A BKV után a Rác fürdőre úsztak rá a nyomozók

Házkutatásokat tartott a rendőrség hűtlen kezelést és jelentős fővárosi vagyonvesztést gyanítva a Rác fürdő kilencmilliárdos bővítésénél. Nyomoznak a fővárosi fürdők beléptetőrendszere miatt is.

Mint ahogy azt korábban valószínűsítettük, a BKV után a főváros gyógyfürdőcégénél tettek látogatást a nyomozók. A BRFK tegnap reggel több helyszínen tartott házkutatást a Rác fürdő bővítése ügyében, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A kilencmilliárd forintos beruházás kapcsán a rendőrség szerint jelentős vagyoni hátrány érte a fővárost. A tegnapi, több helyszínre kiterjedő házkutatások során a nyomozók adatokat és dokumentumokat kértek be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-től, a fővárosi önkormányzattól, a beruházást megvalósító Rác Nosztalgia Kft.-től, és több tanút is kihallgattak.

A fürdő bővítését már az 1950-es években is tervezték, a BGYH 1998-ban dolgoztatta ki a tervet, majd hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelyben a főváros gyógyfürdőcégének 25 százalékos tulajdonrésze van a cégbe bevitt földterület alapján. A megújítandó és kibővítendő fürdő alapkövét 2005-ben rakták le. A fürdőt 67 szobás szállodai szárnynyal összesen 16 ezer négyzetméteresre bővítik, a létesítmény várhatóan májusban nyit.

A városháza pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke, György István tavaly ősszel jelezte aggályait a beruházással kapcsolatban. Az ellenzéki politikus szerint felesleges volt külső céget bevonni a fejlesztésbe. Kérdésesnek tartotta, hogy miért engedte át ingyen a BGYH a földhasználati jogot is, valamint aggályosnak nevezte, hogy a beruházás végső határidejét többször is anélkül módosították, hogy ezek okait a tulajdonosi jogokat gyakorló városházi szakbizottság érdemben firtatta volna.

A Rác fürdő felújítása során a főváros nem veszít, sőt, gyarapszik a vagyona – jelentette ki DemszkyGábor főpolgármester az ellenzéki javaslatot tárgyaló Fővárosi Közgyűlés tavaly októberi rendkívüli ülésén, ahol elutasították György István előterjesztését, amely arra irányult volna, hogy a főváros harcoljon ki a Rác Nosztalgia Kft.-be bevitt vagyonának megfelelő pozíciót. Demszky akkor azt mondta: a fürdő felújításáról a Fidesz-kormány idején döntöttek, a Széchenyi-terv keretében nyertek el 250 milliós támogatást, és emiatt lett 25-75 százalékos a tulajdonosi arány az önkormányzat és a magánbefektetők között a kft.-ben.

A főváros a régi Rác fürdő 400 millió forint értékű használati jogát vitte a társaságba, de a beruházás elkészülte után annak egynegyede lesz a fővárosé. Értetlenül áll a házkutatás előtt Prekuta Bálint, a Rác Nosztalgia Kft. résztulajdonosa. Azt mondta: a nyomozók a 2002-es szerződéseket keresték, az iratokat átadták. Gyanúsítottként vagy tanúként senkit sem hallgattak meg. Prekuta Bálint szerint a beruházást a nyomozás semmilyen módon nem befolyásolja.

Nem csak a Rác fürdő miatt nyomoz a rendőrség: eljárást indítottak a fürdőkben felszerelt beléptetőrendszer beszerzésével kapcsolatban, amely kapcsán szintén hűtlen kezelés a gyanú, az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik. – Az új rendszertől évente 400 milliós megtakarítást remélnek – mondta az MTI-nek Ferenci Tibor, a BGYH Zrt. vezetője, hangsúlyozva, hogy a 310 millióért megvalósult beruházás pályáztatása megfelelt a közbeszerzési szabályoknak.

Boszorkányperhez hasonlította az ellene zajló eljárást, és ártatlanságát hangoztatta Horváth Éva, Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes volt kommunikációs tanácsadója a Figyelőnek adott interjúban. Horváthot hűtlen kezeléssel gyanúsítják, amiért állítólag érdemi munkavégzés nélkül kapott fizetést a BKV-tól. Az interjúban azt mondja, Demszkynél először azzal húzhatta ki a gyufát, hogy nem volt hajlandó a főpolgármester naptárához igazodva megszervezni egy sajtóeseményt a 4-es metró építésével kapcsolatban. Horváth szerint Demszky később négyszemközt közölte, hogy szakmailag nem volt elégedett vele, mert a metró-projektigazgatóság akkori sajtósaként „szabotálom, hogy gyakrabban tudjon a 4-es metróval szerepelni a médiában”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.