Duna City – a megtérülés bizonytalansága miatt. Azt a dokumentum is elismeri, hogy az apartmanokból kialakított lakásokat nem lehet egyszerre piacra dobni ártorzító hatásuk, illetve a szállodaipar és lakáspiac egyensúlyának veszélyeztetése miatt.

A Budapesten öt helyen – Meder utca, Józsefvárosi pályaudvar, Fehér-dűlő, sertésvágóhíd, Galvani híd budai oldala – elszórtan felépülő médiafalvak lakásaival (ezek bekerülési költsége 297 milliárd forint) együtt mintegy 6000 lakást értékesítenének. Ám ez évekig húzódhat. Ráadásul az ingatlandömping erősen lenyomja majd az árakat. A tanulmány ennek ellenére

251milliárd forint bevételt remél a lakások eladásából. Bár ebbe azt is beleszámították, hogy az ingatlanok felét-kétharmadát állami intézmények vásárolják meg, hogy a közszféra dolgozóinak biztosítsanak otthont. De szóba jöhet a kollégiumi hasznosítás is.

A vidéki helyszíneken – Balatonfüred kivételével, ahol a szállodai kapacitást használnák ki – már meglévő kollégiumokban szállásolnák el a sportolókat, bírókat, médiamunkásokat. Ezek átalakítása, műszaki felújítása kevés helyen tűnik fel a tervekben, többnyire csak festés, „bútormozgatás” szerepel feladatként. Holott a kollégiumok között akad, amely egykor szovjet laktanya volt. Az utóhasznosítási lehetőségek között meg sem említik a bérlakásként való üzemeltetést. Holott a szociális szakma becslése szerint legalább 750 ezer bérlakásra lenne szükség az országban, az ismert adatok szerint a lakosság 10-15 százaléka – csaknem egymillió ember– sodródik a társadalom széle és az otthontalanság felé. Ebben talán az ócsai fiaskó is szerepet játszik. A kormány a tervezett 420 ház helyett végül nyolcvanat épített a bukott devizahiteleseknek az eredeti 150 ezer forintos négyzetméterár duplájáért. Az egy tömbben lévő szociális lakónegyedek ugyanakkor tagadhatatlanul magukban hordozzák a gettósodás veszélyét.

De a korábbi bérlakásépítő programok se zárultak nagyobb sikerrel. Az első Orbán-kormány által 2000-ben indított program részeként 61milliárd forintot költöttek 11 ezer bérlakás felépítésére, átlag 140-236 ezer forint négyzetméterenkénti költséggel – telekár nélkül. Az MSZP-kormány uniós pénzből hirdetett bérlakás-hitelprogramja érdektelenségbe fulladt.

Érdekesség, hogy az olimpiai falvak apartmanjainak ötödét előre gyártott elemekből építenék. A szétszedett épületeket pedig eladnák.

A tisztán olimpiai célú fejlesztések 1043 milliárd forintos összköltségéből 299 milliárd forint visszanyerését remélik a játékok utáni értékesítés révén. A legtöbbet az olimpiai és médiafalvak lakásainak eladása hozhat, számításaik szerint 251 milliárdot. Így a megvalósítási költségek 744 milliárdra csökkennének. Ezt a pénzt a korábbi PPP-programok rossz tapasztalatai okán tisztán állami forrásokból szednék össze, bár a korábbi tanulmány még számolt magánbefektetők bevonásával, ám ez az azóta lekerült a napirendről.

Athénban szegények kapták meg a lakásokat, Pekingben, Londonban piaci áron keltek el a házak

Az olimpiai falu költségei gyakran túlszárnyalják a tervezettet. London egymilliárd helyett 1,8 milliárd dollárt költött. Pekingi adattal a hatástanulmány készítői sem rendelkeznek, de miután Kínában az elgondolt összeg majdnem háromszorosát fordították beruházásokra, nem valószínű, hogy a versenyzők elszállásolására szánt 485 millió dollár elég lett volna. A tokiói tervekben már egymilliárd dollárnál nagyobb összeg szerepel, igaz, a játékok történetében először magánberuházásban épül a 11 ezer szobás falu.

Athénban a sportlétesítményekhez hasonlóan az olimpiai falu utólagos hasznosítását sem tudták megoldani. A 2300 lakást – miután évekig üresen álltak – a piaci ár feléért értékesítették szegény családoknak. A szükséges létesítmények (iskolák, üzletek) később sem készültek el, még a szemétszállítással is gondok voltak. Az épületek lepusztultak, ma már a lakások jelentős része üresen áll.

A pekingi olimpiai falut luxuslakásokká alakították, 80 százalékát értékesítették 750 ezer dolláros átlagáron. Londonban a 2800 lakás fele egy állami-privát vegyes vállalat kezelésébe került, a többit egy katari befektető vásárolta meg. Rio de Janeiróban, ahol a 2450 apartmant közép- és felső kategóriás lakásként adnák el, PPP-konstrukcióban – magántőke bevonásával – épül az olimpiai falu. Míg Londonban nem hoztak létre médiafalut, és Tokióban sem lesz rá szükség, mert elegendő a szállodai kapacitás, Rio 21 ezer szobás falut épít 812 millió dollárért a médiamunkásoknak, szintén magánvállalkozások részvételével.

Ám ezt az összeget nem tüntetik fel az olimpia költségei között, mondván, amúgy is szükség van új lakásokra. (B. D.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.