galéria megtekintése

Máris megtalálták a banándobáló szurkolót

0 komment

Puskás Anikó

A Barcelona brazil légiósa egy elegáns mozdulattal kezelte az őt ért rasszista incidenst a vasárnapi Barca-Villarreal mérkőzésen: a neki szánt banánt egyszerűen megette. Nem sokat kellett várni, szurkolók segítségével hamar azonosították a férfit, akit örökre kitiltottak a stadionból.

A Copa del Ray, vagyis a spanyol labdarúgó-bajnokság vasárnapi mérkőzése könnyekkel indult, a múlt pénteken elhunyt Barca-edzőre, Tito Vilanovára emlékeztek El Madrigalban, az este azonban méltatlan meglepetést tartogatott.

Több évtizede ismert, rasszista indíttatású sértésnek számít a futballban, hogy a szurkolók banánt dobnak a pályára az ellenfél színes bőrű vagy éppen más országból származó játékosának. Éppen ez történt az FC Barcelona-Villarreal meccsen is. 

 

A gyümölcs a mérkőzés 75. percében landolt a pályán, amikor Dani Alves, a Barca több mint tíz éve Spanyországban élő játékosa épp szöglethez készülődött. A 30 éves focista zseniálisan kezelte a helyzetet, nem hisztizett, nem fordult revansért a játékvezetőhöz, hanem egyszerűen felvette a gyepre dobott banánt, és miután evett belőle, elvégezte a szögletrúgást, mintha mi sem történt volna. A történet külön szépsége, hogy nem sokkal később Alves passza gólt ért a csapatának: a Barcelona ugyanis villarrealos segítséggel 2-2-re egyenlített, miután Mateo Musacchio véletlenül saját kapujába fejelte be a labdát.

Alves parádésan játszott: két gólpasszt is köszönhet neki a csapata – Heino Kalis / Reuters

A felvétel azonnal bejárta világhálót és példátlan összefogást váltott ki, sorra jelentek meg a reakciók az esetre. Nem sokkal a meccs után Neymar da Silva Santos Júnior, Barcelona és a brazil labdarúgó-válogatott támadója egy képpel biztosította támogatásáról csapattársát, a fotón Neymar a kisfiával, egy plüss és egy igazi banánnal látható. "Mindannyian egyenlőek és majmok vagyunk. Mondj nemet a rasszizmusra!" – írta a katalánok csatára Instagram-oldalán.

Neymar kedves gesztusa lavinát indított el, és sorra kerültek fel a közösségi oldalakra azok a fotók, amelyeken banánnal fényképezkednek ismert sportolók: a Chelsea brazil légiósai, Oscar, David Luiz és Willian, az FC Zenit Saint Petersburg brazil focistája, Givanildo Vieira de Souza (becenevén Hulk), a Liverpool FC szintén brazil játékosai, Philippe Coutinh és Luis Alberto Suárez, a Manchester City színeiben futballozó argentin Sergio Agüero vagy a Tottenham Hotspur két belga játékosa, Mousa Dembele and Nacer Chadli. 

Alves barátnője banános csoportszelfit posztolt családtagjaival és barátaival, a Spanyolországban népszerű tévés műsorvezetőnő, Marilo Montero pedig egyenesen adásban evett banánt, de a politikusok sem maradtak ki a banánozásból, Matteo Renzi, az új olasz kormányfő Cesare Claudio Prandellivel, az olasz labdarúgó-válogatott szakvezetőjével falatozott közösen szolidaritásuk jeléül.

A foci különösen durva terepe a rasszizmusnak – Anatolii Stepanov / Reuters

A humor az egyetlen fegyver

Alves amúgy szelíd módon reagált akkor is, amikor a mérkőzés után nyilatkozott az esetről. "Az ilyet nem lehet máshogy kezelni, mint humorral. Ha nem tulajdonítasz neki jelentőséget, nem érnek célt az ilyen akciókkal" – mondta a Barcelona jobbhátvédje, akit már többször ért rasszista inzultus.

A sportoló tavaly januárban például "vesztett csatának" minősítette a rasszizmus elleni harcot, miután a Spanyol labdarúgókupa elődöntőjében néhány Madrid-szurkoló rasszista énekekkel próbálta bosszantani mérkőzés közben. "Már tíz éve élek Spanyolországban, mégsem változott semmi, mindig ez van" – fakadt ki akkor Alves keserűen.

Hamar megkerült a rasszista huligán

Időközben meglett a banándobáló is, méghozzá nem is akárhogyan: a Villarreal saját szurkolói dobták fel társukat, akinek a nevét azonban nem hozták nyilvánosságra – vélhetően azért, hogy elkerüljék a további erőszakot.

A fociklub vezetősége közleményt adott ki, amelyben mélyen elítélték a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formáját, e primitív esetet különösképpen, egyúttal azt is közölték, hogy az illetőre példás büntetést szabtak ki, éves szezonbérletét azonnali hatállyal bevonták, és egyúttal véglegesen kitiltották az El Madrigal stadionból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.