galéria megtekintése

Nagyon kell sietnie az Orbán-kormánynak az őrült ötlettel

A miniszterelnök szerint is alkotmányos kérdéseket vet fel Kovács Ákos és a Magyar Telekom ügye. A kormánynak ugyanakkor sietnie kell, ha fel akarja mondani a távközlési céggel kötött mobilnet-szerződéseit. Azok ugyanis az év végén eleve kifutnak.

Kovács Ákos és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel – szállt be személyesen is az utóbbi napok meghatározó közéleti vitájába Orbán Viktor. A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a fő kérdés az, hogy„egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

Varga Mihály nem hiszi, hogy Magyarország befektetőket veszíthetne az Ákos-ügy miatt.

A nemzetgazdasági miniszter egyetért a kormányzati szerződések felmondásáról szóló döntéssel. Véleményét sajtóosztálya tudatta lapunkkal: eszerint a kormány stratégiai partnereinek körében nem indít el kedvezőtlen folyamatot, hogy a kabinet szerződést bont a Telekommal. A miniszter azt is elárulta, hogy kedveli Ákos zenéjét.

 

Gulyás Gergely szerint a kormánynak joga van felmondani a szerződést a Telekommal, hiszen erre magánjogi viszonyokban lehetőség van.

A döntés elsősorban szimbolikus,

mert csak az állami mobilinternet-előfizetésekre vonatkozik, másrészt szerinte a kormány politikailag is helyes döntést hozott. A véleménynyilvánítást a német és a magyar alaptörvény is védi – nyilatkozta lapunknak a Fidesz alelnöke.

Rubovszky György (KDNP) megkeresésünkre ízléstelennek nevezte, amit a Telekom Ákossal művelt, a kormány pedig jól tette, hogy erre válaszul példát statuál a szerződés felmondásával. Úgy véli, ezzel a világban is felhívta a figyelmet a Telekom lépésére.

Csak egy lépés választja el a kormányt a szerződések felbontásától
Csak egy lépés választja el a kormányt a szerződések felbontásától
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mint ismert, a Magyar Telekom és a kabinet csatájává duzzadó ügyet az indította el, hogy a zenész az Echo TV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak". Inkább szülniük kell. Nyilatkozata miatt szerződést bontott vele a Telekom, amely fő támogatója volt. A kormány erre úgy döntött, felmondja a minisztériumok és a háttérintézmények Magyar Telekommal kötött mobilnetes szerződéseit.

Ám időközben kiderült, hogy ezzel túl sokat nem kockáztat a kabinet.

Az Átlátszó ugyanis előkereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság honlapjáról azt a keretmegállapodást, amelyet a kormány kötött a mobilszolgáltatókkal. Ez az év végén lejár, ráadásul a felmondásra már nincs is lehetőség, mert a felmondási idő egy hónap.

A helyzet azért is bizarr, mert – mint az Átlatszó írta – a Magyar Telekom nem követett el semmiféle jogsértést, tehát a jövőbeli hasonló közbeszerzéseken is elindulhat. És ha nyer, akkor a kormánynak, az Ákos-ügytől függetlenül újra szerződnie kell a céggel.

Kerestük a Magyar Telekomot, de a vállalat, ahogy csütörtökön, úgy pénteken sem kívánta kommentálni a kormány döntését.

Megkerestük a Vodafone-t és a Telenort is, hogy megtudjuk, mi a véleményük a kormány szokatlan eljárásáról. A Vodafone sajtóosztálya csak annyit közölt, hogy semmilyen formában nem kommentálja az ügyet, a Telenor pedig nem reagált kérdéseinkre.

Gadó Gábor ügyvéd, egykori ­igazságügyi helyettes államtitkár lapunknak azt hangsúlyozta, durva csúsztatás a véleménynyilvánítás szabadságának sérelmére hivatkozni, hiszen attól, hogy valakinek egy cég a saját bevételéből többé nem ad támogatást, még azt mond, amit akar. Hiszen még csak nem is közpénzről van szó.

A kormány viszont közpénzekkel játszik, amikor szerződéseket mond fel nyilvánvalóan szubjektív szempontok alapján

– mondta Gadó. Majd hozzátette, nehéz ott kiszámítható gazdasági környezetet feltételezni, ahol a hatalom egy egészen pitiáner ügy miatt is beavatkozik magánjogi viszonyokba, ami könnyen elriaszthatja a befektetőket.

A szakértő is utalt arra, hogy bárhogy dönt is a kormány, a közbeszerzési eljárást nem kerülheti meg, a pályázati felhívásban pedig nem lehet kikötni, hogy csak azok a cégek jelentkezhetnek, amelyek a kormány ízlésének megfelelő szponzorációs szerződéseket kötnek. Az ügyvéd álláspontja szerint a legszerencsésebb megoldás az lenne, ha csendben elfelejtenék ezt az őrült ötletet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.