galéria megtekintése

Az EU szankciói szükségesek, hatásosak és időszerűek

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.

David Lidington
Népszabadság

Múlt hét pénteken az Európai Unió újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Ez a döntés Oroszország Ukrajnában folytatott, hónapok óta tartó destabilizációs törekvései miatt, valamint a béke és stabilitás helyreállítására irányuló több hónapnyi politikai és diplomáciai erőfeszítést követően született meg.

Az EU nem könnyen szánta el magát erre a lépésre. Közösen úgy döntöttünk azonban, hogy nem ülhetünk tétlenül, miközben Putyin elnök semmibe veszi a nemzetközi jogot és egy szuverén szomszédos állam jogait. Nem mehetünk el szó nélkül az emberáldozatok és a pusztítás mellett, melyet Oroszország lépései idéztek elő kontinensünkön.

A szankciók az EU válaszának fontos részét képezik. Ez nem választás kérdése, úgy hisszük, hogy a szankciók szükségesek, hatásosak és időszerűek. Nézzük meg ezeket egyenként is.

 

Először is a szankciók szükségesek, egyszerűen azért, mert elfogadhatatlan az, amit Oroszország Ukrajnában tesz. Oroszország nem hajlandó elismerni Ukrajna függetlenségét és szuverenitását, és fegyveres erővel ukrán területeket foglalt el: először a Krím félszigetet, majd csapatokat küldött Ukrajna keleti régióiba.

Ez nem üres állítás, ezek a tények. Tudjuk, hogy orosz katonák ezrei és orosz tankok tucatjai tevékenykednek Ukrajnában. Ezt támasztják alá a szemtanúk beszámolói, hírszerzési jelentések és médiatudósítások.

Európa történelméből ismerjük, mi történhet, ha egy független nemzetet katonai erővel ásnak alá és fenyegetnek. Ahogyan David Cameron miniszterelnök és Angela Merkel kancellár mondta múlt héten: Oroszország nemzetközi jogsértése nem maradhat következmények nélkül.

Másodszor: a szankciók hatásosak. Egyértelműen hatással vannak Oroszország gazdaságára, amely zsugorodott az első negyedévben. A növekedés nulla százalék körül mozog, és két számjegyű inflációt jósolnak. Orosz cég egyetlen dollár, euró vagy svájci frank kölcsönt sem kapott júliusban. Az orosz cégek eurókötvényeinek volumene 2014 eleje óta 93 százalékkal esett vissza. A rubel történelmi mélyponton van a dollárhoz képest, a tőkekiáramlás pedig idén elérheti a 80 milliárd dollárt.

Nemcsak a szankciók fájók, de Oroszország saját döntése az élelmiszerimport korlátozásáról bizonyos termékek árát 30 százalékkal emelte, míg a növekedés néhány kirívó esetben a 60 százalékot is elérte, ezzel egy új feketepiacot teremtve a Fehéroroszországból érkező termékek számára. A konfliktus gazdasági hatása minden orosz család számára érezhető.

Harmadszor: a szankciók időszerűek, mert habár több mint egy hete bejelentették a tűzszünetet,meg kell győződnünk arról, hogy Oroszország és az általa támogatott úgynevezett szeparatisták tartják magukat a megállapodáshoz.

Ilyen körülmények között az újabb szankciók életbe léptetése volt a megfelelő döntés,miközben folytatódnak a tárgyalások egy béketerv kidolgozásáról. Bármikor dönthetünk úgy a jövőben, hogy visszavonjuk a szankciókat, de ehhez alapvető irányváltásra van szükség Moszkva részéről.

A labda most Oroszország térfelén van. Dönthet úgy, hogy visszavonja csapatait és fegyvereit, felhagy a szeparatisták felfegyverzésével, hagyja Ukrajnát demokratikus választásokat tartani októberben, és tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Oroszország nagyhatalom, és ehhez mérten eleget kellene tennie nemzetközi kötelességeinek.

A másik lehetőség az ukrajnai beavatkozás folytatása, amely további erőszakhoz, szükségtelen emberáldozathoz vezetne, és még több nehézséget okozna a régióban.

A választás az orosz vezetés kezében van. Őszintén remélem, hogy elkerüli a gazdasági intézkedések szükségtelen eszkalációját és saját népének – hasonlóképp szükségtelen – elszigetelődését. Ahogy azt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek is hangsúlyoztam a NATO-csúcson, Ukrajna népe megérdemli a nemzetközi közösség támogatását történelmének eme kritikus időszakában. És mi mindannyian megérdemlünk egy közös jóléten és stabilitáson alapuló jövőt.

A szerző brit EU-ügyi államtitkár

                                                               ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.