galéria megtekintése

Ősszel megnyithat végre a Rác fürdő

0 komment


Szalai Anna

A főváros 200 millióért venné meg, de 30 évig más hasznosítaná a várhatóan ősszel megnyíló Rác fürdőt.

Nettó kétszázmillió forintért vásárolná meg a Rác fürdő 93 százalékos tulajdonrészét a fővárosi önkormányzat. Az ingatlant ugyan 4,2 milliárd forintra értékelték jelen állapotában, de 30 év múlva várhatóan ennyit fog érni. Márpedig a főváros csak akkor veheti birtokba a fürdőt, a hasznosítás joga 30 évig az épületet felújító, illetve a szomszédos szállodát felépítő Rác Nosztalgia Kft.-nél maradna.

Teknős Miklós / Népszabadság

Az új adásvételi szerződésben azt is rögzítené a főváros: a beruházónak évenként cirka százmillió forintot kellene a fürdőre költenie, hogy azt megőrizze jelen állapotában.

 

A vételárat a Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben támasztott hétmilliárdos követeléséből vonná le az önkormányzat. (A követelés az MFB-től tavaly erősen diszkont áron megvásárolt adósságért fizetett 2,2 milliárdból, a közüzemi tartozásokból, a szakértői, illetve a vagyonfelügyelői díjból állt össze.)

A Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. ezzel szemben  2,5 milliárdot követel az önkormányzattól, miután tavaly összesen 1,5 milliárd forintos követelésről mondott le - elkerülendő a cég bedőlését. Az önkormányzat a nyitási költségekből – ezek várhatóan 300-1200 millió forintra tehetők – semmit sem vállalna magára.

A Népszabadság információi szerint a főváros a vásárlással egyidejűleg zárt pályázaton értékesítené a vételár levonása után még megmaradó, 6,8 milliárdos követelését, abban bízva, hogy a Rác Beruházó Kft.-hez kapcsolódó befektetői kört érdekelné az üzlet. A főváros minimum 2,5 milliárdot kér a követelésért.

A nyertes pályázónak ezenfelül kötelezettséget kell vállalnia a fürdő idei megnyitására és minimum 5 éves üzemeltetésére. Ez utóbbi azért fontos, mert különben vissza kell fizetni a 693 millió forintos állami támogatást.

A főváros elvárja, hogy a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. mondjon le minden kártérítési igényéről, és példásan fizesse a tavaly megkötött földhasználati és gyógyvíz-szolgáltatási szerződésekből fakadó meglehetősen borsos díjakat.

Az önkormányzat évi 200 millió feletti „hozamot” vár ettől a roppant bonyolult üzlettől. Szerintük a befektetők is jól járnának, mert így kilábalhatnak az adósságcsapdából, és hozzákezdhetnek végre a fürdő üzemeltetéséhez.

Vélhetőleg nem sok választásuk maradt. Ha nem fogadják el a feltételeket, akkor a főváros érvényesíti a csődegyezségben foglaltakat. Ezután perelhetnek ugyan, de az sokáig húzódhat. A javaslatról szerdán, zárt ajtók mögött dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Teknős Miklós / Népszabadság

A fővárosi önkormányzat 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújítására. A főváros az építmények alatti földterületet vitte a közös üzletbe, míg a betársuló Rác Beruházó Kft. magára vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára ígérték.

Csakhogy elszámolási vita támadt a cég és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. között. Előbbi az üzemeltetés akadályozásával vádolta a fővárosi céget, és kártérítést követelt, utóbbi a korábbi megállapodások érvénytelenségére hivatkozott. A BGYH 2010-ben pert indított az általa negyedrészben birtokolt cég ellen.

Így hiába készült el a fürdő 2011-ben, mégsem nyithatott ki. Ráadásul a BGYH két másik hitelezővel egyetemben végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. Azután a főváros meggondolta magát, és már nem akarta bedönteni a céget, inkább peren kívüli egyezséget kötött 2012 júniusában. A cég cserébe vállalta, hogy borsos ingatlan- és vízhasználati díjat fizet majd a fővárosnak. A BGYH pedig lemondott az ingatlan tulajdonának egy részéről.

Ám hiába nyílt meg az út a működési engedély megszerzéséhez, a fürdő és a szálloda megnyitásához. A beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. Időközben lejárt a Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme, ami azzal fenyegetett, hogy dobra verik a fürdőt és a szállodát.

Ezzel elúszott volna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek. A főváros ekkor a költségvetési tartalékok terhére, erősen diszkontáron megvásárolta az MFB követeléseit. Tarlós István főpolgármester ekkor bizakodóan jelentette ki: még 2013-ban megnyit a fürdő. A mostani dátum 2014 ősze-tele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.