galéria megtekintése

Ákost védve "közpénzekkel játszik a kormány"

36 komment


Lencsés Károly

Úgy viselkedik a kormány, mint egy bukott diák, aki hallott valamit az alkotmányról, meg az alapvető jogokról – például a véleménynyilvánítás szabadságáról –, és a vizsgán a töredékes ismeretei alapján összerak valamit, amiből viszont kiderül, hogy

egyetlen szót sem ért az egészből

– kommentálta a kabinetnek a Magyar Telekommal kötött egyes szerződések felmondásáról hozott döntését Gadó Gábor ügyvéd, egykori igazságügy-miniszteri helyettes államtitkár. Szerinte akár egyetemi  szeminárium tárgyává is tehetnék, hogyan lehet összekeverni a „szezont a fazonnal".

 

A távközlési cég – és persze bármely más vállalkozás is – saját társadalmi felelősségvállalási programjának megfelelően köthet vagy mondhat fel támogatói szerződéseket – hangsúlyozza Gadó. Szerinte ezek a programok kivétel nélkül valamilyen, a közösség számára kívánatos célt szolgálnak, de úgy véli, a konkrét ügy megítélése szempontjából tulajdonképpen közömbös, hogy Kovács Ákos énekes közéleti szerepét ki miként ítéli meg. Az ugyanis kizárólag a Telekom dolga – hangsúlyozta –, hogy eldöntse: szponzorál-e valakit vagy nem.

Erről pedig a felek kizárólag a magánautonómia körébe tartozó szerződés keretében állapodnak meg, és a kormánynak ehhez semmi köze – állítja Gadó. Ráadásul durva csúsztatás a véleménynyilvánítás szabadságának sérelmére hivatkozni – tette hozzá –, hiszen attól, hogy valakinek egy cég a saját bevételéből többé nem ad támogatást, még azt fecseg, amit akar. Az ügyvéd ezzel kapcsolatba kiemelte: itt nem is közpénzről van szó.

A kormány viszont közpénzekkel játszik, amikor hatályos szerződések nyilvánvalóan szubjektív szempontok alapján történő felmondásáról dönt

– véli Gadó. Az állam azonban – szemben egy magánvállalkozással – nem dönthet érzelmi okokból, mert egy terméket vagy szolgáltatást attól kell beszereznie, aki jobb színvonalon és olcsóbban teljesít. Ebbe Ákost nem lehet belekeverni az ügyvéd szerint, különben felelős gazdálkodásról aligha beszélhetünk.

Az egésznek egyébként igen rossz üzenete van: a kormány azt demonstrálja, hogy kész nekimenni akár egy nemzetközi cégnek is, ha annak döntéshozói bizonyos dolgokról másként gondolkodnak – jelentette ki Gadó. Úgy gondolja, nehéz ott kiszámítható gazdasági környezetet feltételezni, ahol a hatalom egy egészen pitiáner ügy miatt is beavatkozik magánjogi viszonyokba, ami könnyen elriaszthatja a befektetőket.

A szakértő a konkrét szerződéseket nem ismeri, de bizonyos benne, hogy azokat

következmények – kártérítés vagy bánatpénz megfizetése – nélkül nemigen lehet felmondani.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: ha bizonyos kontraktusokat azok lejártakor bontanak fel, a közbeszerzési eljárást akkor sem lehet megkerülni. A pályázati felhívásban pedig nem lehet kikötni, hogy csak azok a cégek jelentkezhetnek, amelyek kizárólag a kormány ízlésének megfelelő szponzorációs szerződéseket kötnek, így Gadó szerint könnyen lehet, hogy megint a Telekom nyerne, akkor pedig végképp nem volt semmi értelme egésznek.

Az ügyvéd álláspontja: a legszerencsésebb megoldás az lenne, ha csendben elfelejtenék ezt az őrült ötletet. A kormány különben folyamatosan visszakozott, hiszen először a Telekommal kötött szerződések felbontásáról, majd a mobiltelefonos, végül már csak a mobilinternetes szolgáltatás felmondásáról beszéltek. Az egészet tehát nyilván nem gondolták át, amit az is valószínűsít, hogy Rétváry Bence államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este az intézkedés miatt felmerülő esetleges többletköltségekről semmit nem tudott mondani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.