galéria megtekintése

Hetven napja szállják meg az emlékmű helyét

0 komment


Czene Gábor

Több mint hetven napja tartanak a tiltakozások a Szabadság téri sasos-arkangyalos megszállási emlékmű ellen, ami valahogy csak nem akar elkészülni. Pedig a kormány által megszabott – egyszer már módosított határidő – hetekkel ezelőtt lejárt. Kormányzati berkekben továbbra is nagy a csend: pletykákból bőséges a termés, de hivatalos tájékoztatás eddig nem érkezett.

A tüntetések április 8-a óta zajlanak a Szabadság téren. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt ígérte a Mazsihisznek, hogy a vitatott kérdésekről – így a megszállási emlékműről is – egyeztetni fog húsvét után. Ehhez képest a parlamenti választást követő második napon, jóval húsvét előtt mindenféle konzultáció nélkül váratlanul megkezdődött az építkezés.

Rendben – gondolta Fischer Ádám –, akkor én vezényelni fogok

A munkaterületet változatlanul rendőrsorfal védi az élőláncos demonstrációk idején. A tér másik felén a brazíliai focivébé kezdete óta óriáskivetítőn lehet nézni a meccseket (hétfő este például, amikor az egyik szónok az „elátkozott emlékműről" beszélt, pont a németek rúgtak gólt Portugáliának).

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Orbán mázlija
Vélemény
Gázos politika
Vélemény
Kukkolók

A Szabadság térre mostanában különösképpen sok külföldi látogat ki: a botrányt alighanem csak növelné, ha a világbajnokság közben szállítanák a helyszínre a szobrot. Ha viszont a kormány megvárja a vébé végét, az azt jelenti, hogy július közepénél előbb nem lesz szoboravatás.

M. Schmidt János / Népszabadság

Emlékeztetőül: a kormány eredetileg március 19-én, a német megszállás évfordulóján akarta átadni az emlékművet, majd május 31-re módosította a határidőt. Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő értesülése szerint az építkezésre kiadott területfoglalási engedélyt június 15-ig meghosszabbították, de közben már ezen is túlvagyunk.

A tiltakozók mindenesetre felkészültek rá, hogy szükség esetén akár a nyár végéig is a Szabadság téren maradnak.

A történelemhamisítás ellen tüntetők az uniós választások előtti napon délelőtt politikai nagygyűlést szerveztek a Magyar Tudományos Akadémia elé, este pedig ugyanitt zenés rendezvényt, úgynevezett Freedom Partyt tartottak.

A köszöntőt Fischer Ádám nemzetközi hírű karmester mondta, aki ekkor jelentette be, hogy június 21-én „közös karéneklést" szervez az épülő megszállási emlékműhöz.

Ezzel ismerőse véleményére reagált, aki nem értette, hogy a karmester korábban miért szólalt fel az egyik Szabadság téri demonstráción. Az illető szerint ugyanis mindenkinek azt kell csinálnia, amihez ért: az orvosnak gyógyítania, a tanárnak tanítania. Rendben – gondolta Fischer Ádám –, akkor én vezényelni fogok.

M. Schmidt János / Népszabadság

Ma már tudni lehet, hogy az általa vezetett alkalmi kórus szombaton este kilenckor adja elő az Európai Unió nem hivatalos himnuszának számító Örömódát a Szabadság téren.

Némi gyakorlásra is szükség van, ezért a szervezők azt kérik, hogy mindazok, akik szeretnének részt venni a közös éneklésben, egy órával korábban legyenek ott a helyszínen. Magyar Fruzsina elmondása szerint nagy az érdeklődés a különlegesnek ígérkező esemény iránt, eddig már több mint százan jeleztek vissza: a tiltakozó kórustagok száma végül a többszörösére is emelkedhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.