Az Orbán-kormánynak fogalma sincs, mi az alkotmány

Az alaptörvény szellemével és betűjével összhangban mindenki szabadok kifejtheti a véleményét – mondhat akár végtelenül nagy ostobaságokat is –, ám a nyilvánosság előtt elmondott gondolatokért viselni kell a felelősséget.

Ha valaki szélsőségesen megosztó, szexista nézeteket vall, tudomásul kell vennie, hogy ezzel mások rosszallását válthatja ki, aminek a jogát ugyancsak nem lehet elvitatni senkitől – jelentette ki Kolláth György alkotmányjogász annak kapcsán, hogy a kormány álláspontja szerint a Magyar Telekom „mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes" módon cselekedett, amikor felmondta a Kovács Ákos énekessel kötött támogatói szerződést.

Ezzel kapcsolatban Kolláth szerint badarság az alkotmányra hivatkozni, hiszen két fél magánjogi szerződéséről van szó: a hírközlési társaság – nyilván saját magát is népszerűsítendő – szponzorál egy népszerűnek vélt énekest. A cégnek az efféle megállapodás azonban csak addig állhat érdekében – tette hozzá –, amíg az valóban alkalmas a jó hírnevének, goodwilljének erősítésére. Kovács Ákosnak a nők szerepével kapcsolatos álláspontja viszont vállalhatatlan, és az alkotmányjogász szerint ez bőven elég hivatkozási ok a kontraktus felbontására.

A kormányszóvivő szerint a nézetei miatt ilyen formában senkit nem lehet diszkriminálni. Kolláth állítja, hogy ez is butaság, mert a diszkrimináció tilalma nem jelent többet, mint jogegyenlőséget. Támogatói szerződést elnyerni viszont nem jog, csupán lehetőség – hangsúlyozza –, s mint minden kontraktus, hibás teljesítés esetén ez is felbontható.

Az pedig az alkotmányjogász szerint tekinthető hibás teljesítésnek, ha a szponzorált személy széles körben – vélhetően a Telekom női előfizetőinek jó részében is – felháborodást keltő nyilatkozatot tesz. Hasonló lépésre különben számos példa volt, hiszen nem egy világcég bontott szerződést például sportolókkal botrányos magánéletük, esetleg kábítószer-fogyasztás vagy doppinghasználat miatt.

Ha valaki nincs tisztában az alaptörvény szellemével és betűjével, az sajnálatos módon éppen a kormány – jelentette ki Kolláth. A kabinet ugyanis szerinte durván beavatkozik a magánjogi viszonyokba – fogalmazott –, és hivatali hatalmával csúnyán visszaélve áll bosszút a kedvencét ért vélelmezett sérelemért. Az alkotmányjogász egyébként elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormány a Telekommal kötött szerződések rendkívüli felmondását kezdeményezné, mert nincs az a bíróság, amely az Kovácstól megvont támogatásra figyelemmel érvénytelenítene esetleg hosszabb időre szóló kontraktusokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.