galéria megtekintése

Erre varrjanak gombot az asztrológusok!

6 komment

Ritka pillanatot örökített meg az egy évtizede a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda.

A Cassini szinte tökéletes együttállásban fotózta le a Szaturnusz két holdját - írta a Space.com. A szeptember 24-én készített - de csak most publikált - felvételen a gázóriás bonyolult gyűrűrendszerének részlete és két közepes méretű holdja látható (ebben a kiterjedt porsávban kering a bolygó kísérőinek többsége).

Az Encladus és a Thetys a Szaturnusz gyűrűje fölött
Az Encladus és a Thetys a Szaturnusz gyűrűje fölött
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A fotó azért is szerencsés pillanatban készült, mert a kisebbik hold, az Encladus is a gyűrűrendszer sűrűbb részeiben kering, ami nehezítheti az észlelését. A felvételen az Encladus pont a Thetys előtt halad át, ráadásul a Cassini éppen olyan távolságból kapta le őket, hogy majdnem teljesen élethűen ábrázolja a két hold méretbeli különbségét.

 

A Thetys ugyanis a valóságban is kétszer akkora (átmérője 1062 kilométer), mint az Encladus (504 kilométer). Az áthaladás (tranzit) idején a Cassini 2,1 millió kilométerre volt az Encladustól, az pedig 500 ezer kilométerre a Thetystől.

A NASA-t a kettő közül különösen az Encladus érdekli, melyről nemrégiben derült ki, hogy jégpáncélja egy hatalmas óceánt rejt.

Óriási óceánt rejt az Encladus jégpáncélja
Óriási óceánt rejt az Encladus jégpáncélja
NASA/JPL-Caltech

A kutatók reményei szerint a hold rejtett víztömegében az élet kialakulásához szükséges "építőkövek" is megtalálhatók.

A Cassini éppen most készül az Encladus utolsó megközelítésére: december 19-én 5000 kilométerre fog elhúzni a jeges hold mellett.

Ennél már járt közelebb is: októberben 50 kilométerre közelítette meg, szinte súrolta az Encladus felszínét (az akkor készített páratlan felvételeket itt nézhetik meg). Az űrszonda pályájáról látványos videó is készült:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.