galéria megtekintése

Gigantikus szélvihar tombol a szupermasszív fekete lyuk körül

0 komment

Ny. M.

Elképesztő sebességű szélvihart detektáltak egy szupermasszív fekete lyuk körül a York University asztrofizikusai. A kutatócsoport ultraibolya tartományban vizsgálta összeomlott csillagok környezetét, amikor váratlan felfedezést tettek.

"Ezek a szelek a fénysebesség 20 százalékával tombolnak a fekete lyuk körül, több mint 200 millió kilométeres óránkénti sebességgel. Ez egy 77-es osztályú hurrikánnak felel meg" - idézte a Phys.org Jesse Rogerson kutatásvezetőt. "Okkal feltételezzük - tette hozzá, hogy egyes kvazárok körül még ennél is gyorsabb viharok alakulhatnak ki". 

Földi fuvallatok

A földi hurrikánok osztályozására a Saffir-Simpson-féle ötfokú skálát használják, ahol az 5-össel a leghevesebb (250 km/óránál gyorsabb), katasztrofális pusztítást végző trópusi ciklonokat jelölik.Az elmúlt évek heves viharai miatt már gondolkodnak a hatodik fokozat bevezetésén. De még az eddigi legbrutálisabb ciklon, az 1996-ban Ausztrália környékén 408 km/órával tomboló  "Olivia" is csak lagymatag fuvallatnak számít a Rogersonék által mért, 77-es fokozatú űrviharokhoz képest.

 

A csillagászok már a hatvanas évek óta tudnak a kvazár-szelek létezéséről, mivel aránylag gyakori jelenségről van szó: mai tudásunk szerint négyből egy kvazár környékén lehetnek ilyen megaviharok.

A kvazárok forró gázkorongok, melyek óriásgalaxisok középpontjában, szupermasszív fekete lyukak körül alakulnak ki. A kvazárok méretei is döbbenetesek: átmérőjük nagyobb, mint a Föld pályája a Nap körül, forróbbak, mint a Nap felszíne, fényük pedig az egész (megfigyelhető) világegyetemben látszik. 

Illusztráció egy fekete lyuk körül tomboló ultraibolya szélviharról.
Illusztráció egy fekete lyuk körül tomboló ultraibolya szélviharról.
M. Weiss (Chandra X -ray Center) / NASA

"A fekete lyukak akár a Nap tömegének többmilliárdszorosára hízhatnak" - magyarázta a kutatási eredményeket Patrick Hall, a York University asztrofizikusa, Rogersonék kutatásainak felügyelője. "Ahogy a fekete lyuk magába szippantja a környező anyagot (javarészt gázfelhőket), a matéria egy része kilökődik a szomszédos kvazár forrósága miatt. Ezeket a szeleket sikerült most detektálnunk" - újságolta a kutató.

A York Egyetem tudósai a Sloan Digital Sky Survey adatbázisából dolgoztak, amiből összesen 100 kvazárt választottak ki. Ezeket a Gemini Observatory ikertávcsövével vizsgálták meg közelebbről. Ennek során nemcsak az eddigi leggyorsabb ultraibolya szélviharokat mérték be, de egy újfajta, lassabb "fuvallatot" is felfedeztek ugyanabban a kvazárban,  amely "csak" 140 millió kilométeres óránkénti sebességgel fúj.

Rogerson szerint a kutatási eredményeik azért fontosak, mert a kvazár-szelek jelentős szerepet játszanak a galaxisok kialakulásában.  Ahogy a galaxisok formálódnak, ezek a szelek kifelé fújják a csillagközi anyagot, megakadályozva a csillagok keletkezését.

Ha ezek a szelek nem léteznének, vagy gyengébbek lennének, akkor sokkal több csillag jöhetne létre az óriásgalaxisokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.