galéria megtekintése

Felgyújtanak egy Hattyút az űrben

0 komment

Ny. M.

Az űrhajósok számos rémálmának egyike, hogy elevenen elégnek az űrhajójukban és nincs hová menekülni. A NASA ezt most valóra váltja - de szerencsére csak egy Hattyút gyújtanak fel, az embereket megkímélik.

A Cygnus (Hattyú) robotűrhajó rendszeresen szállít utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra
A Cygnus (Hattyú) robotűrhajó rendszeresen szállít utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra
NASA

Az amerikai űrhivatal legújabb kísérlete (Spacecraft Fire Experiment-I - Saffire) során a SpaceX űrvállalat Hattyú teherűrhajóban raknak tüzet, miután a robot jármű leválik a Nemzetközi Űrállomásról.

 

A morbidnak tűnő kísérlet során azt vizsgálják, hogyan terjed a tűz mikrogravitációs közegben, hogyan változik az oxigénszint egy zárt térben; megmérik a lángok nagyságát, terjedési sebességét, hőmérsékletét és az égéstermékek mennyiségét.


"A kísérlettel a NASA célja az, hogy csökkentse a hosszútávú felderítő küldetésekkel járó kockázatokat, melyek közül a tűz jelenti az egyik legnagyobb rizikót" - idézték az űrhivatal közleményében Jason Crusant,  a NASA Advanced Exploration System programigazgatóját.

A három kísérletből álló sorozat első részében a NASA egyik űrkereskedelmi partnere, az Orbital ATK Hattyú (Cygnus) nevű kapszuláját fogják felgyújtani, amely március 22-én indítanak a floridai Cape Canaveral űrkikötőből. Abból indulhattak ki, hogy sokat nem veszíthetnek: a kapszula ugyanis nem újrahasznosítható, visszatérés közben amúgy is elégne a légkörben.

A Hattyú egy robotkarral dokkol a Nemzetközi Űrállomáshoz
A Hattyú egy robotkarral dokkol a Nemzetközi Űrállomáshoz
NASA

A 6X3 méteres, 2-3 ezer kilónyi rakomány szállítására képes Hattyú a Nemzetközi Űrállomásra visz utánpótlást (többek között élelmiszert és vizet), majd dolga végeztével az űrállomás legénysége gyúlékony anyagokkal pakolja tele.

Miután a robotűrhajó már biztonságos távolságra van az ISS-től, a földi irányítás beindítja a tüzet, a lángok 20 percig tombolnak majd a Hattyú fedélzetén.

"A Saffire lesz a legnagyobb szándékos gyújtogatás az űrben"

- mondta Gary A. Ruff, a NASA tűzvédelmi specialistája.

A Saffire kísérletsorozat eredményeit egy újfajta, ultrakönnyű tűzálló anyag kifejlesztéséhez fogják felhasználni, amivel az űreszközöket bélelik ki, valamint az űrhajósok felszereléseit, szkafanderét óvnák a balesetektől. A kontrollált gyújtogatás ezen felül segíthet a tűzjelző, illetve tűzoldó berendezések fejlesztésében is. 

Tűz az űrben

A NASA-nak alapos oka van rá, hogy a tűzeseteket kiemelt kockázati tényezőként kezelje: az űrrepülés félévszázados történetében számos tragédia következett be a kilövés előtt, alatt, vagy repülés közben robbanás, illetve tűz miatt. Ezek voltak a legemlékezetesebb űrszerencsétlenségek:

1961: Alkohol+rezsó

Az első, egyben a legbizarrabb halálos űrbaleset a Vosztok szovjet űrkapszula tesztrepülése során következett be. Valentyin Bondarenko űrhajós véletlenül egy alkohollal átitatott törlőkendőt ejtett egy elektromos rezsóra, amin teát forralt. A lángok átterjedtek Bondarenko ruhájára, és mire kiszedték a kapszulából, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

1983: Orbitális mázli

Közvetlenül felszállás előtt, üzemanyag-szivárgás miatt kigyulladt a Szojuz űrhajó. A legénység élete másodperceken múlott: épp, hogy sikerült katapultálniuk, mielőtt a rakéta felrobbant.

1983: Szivárgás a kifutópályán

A Columbia űrsikló már éppen landolt, amikor a kifutópályán üzemanyag szivárgott a felforrósodott tartalék akkumulátorokra és berobbant. A balesetet csak egy nappal később észlelték;senki sem sérült meg.

1986: A Challener-katasztrófa

A Challenger űrsikló 73 másodperccel kilövés után megsemmisült, a hétfős legénység életét vesztette. A tragédiát az egyik gyorsítófokozat tömítőgyűrűje okozta, ami nem bírta a forró hajtóműgázok nyomását. Ez volt az amerikai űrrepülés első, repülés közben bekövetkezett halálos tragédiája.

1993: Robbanás a Discovery-n

A Discovery űrsikló éppen egy műholdat emelt volna ki a rakteréből, amikor a fő- és a tartalék leoldókar is felrobbant. A műholdat rögzítő fémpántok leszakadtak, a roncsaik pedig lyukat ütöttek a tehertér falán, kisebb károkat okozva.

1996: Rövid Menetelés

A kínai Hosszú Menetelés rakéta kilövés után letért a pályájáról, majd egy közeli faluba csapódott, megsemmisítve 80 házat. Hatan vesztették életüket, százan megsebesültek.

1997: Tűz a Miren

Tűz ütött ki a Mir űrállomáson egy lítiumtartály szivárgása miatt. A tüzet percek alatt eloltották.

2002: Felrobbant a Szojuz

A Szujuz űrhajó fél perccel kilövés után felrobbant. Egy katona életét vesztette, nyolcan megsérültek.

2003: A Columbia-tragédia

A Columbia űrsikló közvetlenül leszállás előtt darabokra hullott. A tragédiát az űrrepülő külső üzemanyagtartályáról leváló szigetelőanyag okozta. A balesetben a legénység hét tagja életét vesztette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.