galéria megtekintése

Szeged és Debrecen is jól járna a „budapesti” olimpiával

A közvetlen olimpiai fejlesztések 95 százalékát Budapesten hajtanák végre, a jegyek 73 százalékát fővárosi versenyekre adnák el – derül ki a Népszabadság birtokában lévő hatástanulmányból. A vidéki városok közül Szegedre és Debrecenre hárulna a legnagyobb szerep.

Debrecenben a futballstadion már készen van
Debrecenben a futballstadion már készen van
Konyhás István

Lehetőség nyílik nemzeti olimpia rendezésére, a vidék is szerepet kaphat a játékok lebonyolításában – mások mellett Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is beszélt erről a Budapest 2024-es olimpiai pályázatát támogató fővárosi közgyűlési és parlamenti szavazások előtt. A megszólalók többségéhez hasonlóan a lapunk birtokában lévő megvalósíthatósági tanulmány is kitér arra: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 nevű reformprogramja nemcsak garancia a gazdaságos rendezésre, hanem – a fenntarthatóságra figyelemmel – lehetővé teszi egyes versenyszámok vidéki rendezését.

A dokumentum alapján mégis világos, hogy nem túlzás a budapesti olimpia megnevezés. Noha az állam rendszerint garanciákat kell hogy vállaljon, és érdeke is a sikeres olimpia, a rendezés terhe túlnyomórészt a kandidáló városra hárul, mint ahogy az előnyös hatások is jobbára ott csapódnak le – olvasható a szövegben, amely hangsúlyozza: a NOB alapelve, hogy egy város, és nem egy ország rendezi a játékokat.

 

Ráadásul az Agenda 2020-ból sem következik, hogy szétszórhatják a versenyeket az országban. Az előírások szerint főként selejtezők mehetnek vidékre, és arra kell koncentrálni, hogy „minél kevesebb, illetve minél közelebbi" létesítményeket használjanak. Jellemző, hogy a hatástanulmány készítői a lehetséges helyszínek közül Székesfehérvár (birkózás, cselgáncs), Göd (golf), illetve Dunakeszi (lóverseny) előnyeként is azt emelik ki: nagyon közel van Budapesthez.

Mindez azért figyelemre méltó, mert a régiós egyenlőtlenségek szembeszökők idehaza. Míg a közép-magyarországi régió, amely az olimpiai események (és így a kapcsolódó fejlesztések) elsöprő többségének helyszíne lenne, az Európai Unió átlagánál fejlettebb térség, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl a közösség legrosszabbul teljesítő régiói között van. Ugyanakkor éppen e két területre jutna a legkevesebb figyelem. A Dunántúlon a Balatontól délre egyetlen eseményt sem rendeznének, míg Északkelet-Magyarországra kizárólag futballmeccsek jutnának azzal a megkötéssel, hogy az amúgy is megépülő diósgyőri stadiont ne kelljen továbbfejleszteni.

A középső országrész mellett az amúgy is jól teljesítő nyugati térség is viszonylag nagy szerepet kapna. Győrben lennének az asztalitenisz-versenyek, Veszprémben a taekwondo- és tollaslabda-vetélkedők, míg az új székesfehérvári csarnokba vinnék a birkózást és a cselgáncsot.

Igaz,

a két fő nyertes – Budapest mögött – Debrecen és Szeged lehetne.

Ha nem is úgy, ahogyan a debreceni önkormányzat elképzeli. A testület a kosárlabda- és a futballmérkőzéseken kívül a strandröplabda- és a tornaversenyek házigazdájának is bejelentkezett. Szegednek kézilabda-találkozók mellett az evezés és a kajak-kenu jutna. Hogy ez nem elhanyagolható szelet, azt jelzi: a tanulmány alapján az eladott jegyek 8 százaléka szegedi eseményekre szólna. Debrecenre 6 százalék jutna, míg a főváros a tikettek 73 százalékával számolhatna. Ám nem ez a legtöbbet mondó főváros–vidék adat. Hanem az, hogy az olimpiával közvetlenül összefüggő fejlesztések 95 százaléka Budapesten valósulna meg. Az összes beruházásnak pedig a kétharmada jutna a fővárosra.

Noha az eddigi tapasztalatokra építve a hatástanulmány sikerkritériumként hivatkozik a szociális érzékenységre, negatív példaként hozza Pekinget, mert a városból kitiltották a hajléktalanokat a játékok idejére. A Tarlós István vezette fővárosnak ehhez nincs szüksége olimpiára, már rég túl van az otthon nélküliek hollétének szabályozásán.

Egy esetleges szociálisbérlakás-program kedvezményezettje is Budapest lenne, hiszen csak az olimpiai falu 17 ezer embernek adna otthont, a városban szétszórt médiafalvak további 26 ezernek. A vidéki helyszíneken viszont nem épülnének otthonnak alkalmas ingatlanok, csak a kollégiumokat fejlesztenék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.