galéria megtekintése

Megérkezett az új legénység az űrállomásra, kezdődhet a tűzijáték

0 komment

Ny. M.

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a szombat hajnalban Bajkonurból indult Szojuz űrhajó, háromfős legénységgel a fedélzetén. Az űrhajósoknak nem sok idejük lesz lazsálni: kísérletek százai várnak rájuk, és rögtön egy kis gyújtogatással kezdik féléves küldetésüket.

Szombat hajnalban indították útjára a Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő legénységét a Bajkonur űrkikötőből. Az amerikai Jeff Williams (NASA) és két orosz kollégája: Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska kozmonauták egy Gagarin-képpel kidekorált Szojuz űrhajó fedélzetén indultak a Föld körül keringő ISS-re, Jurij Gagarin legendás 1961-es űrutazásának 55. évfordulóján.

A Szojuz TMA-20M kilövése  kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből
A Szojuz TMA-20M kilövése a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből
Shamil Zhumatov / Reuters

A Szojuz TMA-20M kapszula 6 órás utazás után sikeresen dokkolt az űrállomásra, majd a legénység átszállt az űrlaborba.

 

A három új űrhajóssal a legénység hatfősre bővült: az amerikai Tim Kopra, a brit Tim Peake és az orosz Jurij Malencsenko március 1. óta van odafent - olvasható a küldetés honlapján. A legénység három új tagja fél évig szolgál majd az ISS-en, szeptemberben térnek vissza a Földre. Közülük Jeff Williams lehet az új rekorder: ezzel a küldetéssel együtt összesen 534 napig tölt az űrben.


A 47-es számú expedíció tagjaira több száz biológiai, biotechnológiai és fizikai kísérlet vár. Rögtön a küldetésük elején egy rendhagyó kísérlethez asszisztálhatnak, mivel hamarosan egy robot látogatójuk lesz.

Élő közvetítés a Nemzetközi Űrállomásról:

 

Az Orbital ATK Hattyú (Cygnus) teherűrhajója március 22-én startol, és a tervek szerint négy nap múlva érkezik az űrállomásra.

A Hattyú rendszeresen szállít utánpótlást és felszereléseket az ISS-re, de a mostani nem lesz szokványos küldetés: az űrhajót az ISS legénysége gyúlékony anyagokkal fogja telepakolni, majd a visszaúton szándékosan felgyújtják.

Szojuz újratöltve

A mostani a Szojuz TMA-20M utolsó útja, mielőtt a sorozat legújabb modelljére, a Szojuz-MS-re cserélik. Az új típust sokkal nagyobb hatékonyságú napkollektorokkal és felújított berendezésekkel szerelik fel. Dokkolórendszere például kétszer könnyebb lesz elődjénél, és harmadannyi energiát fogyaszt. Az új fedélzeti számítógép súlya csak a tizede (8 kilót) lesz a korábbi modellének, és jóval kisebb helyet foglal.

Az egyik legnagyobb újítás a műholdas kommunikációs rendszer, amely segítségével az űrhajó takarásban is tud adatokat továbbítani a Földre, illetve pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé a landolást (pontosabban az óceánba csapódást) követően. 

A 47. expedíció

Célja: egy jövőbeni emberes Mars-küldetés előkészítése

Kísérletek:

- az űrutazás emberi szervezetre (csont- és izomrendszerre) gyakorolt hatásainak elemzése,

- a tabletták oldódásának vizsgálata súlytalanságban

- edzőgépek miniatürizálása

Következő missziók

2016. március 22. Az Orbital ATK Cygnus (Hattyú) robot teherűrhajója utánpótlást küld az ISS-re.

2016. április 8. A SpaceX Dragon (Sárkány) kapszulája utánpótlást szállít az űrállomásra.

2016. június 6. A Szojuz MS kapszulával három újabb űrhajós érkezik az ISS-re. Anatolij Ivanisin, Takuya Onisi és Kathleen Rubins a Kopra-Peake-Malencsenko triót váltják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.