galéria megtekintése

Nincs visszaút, az új elnöknek muszáj lesz embert küldenie a Marsra

3 komment

Ny. M.

Érdekes patthelyzet elé állította a NASA-t az amerikai kongresszus. A szenátus tudományos bizottsága által jóváhagyott törvényjavaslat ugyanis a jövő évre 19,5 ezer dolláros költségvetést határozott meg az űrkutatási hivatal számára, de azzal a kikötéssel, hogy 25 éven belül embert kell küldeniük a Marsra.

 Az Orion űrhajó fejlesztését is felpörgetik
Az Orion űrhajó fejlesztését is felpörgetik
NASA

Ez az első alkalom, hogy törvényben tesznek kötelezővé egy űrprogramot az Egyesült Államokban. A demokraták és a republikánusok által egyaránt támogatott - de még kongresszusi szavazásra váró - jogszabály alapján a jövő évi büdzsé meghatározott részét kell a Mars-misszió előkészítésére fordítaniuk. A tervekben szerepel továbbá a kereskedelmi űrhajózás fellendítése, valamint egy újfajta, a mostaniaknál biztonságosabb szkafander kifejlesztése. A törvény 2017-re összesen 4,5 milliárd dollárt engedélyez expedíciókra, 5 milliárdot az űrinfrastruktúra (többek között az ISS) fenntartására, további 5,4 milliárdot tudományos kutatásokra.

 
 Az SLS-rendszer
Az SLS-rendszer
NASA

A törvény további időpontokat is tartalmaz, többek között a régi űrsiklókat felváltó új űrkapszulák fejlesztését is felpörgetik, mivel a törvényben két SLS-küldetés szerepel: egy robot misszió 2018-ig, majd egy emberes kilövés 2021-ig (az SLS, azaz Space Launch System egy fejlesztés alatt álló rakétarendszer, amely az Orion űrhajót repíti majd a Marsra).

A jogszabály támogatja azt is, hogy legalább 2024-ig teljes kapacitással használják a Nemzetközi Űrállomást (ISS), de elképzelhető, hogy a "futamidejét" 2028-ig meghosszabbítják. Ez is kapcsolódik a Mars-misszióhoz, hiszen kötelezték a NASA-t, hogy pörgesse fel az űrutazás egészségügyi rizikóinak felügyeletére, diagnosztizálására és kezelésére irányuló kutatásait. Emellett azt is meghagyták az űrhivatalnak, hogy rendszeresen jelentsen a nemrég indított aszteroida-küldetésének állásáról. (Ahogy arról beszámoltunk, egy mintavevő szondát küldtek a Bennu nevű kisbolygóhoz, amely 2020-ban érhet célba.)

 Az OSIRIS-REX küldetés célja gmintát venni egy aszteroidáról
Az OSIRIS-REX küldetés célja gmintát venni egy aszteroidáról
NASA

A NASA költségvetési tervében a magán űrvállalkozásokra is gondoltak: támogatni fogják az alacsony Föld körüli pályás küldetéseket,melyek a ma is használatos űrkapszulák fejlesztése mellett lakómodulok (űrhotelek) pályára állítására koncentrálnak - értesült a Daily Mail.

A Bigelow első felfújható űrhoteljét nemrég csatlakoztatták a Nemzetközi Űrállomáshoz
A Bigelow első felfújható űrhoteljét nemrég csatlakoztatták a Nemzetközi Űrállomáshoz
NASA

 "Ötvenöt évvel azután, hogy Kennedy elnök holdraszállásra buzdította nemzetünket, a szenátus marsraszállásra buzdítja a NASA-t"

- idézte a Red Orbit Bill Nelson floridai szenátort, a tudományos bizottság demokrata tagját. Nelson szerint a NASA számára meghatározott prioritások egy új korszak kezdetét jelölik ki az amerikai űrrepülésben.

 Naplemente a Marson
Naplemente a Marson
NASA

A USA Today szerint a törvényt nem véletlenül az elnökválasztás előtt hagyták jóvá: ez egyfajta biztosítékot jelent arra az esetre, ha az új elnök - legyen az Hillary Clinton vagy Donald Trump - esetleg meggondolná magát az űrkutatási terveivel kapcsolatban. A lap emlékeztet rá, hogy Barack Obama hivatalba lépése után, a kongresszust megkerülve ejtette az újabb holdraszállás tervét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.