galéria megtekintése

Már ígéret sincs a Rác fürdő megnyitójára

0 komment


Szalai Anna
NOL

Milliárdokat költenek az elkövetkező években a fővárosi fürdőkre, a Rác fürdő viszont továbbra sem nyithat meg. A főváros várhatóan kezdeményezi az ingatlant felújító cég felszámolását.

Az elkövetkező öt évben összesen 15 milliárd forintot költene Budapest a gyógyfürdőire. Így új medencét és kabinokat kap a Gellért Gyógyfürdő, téliesítik a Palatinust, felkészítik a 2021-es úszó világbajnokságra a Dagályt, s jut a fejlesztésekből Csillaghegyre, Pesterzsébetre és a Paskálra is.

Egyelőre nem nyitja meg kapuit a fürdő
Egyelőre nem nyitja meg kapuit a fürdő
Teknős Miklós / Népszabadság

A felújítások mellett mintegy 300-400 millió forintot költenek az új beléptető rendszer kiépítésére, illetve működtető szoftverek vásárlására, mivel az előző választásokra 1,6 milliárd forintért megvásárolt rendszer használati szerződése jövőre lejár. A hosszabbítás helyett új rendszert alakítanak ki, amelynek közbeszerzési eljárását már meg is indították – válaszolta a Népszabadság kérdésére Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

 

Tarlós István főpolgármester a beruházásokhoz szükséges forrásokról annyit árult el hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a pénz nagyobbik részét, tízmilliárdot, a Zrt. saját bevételeiből biztosítja, bár egymilliárd forint hitel felvételével azért számolnak. A fennmaradó 5 milliárdot a fővárosi önkormányzat adja hozzá.

A Népszabadság kérdésére válaszolva a főpolgármester a Rác Fürdő jövőjére is kitért. Kiemelte, hogy ez az ügy egykori helyettese, György István feladatkörébe tartozott, így a jelenlegi állásról csupán annyit tud, hogy egyelőre nem született megállapodás az épületet felújító Rác Nosztalgia Kft-vel. Nem tartotta kizártnak, hogy az ügy a „felszámolás irányába mozdul el", a megnyitó időpontjáról viszont találgatásokba sem bocsátkozott. A 2011-re milliárdokért megszépült fürdő tehát anélkül porlad tovább, hogy akárcsak egyetlen napra vendégeket fogadott volna.

Az elkövetkező öt évben 15 milliárd forintot költene Budapest a gyógyfürdőire
Az elkövetkező öt évben 15 milliárd forintot költene Budapest a gyógyfürdőire
Teknős Miklós / Népszabadság

Emlékeztetőül: a főváros 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújítására. A főváros az építmények alatti földterületet vitte a közös üzletbe, míg a betársuló Rác Beruházó Kft. magára vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára ígérték. Csakhogy elszámolási vita támadt a cég és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. között. Előbbi az üzemeltetés akadályozásával vádolta a fővárosi céget, és kártérítést követelt, utóbbi a korábbi megállapodások érvénytelenségére hivatkozott.

A BGYH 2010-ben pert indított az általa negyedrészben birtokolt cég ellen. Így hiába készült el a fürdő 2011-ben, mégsem nyithatott ki. Ráadásul a BGYH két másik hitelezővel egyetemben végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. Azután a főváros meggondolta magát, és már nem akarta bedönteni a céget, inkább peren kívüli egyezséget kötött 2012 júniusában. A cég cserébe vállalta, hogy borsos ingatlan- és vízhasználati díjat fizet majd a fővárosnak. A BGYH pedig lemondott az ingatlan tulajdonának egy részéről.

Ám hiába nyílt meg az út a működési engedély megszerzéséhez, a fürdő és a szálloda megnyitásához. A beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. Időközben lejárt a Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme, ami azzal fenyegetett, hogy dobra verik a fürdőt és a szállodát.

Ezzel elúszott volna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek. A főváros ekkor a költségvetési tartalékok terhére, erősen diszkontáron megvásárolta az MFB követeléseit. Tarlós István főpolgármester ekkor bizakodóan bejelentette: még 2013-ban megnyit a fürdő. Nem nyílt. Helyette idén áprilisban új ajánlatot tett a főváros a beruházást lebonyolító Rác Nosztalgia Kft-nek.

Az önkormányzat nettó 200 millióért forintért vásárolta volna meg a Rác fürdő 93 százalékos tulajdonrészét, mondván, hogy a 4,2 milliárd forintra értékelték ingatlan, 30 év múlva már csak ennyit fog érni. Márpedig a főváros csak akkor vette volna birtokba a fürdőt, mivel a hasznosítás joga 30 évig az épületet felújító, illetve a szomszédos szállodát felépítő Rác Nosztalgia Kft.-é. A vételárat a Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben támasztott hétmilliárdos követeléséből vonták volna le.

A Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. ezzel szemben 2,5 milliárdot követel az önkormányzattól, miután tavaly összesen 1,5 milliárd forintos követelésről mondott le – elkerülendő a cég bedőlését. Az önkormányzat a nyitási költségekből – ezek várhatóan 300-1200 millió forintra tehetők – semmit sem vállalt volna magára.

A főváros emellett elvárta volna, hogy a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. mondjon le minden kártérítési igényéről, és példásan fizesse a tavaly megkötött földhasználati és gyógyvíz-szolgáltatási szerződésekből fakadó meglehetősen borsos díjakat. Az önkormányzat évi 200 millió feletti „hozamot" várt az üzlettől. A befektetők – mint ahogy azt Tarlós István főpolgármestertől most megtudhattuk – nem fogadták el az ajánlatot. A főváros most azt fontolgatja, hogy érvényesíti a csődegyezségben foglaltakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.