galéria megtekintése

Orbán mázlija

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 18. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Fogadok a felcsúti Puskás Akadémia 10-es számú, a főszponzorok logóival (Mészáros & Mészáros Kft., OTP Bank) díszített mezébe, hogy Orbán Viktor alkotmánya nem ér meg húsz évet. Az a húsz éve pedig, amelyet a „kommunisták” legyőzésére fordított („El kell ismernem: ellenfeleinknek volt tehetségük a hatalmuk megtartásához, jó harcosok voltak. Húsz évembe került, mire végleg legyőztük őket.”), utólag talán neki is másként fog feltűnni.

Már mindent elért, amit elérhetett, és mire elérte, elveszítette kapcsolatát a külvilággal

Talán belátja, hogy tévedés volt az ellenségeskedés szítása, miközben a kedvező külső körülményeket kihasználva az ország végre szárnyalhatott volna.

 

Ma milliók élhetnének jobban, ha ő nem mindenáron győzni, hanem segíteni, szolgálni akar. Jókor volt jó helyen. Ambíciójával és eszével kiemelkedett nemzedékéből, ha csak két évvel idősebb, mondjuk ahogy Gyurcsány Ferenc, a rendszerváltás már simán KISZ-funkcióban éri. Ez pedig meghatározhatta volna azt is, honnan nézi a változást.

A helyzet meghatározta volna választásait is. Lehet, hogy ha csak két évvel korábban születik, ma ő az MSZP elnöke, és ami a képességeit illeti, nem jósolnék könnyű sikert konzervatív-liberális piacpárti kihívójának, mondjuk az öt évvel még nála is fiatalabb Bajnai Gordonnak.

Orbán számára a legfontosabb ugyanis a győzelem, a hatalom. Egész életében ennek rendelt alá mindent. Barátságot, elveket, meggyőződést, hitet. Még a focit is. Kaphatott volna hivatásos labdarúgói szerződést a MÁV Előrétől, de akkor már politikus akart lenni.

Mert már akarhatta. Megnyílt a pálya, amelyik még csekély két évvel korábban egészen más irányba mutatott: 1985–86-ban, aki hatalmat akart, befolyást, döntési pozíciót, annak az út még a KISZ- és a pártapparátuson keresztül vezetett. 1987–88-ban ellenben addig zárva lévő kapuk tárultak föl, és ő átsétált, mert átsétálhatott rajtuk. A személyiség történelmi szerepe ősi vita tárgya.

Kivételes egyéniségek – és Orbán ilyen – mindig is rá tudták kényszeríteni akaratukat környezetükre. Lelépésükkel aztán folytatódtak azok az ésszerű gazdasági-társadalmi folyamatok, amelyeket rövid időre, néhány évre, évtizedre megakasztottak és félretereltek.

A Bildnek a napokban adott Orbán-interjú a csúcson lévő politikust mutatja: már mindent elért, amit elérhetett, és mire elérte, elveszítette kapcsolatát a külvilággal. Már minden fontos kérdésben egyes szám első személyben fogalmaz, már nem érti, hogy egyes passzusai kapcsán mire gondolnak az olvasók. Az út innen lefelé vezet. Kicsit még nézheti a lenti tájat, ám lassan indulnia kell.

Húsz évébe telt a teljhatalom megszerzése, de már ott lihegnek mögötte a farkasfalka nem kevésbé ambiciózus alvezérei. Tanítványai, akik tőle lesték el, hogyan kell kihasználni a rivális megingásait. Várják, mikor véti el az ugrást. Egyszer minden öregedő falkavezér elvéti, és akkor még nem beszéltünk a farkasok természetes ellenfeleiről, mint a medvék és a hegyi oroszlánok. Nincs végleges győzelem, a körforgás örök.

Ez a dolgok rendje, régen ő is tudta. Pont akkor volt a legéhesebb, amikor az előtte járók elvétették az ugrást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.