galéria megtekintése

Hogyan törte be Pistorius az ajtót?

1 komment

Veres Dóra
NOL

A tárgyalás nyolcadik napján megelevenedett a terembena sportoló fürdőszobájának egy része. Arra keresték a választ, hogy milyen testhelyzetből érkezhettek a csapások az ajtóra, és Pistorius viselte-e a lábprotézisét, amikor megpróbálta betörni azt.

A nyolcadik tárgyalási napon ismét Darren Frescot szólították a tanúk padjára. A férfi Pistorius jó barátja, aki jelen volt, amikor a sportoló elsütött egy fegyvert a Tasha étteremben, valamint akkor is, amikor a paralimpikon kilőtt autója napfénytetőjén. A vádat képviselő Gerrie Nel ezekkel az esetekkel kapcsolatban faggatta a férfit.

Fresco azt állította, az étteremben Pistorius kérte el a fegyverét, máskülönben nem adta volna neki oda. Amikor az ügyész megkérdezte, miért vállalta a felelősséget azért, mert véletlenül elsült a fegyver, azt válaszolta: "Egy barát kért meg rá".

Az ügyész később egy fotóról kérdezte a tanút, mely szerint 260 kilométer/ órás sebességgel száguldottak. Állítólag ő készítette a felvételt a kocsi kilométerórájáról, de Fresco nem emlékezett rá. Pistorius védőügyvédje, Barry Roux keményen támadta, még a bizonyítékok meghamisításával is megvádolta, ezt viszont később visszavonta.

 

Fresco minden kérdésre válaszolt, és végig kitartott amellett, hogy nem emlékszik arra, hogy ő fotózott volna. Egy dolog azonban biztos: az ő telefonjáról küldték tovább a képet. Ezután Fresco távozhatott.

A következő tanú Johannes Vermeulen, törvényszéki szakértő. Elmondta, hogy március 8-án járt először a gyilkosság helyszínén. Mint mondta,  két dologgal bízták meg: egyrészt a krikettütő nyomait kellett kivizsgálnia, és a gyilkosság éjszakáján a fürdőszoba ajtón keletkezett sérüléseket is tanulmányozta. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az ajtón látható karcolásokat és horpadásokat a bizonyítékként lefoglalt krikettütő okozta, ezt az ütőn keletkezett sérülések is alátámasztják.

A szakértő meg is mutatta, hogyan üthette Pistorius az ütővel az ajtót. Szerinte a becsapódások szögéből arra lehet következtetni, hogy a vádlott ekkor nem viselte a művégtagját.

Pistorius hallgatja a tárgyalást - ALEXANDRA BEIER / Reuters

Az ügyvéd, Barry Roux kérdésére a tanú azt mondta, Pistorius ugyanabból a magasságból ütötte az ajtót, mint ahonnan a lövéseket leadta, és megismételte, hogy biztos benne, hogy ekkor a vádlott térdcsonkján állt.

Roux megkérdezte a tanútól, hogy hogyan vizsgálták az ajtót, mondván, lehetséges, hogy ha megdöntötték, valótlan eredményeket kaptak. A szakértő elmondta, hogy az 1-2 fokos dőlésszög nem befolyásolta a vizsgálat végeredményét.

Vermeulen arról is beszélt, hogy mielőtt lövések dördültek volna, az ajtó még ép volt. "Véleményem szerint az ajtót a lövések után érték az ütések. Kellett lennie egy lyuknak ott, ahonnan ez a rész később letört" - mutatott rá egy golyónyomra a törvényszéki szakértő.

Pistorius ügyvédje azonban épp ennek ellenkezőjét akarta bebizonyítani. Az ajtó kilincs alatti sérülésével kapcsolatban megjegyezte, hogy azt a protézist viselő paralimpikon okozta, amikor be akarta rúgni az ajtót. A szakértő elismerte, hogy nem tartja valószínűnek, hogy a sérülés a krikettütőtől származa, ugyanakkor biztosra veszi, hogy Pistorius nem viselte a művégtagjait. "Megkaptuk a protézist, valóban látható, hogy megsérült, de elképzelhető, hogy ez máskor történt" - mondta  Johannes Vermeulen.

A férfi a mai tárgyalás során beismerte, hogy nem ugyanabban az állapotban kapta meg a bizonyítékokat március 8-án, mint amilyenekben azok 2013. február 14-én voltak. Amikor Roux azt kérdezte a szakértőtől, hogy szakképzett kollégák vigyáztak-e az ajtóra a törvényszéki osztályon, azt válaszolta: "Igen, meg tudom erősíteni".

A tárgyalás csütörtök reggel fél 9-kor folytatódik.

A 27 éves paralimpikon futót előre kitervelt, szándékos emberöléssel vádolják. Pistorius 2013. február 14-én hajnalban lőtte le barátnőjét, állítása szerint betörőnek hitte a nőt. Egyes feltételezések szerint a gyilkosság indítékában féltékenységi dráma is állhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.