galéria megtekintése

Már izzítják a rakétákat, célba vettük a legveszélyesebb kisbolygót

1 komment

NOL

A tervek szerint magyar idő szerint péntek hajnalban indítja az űrbe legújabb kutatószondáját a NASA. Az űreszközt a floridai Cape Canaveral-i légierőbázisról lövik fel egy Atlas V-ös hordozórakétával.

Fotó: NASA

Az OSIRIX-REX küldetés célja, hogy mintát vegyen egy Föld közelében keringő kisbolygóról, a Bennuról. Az indítási ablak szeptember 6-án nyílt, és ha valamilyen okból elhalasztanák a péntek hajnali startot (erre 20 százalékos az esély a NASA szerint), még néhány hétig lesz lehetőség a kilövésre, amíg a Föld és a Bennu kedvező pozícióban van.

 

A 800 millió dolláros küldetés előreláthatólag 7 évig fog tartani. A  kéttonnás, furgon méretű automata űrszonda a tervek szerint 2020-ban éri el az aszteroidát, majd 2023-ban tér vissza.

A misszió több szakaszból áll: a szonda először a Föld körül fog keringeni, hogy elérje a szökési sebességet, majd parittyaként száguld tovább a Bennu felé. Ha odaér, a szonda először csak megközelíti, majd egy évig tanulmányozza az 500 méter átmérőjű kisbolygót, így választják ki a legbiztonságosabb és legérdekesebb helyszínt a mintavételre. A 2020 júliusi randevú során az űrhajó csak súrolja majd a Bennu felszínét: ha minden jól megy, az alig 5 másodperces művelet során vákumos porszívójával 60 gramm port szív majd fel a felszínéről. 


NASA-illusztráció

Christina Richey, a küldetés egyik vezető tudósa korábban azt nyilatkozta, a Bennut borító, szénben gazdag porréteg 4,5 milliárd éves, majdnem egyidős a Naprendszerünkkel. Az expedíciótól azt remélik, hogy megtalálják a földi - vagy akár a földönkívüli - élet kialakulásának alapköveit. A Bennut emellett a legveszélyesebb földsúrolóként tartják nyilván, mivel az előrejelzések szerint a 22. század végén összeütközhet bolygónkkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.